Vakblad IJs 55-2021

Vakblad IJs 55-2021

De thema's van dit nummer van Vakblad IJs zijn ijsmachines en overwinteren. Vakblad IJs 55-2021 verschijnt 10 september. Abonnees ontvangen het magazine en kunnen alle artikelen ook hier online lezen. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een abonnement af!

In deze editie

 • Nieuws in beeld
 • Uit de branche
 • Slechte ijsmachines bestaan niet
 • Column Leon Kees
 • ‘We doen wat we leuk vinden’
 • Creatief met ijs in de koude maanden
 • Grondstof belicht: de ideale ijsmix
 • ‘Zeg maar gerust een beetje eigenwIJS!’
 • ‘In de ijssalon is de sfeer altijd gemoedelijk’
 • Column VAIJ-voorzitter Teun Loonen
 • Bekende merken in ambachtelijk ijs
 • NL IJs krijgt steeds meer vorm
 • Vers ijs van eigen melk
 • Huupkens IJs viert 80-jarig jubileum
 • Column Pim Otten
 • IJsprofi wil klant van A tot Z ontzorgen
 • Recept: Spicy Chocolate Infusion
 • Boeken
In deze editie
IJsbereider en patissier vinden elkaar in Puro Gelato & Caffè

IJsbereider en patissier vinden elkaar in Puro Gelato & Caffè

Het enthousiasme spat er vanaf bij ijsmaker Rik Jansen (25) en patissier Hans Spitsbaard (25). De voormalig winnaar van ‘Heel Holland Bakt’ werkt intussen bij Puro Gelato & Caffè in Ede. Deze ijssalon van de familie Jansen is onlangs uitgebreid met een patisserie- en chocolade-assortiment. De kruisbestuiving tussen ijs, chocolade en gebak blijkt vruchtbaar,...

Werk aan de winter

Werk aan de winter

Nog een paar – hopelijk móóie – weken en dan zit het er weer op. Het ijsseizoen van 2021 is deels in het water gevallen. Waar het mooie weer van 2020 nog wat van de corona-ellende goed kon maken, liet de zomer zich dit jaar nauwelijks zien in Nederland.

Slechte ijsmachines bestaan niet

Slechte ijsmachines bestaan niet

Slechte ijsmachines bestaan niet meer, maar sommige zijn wel beter dan andere. Daar zijn de verschillende leveranciers het over eens. Software in de nieuwe generatie ijsmachines helpt de ambachtelijke ijsbereider om nog beter ijs te maken, waarbij grondstoffen zo spaarzaam mogelijk kunnen worden ingezet.

Vipam en Veenhuizen Groep ontzorgen samen startende ­ondernemers

Vipam en Veenhuizen Groep ontzorgen samen startende ­ondernemers

Dat vonden vrienden en familie van het idee van Max Verkleij en Jos van Essen om op de Ginkelse Heide in Ede een pannenkoekenrestaurant te openen. Op een locatie waar 35 jaar (!) lang geen dagzaak had gezeten. Een zaak die 7 dagen per week geopend zou zijn. In een periode dat COVID-19 de wereld in een forse houdgreep had.

Beste ijsvrouwen en ijsmannen

Beste ijsvrouwen en ijsmannen

Op 14 september organiseert jullie branchevereniging de ­jaarlijkse inspiratiedag Ice this Day. Dit jaar zal de dag plaatsvinden in het Postillion Hotel & Convention Centre WTC Rotterdam.

Exclusieve samenwerking Hefe van Haag en Nestlé

Exclusieve samenwerking Hefe van Haag en Nestlé

Hefe van Haag biedt namens Nestlé exclusief onder licentie de smaken Smarties, KitKat en Lion aan voor de ambachtelijke ijsbereider. Hiermee kan iedere ambachtelijke ijsbereider met een eigen mix, een toevoeging van een geselecteerde pasta en originele decoratie de drie smaken onder de noemer ‘made with’ presenteren en verkopen. Een mooie omzetkans,...

NL IJs krijgt steeds meer vorm

NL IJs krijgt steeds meer vorm

Onlangs bracht ik met trots weer een wijziging aan op mijn LinkedIn-profiel. Vanaf 1 augustus mag ik mij namelijk voorzitter noemen van het sectorhuis NL IJs. Al lange tijd wordt hierover gesproken en in het begin van 2020 is er een intentieverklaring over getekend. Wat is begonnen als een ‘bouwpakket’ met een hoop losse onderdelen groeit iedere dag...

Paris-Brest

Paris-Brest

Speciaal voor de lezers van Vakblad IJs deelt Hidde de Brabander een recept uit zijn nieuwe boek Glacerie: Paris-Brest (roomijs, met vreemde vetten).

Vers ijs van eigen melk

Vers ijs van eigen melk

De afgelopen jaren zag Tim Wissink of Geerdink van Perfect Ice Solutions, dat er steeds grotere ijsmachines werden verkocht. Maar dat is nu veranderd: kleinere machines zijn in opkomst. Ook melkveehouders gaan met deze kleinere én multifunctionelere machines steeds vaker zelf ijsdraaien.

Huupkens IJs in Weert viert 80-jarig jubileum

Huupkens IJs in Weert viert 80-jarig jubileum

In oorlogstijd met de verkoop van ijs beginnen. Lies Koppen had het lef en stond daarmee aan de wieg van Huupkens IJs in Weert. Dit jaar bestaat deze ijssalon van Wil en Gerty Koppen maar liefst 80 jaar. Bovendien hebben ze een mooie staat van dienst: ze wonnen de Gouden IJsspatel (in 2019) en waren ‘Beste ijssalon van Nederland’ (in 2015).