Herfst special! - Fireball Cinnamon Whisky ijs met een vleugje sinaasappel

Fireball Cinnamon Whisky ijs_IJswinkel/Gelato Solutions

Bedrijfsinformatie | Voor de ijssalons die het hele jaar open blijven of nog open zijn heeft ijsmaker Mastos Aerdts van IJzs.nl een overheerlijk recept ontwikkeld op basis van de producten van Prodotti Stella en Montebianco.

De inspiratie voor dit bijzondere ijsje komt van een bijzondere likeur, de Fireball. Fireball is een likeur waarin whisky gecombineerd is met red hot kaneel. Op de fles staat dan ook: “It taste like heaven, burns like hell. What happens is next is up to you”.

Een mooi begin dus voor een bijzonder en overheerlijke ijssensatie voor op herfstachtige dagen om mee op te warmen.

Mastos combineert in dit recept de Fireball likeur met de Whisky Cream pasta en variegato van Prodotti Stella en voegt hier ook nog de sinaasappel variegato van Montebianco aan toe voor een verfrissend effect. Tijdens de Koeiemart van 26 oktober in Woerden kon deze smaak als eerste geproefd worden en werd deze gretig afgenomen. Gegarandeerd succes dus.

De whisky pasta van Prodotti Stella is een geconcentreerde pasta welke perfect te combineren is met de variegato Whisky Cream. Deze combinatie zorgt voor een volle, delicate smaak met een tikkeltje caramel, net als de beste whisky creams. In de pasta als in de variegato zit geen alcohol, waardoor die voor iedereen geschikt is en zonder problemen geserveerd kan worden.

Eerder maakte Mastos voor ons al een overheerlijke Irish Whisky ijs en ijstaarten op basis van deze Whisky Cream en voegde daar ook nog de onovertroffen HiCream Nutgel Cappuccino aan toe. De Nutgels van Prodotti Stella zijn ideaal om ook Cremino Gelato mee te maken.

Kijk voor meer informatie op https://www.ijswinkel.nl/shop/prodotti-stella/kits/whisky-cream-kit voor deze combinatie.

Recepten smaak- en ijsmaker Mastos Aerdts in opdracht van Gelato Solutions / Disaronno Ingredients

Benodigdheden:

 • Prodotti Stella Eurostella Base 100 Protein+ (Artikelcode: 7528)
  Met deze mix bent u verzekerd van een heerlijk romig ijs met een zachte textuur. Doordat er extra melkproteïnen zijn toegevoegd geeft deze mix een melkachtige smaak, welke sterker wordt naarmate er verse melk wordt toegevoegd.
 • Prodotti Stella Whisky Cream Kit (Artikelcode: KIT13)
  Deze kit bestaat uit de Whisky Cream pasta en de Whisky Cream variegato. Gecombineerd met de Nutgel Cappuccino maak je een voortreffelijke Irish Coffee ijsje.
 • Montebianco Variegato Gourmet Arancia Sicilia (Artikelcode 230118)
  Montebianco heeft een toplijn vruchten variegato’s met stukjes fruit er in, waaronder deze overheerlijke Siciliaanse sinaasappel variegato.
 • Fireball, Cinnamon & Whisky flavour likeur (optioneel)
 • Ceylonkaneel eventueel gecombineerd met Cayennepeper.
 • Gedroogde schijfjes sinaasappel

Alle producten van Prodotti Stella en Montebianco vind je op www.ijswinkel.nl maar ook bijvoorbeeld melk, room, suikers, chocolade van ICAM en diepvriespurees van Andros Chef.

