Vakblad IJs 55-2021

Vakblad IJs 55-2021

De thema's van dit nummer van Vakblad IJs zijn ijsmachines en overwinteren. Vakblad IJs 55-2021 verschijnt 10 september. Abonnees ontvangen het magazine en kunnen alle artikelen ook hier online lezen. Nog geen abonnee? Sluit dan een abonnement af!

In deze editie

 • Nieuws in beeld
 • Uit de branche
 • Slechte ijsmachines bestaan niet
 • Column Leon Kees
 • ‘We doen wat we leuk vinden’
 • Creatief met ijs in de koude maanden
 • Grondstof belicht: de ideale ijsmix
 • ‘Zeg maar gerust een beetje eigenwIJS!’
 • ‘In de ijssalon is de sfeer altijd gemoedelijk’
 • Column VAIJ-voorzitter Teun Loonen
 • Bekende merken in ambachtelijk ijs
 • NL IJs krijgt steeds meer vorm
 • Vers ijs van eigen melk
 • Huupkens IJs viert 80-jarig jubileum
 • Column Pim Otten
 • IJsprofi wil klant van A tot Z ontzorgen
 • Recept: Spicy Chocolate Infusion
 • Boeken
In deze editie
IJsbereider en patissier vinden elkaar in Puro Gelato & Caffè

IJsbereider en patissier vinden elkaar in Puro Gelato & Caffè

Het enthousiasme spat er vanaf bij ijsmaker Rik Jansen (25) en patissier Hans Spitsbaard (25). De voormalig winnaar van ‘Heel Holland Bakt’ werkt intussen bij Puro Gelato & Caffè in Ede. Deze ijssalon van de familie Jansen is onlangs uitgebreid met een patisserie- en chocolade-assortiment. De kruisbestuiving tussen ijs, chocolade en gebak blijkt vruchtbaar,...

Werk aan de winter

Werk aan de winter

Nog een paar – hopelijk móóie – weken en dan zit het er weer op. Het ijsseizoen van 2021 is deels in het water gevallen. Waar het mooie weer van 2020 nog wat van de corona-ellende goed kon maken, liet de zomer zich dit jaar nauwelijks zien in Nederland.

Slechte ijsmachines bestaan niet

Slechte ijsmachines bestaan niet

Slechte ijsmachines bestaan niet meer, maar sommige zijn wel beter dan andere. Daar zijn de verschillende leveranciers het over eens. Software in de nieuwe generatie ijsmachines helpt de ambachtelijke ijsbereider om nog beter ijs te maken, waarbij grondstoffen zo spaarzaam mogelijk kunnen worden ingezet.

Advocaat van de duivel...

Advocaat van de duivel...

Mijn vader zei altijd: “De verzekeraars… als je premie moet betalen weten ze je te vinden, maar als ze moeten uitkeren doen ze er alles aan om geen cent uit te betalen.” Helaas hebben we recent kunnen zien dat hij soms gelijk krijgt.

Laan Heiloo helpt ondernemers overwinteren

Laan Heiloo helpt ondernemers overwinteren

In de winterperiode sluiten veel ijssalons voor een paar maanden de deuren. Maar ook wanneer het buiten vriest, loont het om ijs te verkopen. Laan Heiloo legt uit hoe je als ijssalon ook in de winter succes boekt.

Een ijsje van goede kwaliteit begint bij een goede ijsmix

Een ijsje van goede kwaliteit begint bij een goede ijsmix

‘Het maakt niet uit welke smaak je aan het ijs wilt geven, je voegt de juiste hoeveelheid toe en het ijs is perfect.’ Als dat het geval was, dan kon iedereen ijs maken. Maar ijsbereider is een vak, dat moet je leren en met de nodige ervaring verder cultiveren. Van een mix die niet goed in elkaar zit, kan je nooit een goed ijsje maken.

Vipam en Veenhuizen Groep ontzorgen samen startende ­ondernemers

Vipam en Veenhuizen Groep ontzorgen samen startende ­ondernemers

Dat vonden vrienden en familie van het idee van Max Verkleij en Jos van Essen om op de Ginkelse Heide in Ede een pannenkoekenrestaurant te openen. Op een locatie waar 35 jaar (!) lang geen dagzaak had gezeten. Een zaak die 7 dagen per week geopend zou zijn. In een periode dat COVID-19 de wereld in een forse houdgreep had.

‘In ijsatelier Jérolo is de sfeer altijd gemoedelijk’

‘In ijsatelier Jérolo is de sfeer altijd gemoedelijk’

Met ijsatelier Jérolo heeft de Oost-Vlaamse familie Van Der Gucht in april haar tweede horecazaak op het marktplein van Wetteren geopend. De take-away ijsverkoop loopt als een trein en vormt een goede aanvulling op het assortiment van de aanpandige brasserie. Met slimme marketing proberen de jonge ondernemers de naamsbekendheid verder te vergroten.

Beste ijsvrouwen en ijsmannen

Beste ijsvrouwen en ijsmannen

Op 14 september organiseert jullie branchevereniging de ­jaarlijkse inspiratiedag Ice this Day. Dit jaar zal de dag plaatsvinden in het Postillion Hotel & Convention Centre WTC Rotterdam.

Exclusieve samenwerking Hefe van Haag en Nestlé

Exclusieve samenwerking Hefe van Haag en Nestlé

Hefe van Haag biedt namens Nestlé exclusief onder licentie de smaken Smarties, KitKat en Lion aan voor de ambachtelijke ijsbereider. Hiermee kan iedere ambachtelijke ijsbereider met een eigen mix, een toevoeging van een geselecteerde pasta en originele decoratie de drie smaken onder de noemer ‘made with’ presenteren en verkopen. Een mooie omzetkans,...