Bakeplus helpt de startende ijsbereider

IJshoeve Sloten_Bakeplus

In juli 2017 opende Xander Struijk IJshoeve Sloten. Een verrassende carrièrekeuze voor de voormalig student tandheelkunde. Nog geen twee jaar na de opening werd IJshoeve Sloten opgenomen in de lijst van vijftien beste ijssalons van Amsterdam. “Ik krijg dezelfde waardering als de grote familiebedrijven, dat voelt goed voor een beginneling.”

Zoals bij veel van zijn collega´s begon Xanders ijscarrière met een enorme liefde voor ijs. Yoghurtijs om precies te zijn. “Mijn vrouw Karlijn en ik delen die voorliefde. We vroegen ons af hoe het kan dat de kwaliteit van yoghurtijs zo verschilt. Ik ben het zelf gaan maken uit nieuwsgierigheid en liefhebberij, niet met het idee er mijn beroep van te maken.”

In de ban van ijs

IJshoeve Sloten_Bakeplus_2

Xander volgde de basisopleiding ‘ambachtelijk ijs bereiden’ bij het IJscentrum in Wageningen en daarna een vervolgopleiding bij de gerenommeerde Gelato University van Carpigiani in Bologna. Hij raakte steeds meer in de ban van het ijs bereiden en besloot zich volledig te storten op zijn grote passie. Samen met zijn gezin verhuisde hij naar een boerderij aan de rand van Amsterdam, die het echtpaar verbouwde tot een ijssalon annex woonhuis.

“Bij het opstarten kreeg ik veel hulp van Bakeplus, het bedrijf dat mijn grondstoffen levert. Ze hielpen mij met de planning, de recepturen en de voorbereiding. En op de openingsdag heeft iemand van Bakeplus de hele dag meegedraaid. Ik heb veel nuttige adviezen gekregen, waardoor ik meer vertrouwen kreeg in het bedrijf.” 

Zijn harde werk en passie voor zijn nieuwe vak wierpen al snel vruchten af. IJshoeve Sloten was pas een maand open toen Het Parool de ijssalon bezocht voor de beruchte ‘blinde ijstest’. “Ze proefden twee smaken: pistache en yoghurt-amarena. Die vielen goed in de smaak. Van de ijssalons die ze tot dat moment bezocht hadden was ik de enige die vijf sterren kreeg. Ik kon me geen mooiere reclame wensen. Twee jaar later komen nog steeds mensen langs omdat ze dat stuk hebben gelezen.”

Aan klandizie heeft IJshoeve Sloten sowieso geen gebrek. Anders dan de ijssalons in het centrum van Amsterdam, profiteert Xander in het landelijke Sloten niet van de stromen toeristen die de stad dagelijks overspoelen. Zijn klantenkring bestaat vooral uit omwonenden. Die bleven maar terugkomen naar IJshoeve Sloten, ook toen onlangs een nieuwe ijssalon de deuren opende in de buurt. “Ze komen bij ons ook voor mijn flexibiliteit. Als er veel vraag is naar een bepaalde smaak, beslis ik zelf of ik die smaak toevoeg aan het assortiment. De klant heeft altijd gelijk.”

Informatie en tips

IJshoeve Sloten_Bakeplus_3

Naast verzoeken van klanten is het voor Xander belangrijk om op de hoogte te zijn van ontwikkelingen in het vak. “Ik zie niet alle trends, omdat ik mijn tijd grotendeels doorbreng in de keuken. Gelukkig krijg ik veel informatie en tips van de mensen van Bakeplus. Als startende ijsbereider heb je die hulp hard nodig. Ik werd opgeleid tot tandarts, dus ik had geen ervaring met het produceren en verkopen van ijs.”

Van zijn carrièreswitch heeft Xander nog geen moment spijt gehad. “Hier komen alleen maar lachende mensen. In een tandartspraktijk is dat toch anders.”

bakeplus logo_klein

Bakeplus Haaften
Hertog Karelweg 19
4175 LS Haaften
0418-59 74 44
info.haaften@bakeplus.nl
www.bakeplus.nl

 

Lees ook
Verfrissend ijsseminar voor starters en gevorderden

Verfrissend ijsseminar voor starters en gevorderden

Inspirerend, verfrissend en familiair. Zo vatten de deelnemers aan het jaarlijkse ijsseminar van Laan Heiloo en Valmar Nederland het event samen. De ene ijsbereider is er al 12 jaar trouwe gast en ziet het als een enerverende afsluiter van het ijsseizoen. Een ander is nieuw in het vak en neemt alle handige tips en trucs als een spons op. Deze 14e editie...

Hygiënecode ijsbereiding voor de Kerst online

Hygiënecode ijsbereiding voor de Kerst online

De Hygiënecode voor de ambachtelijke ijsbereiding wordt nog deze maand gepubliceerd. Dat laat de codehouder, de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum, weten. De inhoud is goedgekeurd door de NVWA en momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de hygiënecode. Het document gaat per 1 maart 2020 van kracht.

Sonneclaer: Biologische melkveehouderij, kampeerboerderij en ijsmakerij

Sonneclaer: Biologische melkveehouderij, kampeerboerderij en ijsmakerij

Zo’n veertig jaar geleden begonnen Barend en Tineke Mul een zwaar vervallen hoeve te pachten in het Drentse Fluitenberg om een melkveebedrijf te beginnen. Vier decennia later runt de familie een biologisch melkveebedrijf, een kampeerboerderij en hebben ze een ijsmakerij onder de naam ‘Sonneclaer’. Waar heeft deze familie hun succes aan te danken en...