Receptuur Fireball Cinnamon Whisky Orange IJs (zonder alcohol)

 • Basismix Stella Base 100 Protein+
 • Whisky Cream 250 gram
 • Volle Melk / Room 250 gram
 • Ceylon Kaneel 50 gram
 • Cayennepeper < 10 gram
 • Totaal 5.000 gram

Receptuur Fireball Cinnamon Whisky Orange IJs (met alcohol van de Fireball likeur)

 • Basismix Stella Base 100 Protein+ 4.180 gram
 • Whisky Cream Prodotti Stella 250 gram
 • Volle Melk / Room 250 gram
 • Ceylon Kaneel 40 gram
 • Fireball likeur 33% 140 gram
 • Water 140 gram
 • Totaal 5.000 Gram

Variegato’s en decoratie

Variegato’s

 • Whisky Cream variegato Prodotti Stella Eigen inzicht
 • Variegato Gourmet Arancia Sicilia Eigen inzicht

Decoratie

 • Ceylonkaneel Eigen inzicht
 • Schijfjes gedroogde sinaasappel

Werkwijze:

 1. Weeg de grondstoffen voor het ijs volgens de recepten af.
 2. Gebruik je eigen melk ijsmix of gebruik hiervoor de Eurostella 100 Protein+ van Prodotti Stella.
 3. Voeg de Ceylonkaneel en eventueel de Cayennepeper toe aan 2-3 liter warme melkmix direct uit de pasteurisatieketel en laat deze trekken in de melkmix. Voeg na het rijpen het restant van de melkmix eraan toe. Als alternatief kan je zowel de Ceylonkaneel als de Cayennepeper ook mengen met 200 gram warme sorbetmix met een brix van 40. Laat ook deze enige tijd infuseren.
 4. Meng de hoeveelheid Whisky Cream pasta van Prodotti Stella met dezelfde hoeveelheid volle melk en klop deze goed door elkaar met een garde of staafmixer. Afhankelijk van het vetgehalte in je basismix, kan je de volle melk ook vervangen door room zonder suiker. Of je kunt de helft volle melk en de helft room zonder suiker gebruiken.
 5. Wil je de unieke smaak van de Fireball in je ijs, meng dan 140 gram Fireball met 140 gram water en voeg deze toe aan de mix. Het alcoholpercentage per geschept bolletje ijs is laag, maar vermeldt het wel aan je klanten. In de Whisky Cream pasta en variegato van Prodotti Stella zit geen alcohol!
 6. Mix alle ingrediënten goed door elkaar met een staafmixer en draai deze af in je ijsmachine.
 7. Bouw de bak in lagen op en verdeel de Whisky Cream variegato van Prodotti Stella samen met de Variegato Gourmet Arancia Sicilia van Montebianco tussen de lagen en over het ijs.
 8. Garneer de ijsbak met beide variegato’s en maak deze af met wat kaneel en gedroogde schijfjes sinaasappel.

Wil je onze recepten ontvangen of wil je dat Mastos een keer bij jou ons ijs komt maken, neem dan contact met ons op via info@ijswinkel.nl.

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
De eetbare ijslepels van Ecopoon

De eetbare ijslepels van Ecopoon

Ecopoon lanceert dit voorjaar een nieuwe eetbare lepel. De Glacette is speciaal ontwikkeld voor desserts en ijssalons. Onlangs haalde de Belgische producent van eetbare en ecologische lepels meer dan een half miljoen euro op voor verdere uitbreiding.

Programma Europese Dag van het Ambachtelijk IJs

Programma Europese Dag van het Ambachtelijk IJs

Morgen, op 24 maart, is het de Europese Dag van het Ambachtelijk IJs. Op het programma staat onder andere de verkoop van het Golden Dreams-ijsje voor het Prinses Máxima Centrum en live muziek van twee winnaars van het Prinses Christina Concours.

Zo werkt alcohol in je ijs

Zo werkt alcohol in je ijs

Steeds meer ijsbereiders zijn benieuwd naar de mogelijkheden om alcohol in het ijs te verwerken. Wat is het effect en hoe zorg je voor balans in je receptuur? Dat vergt ‘puzzelwerk’. Houd je hoofd daarom helder als je met alcohol in ijs aan de slag gaat.