Zeeuwse horecabroers van vistaria De Fontein: ‘Gastvrijheid kost niks’

Openingsbeeld

Ramon de Witte runt vistaria De Fontein in Westkapelle, zijn broer Pascal de naastgelegen brasserie. De verbouwde vistaria was net een week open toen de lockdown werd afgekondigd. De Zeeuwse horecabroers schakelden toen snel over op bezorging. Gelukkig komen de eerste Duitse vakantiegangers alweer een ijsje halen.

Foto's: Ellen Weber

“Het begon allemaal in 1953 met het frietluik van opa”, vertelt Pascal de Witte. De Zeeuwse jeugd haalde daar na het uitgaan nog een frietje. Het luik werd een snackbar en breidde uit naar het naastgelegen pand. “Onze ouders gingen ook in de snackbar werken”, vertelt zijn broer Ramon. In 1996 liet de familie het naastgelegen restaurant verbouwen tot brasserie De Fontein. Op dit moment runt Pascal de brasserie en leidt Ramon het snackbargedeelte, zodat hun ouders het iets rustiger aan kunnen doen.

Anderhalve meter

Een schuifdeur verbindt beide panden met elkaar; de broers delen dezelfde keuken. In het restaurant dient Pascal kabeljauw op die in de pan gebakken is, terwijl Ramon, de ‘snackbarman’, de vis paneert en frituurt. Voor corona konden er in het zitgedeelte binnen en in de snackbarserre zo’n veertig mensen zitten. Door de anderhalve metermaatregelen zijn dat er nu wat minder. Daarentegen is het buitenterras uit­gebreid.

“We proberen altijd op zoek te gaan naar verbetering en vernieuwing”, vertelt Ramon. Als eerste in het dorp verkopen de broers pokebowls. Dagverse salades met vis, zalm, tonijn of garnalen. “We gaan mee in de trend van gezond eten. Mensen willen een snelle en simpele maaltijd, maar hebben niet altijd zin in friet met gebakken vis.” Wat de broers ook steeds vaker zien, is dat mensen hun eten meenemen. De zaak zit vlakbij zee. “Bovenop de dijk heb je het mooiste uitzicht van Nederland”, vertelt Ramon.

Zeeuws bolusijs

Artikel

Belangrijk in het assortiment is het verse schepijs. Eerst verkochten de broers softijs. Pascal zag dat anderen meer geld vroegen voor bollen schepijs. Dat leek hem ook wel interessant. Maar om nu bakken met fabrieksijs neer te zetten, dat past niet bij zijn visie. “We onderscheiden ons met verse vis en verse friet. We willen dus ook zelfgemaakt ijs aanbieden.” De broers trokken een oud-bakker aan, die het gewend is om zijn werkdag om 4:00 uur ’s nachts te beginnen. Als Ramon s’ochtends op de zaak komt, staan de bakken met vers schepijs al klaar. “Mooie bergen golvend ijs, leuk versierd.” Klanten krijgen een lekker hoorntje, een flinke bol met een extra wafeltje erop. De ijs­verkoop loopt goed. Sommige restaurantgasten lopen na hun diner nog even langs voor een ijsje op de hand. Ook vandaag weten Duitse vakantiegangers de ijsjes te vinden. In vloeiend Duits legt Pascal uit dat Zeeuwse bolus een regionale specialiteit is en het bolusijs een heerlijke kaneelsmaak heeft. “Moeten jullie echt eens proeven.”

Klaus uit Duitsland

Artikel

Beide broers hebben kinderen, hopen ze dat zij de zaak later overnemen? “Het zou mooi zijn, maar ik ga niet pushen. Ze zien ook hoe zwaar het is. Het is een way of life, je hebt bijna geen tijd voor een sociaal leven”, zegt Pascal. De broers zijn er trots op dat ze met elkaar als familie iets hebben neergezet. “Als opa zou kunnen zien hoe zijn frietluik is uitgegroeid…” Hun opa was van het type ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.’ Ramon: “En onze vader leerde ons om vriendelijk te zijn tegen iedereen. Of iemand nu voor 100 euro vis koopt of alleen één ijsje.” Gastvrijheid staat nog steeds hoog in het vaandel. Pascal: “Een extra bestekje? Niets is ons te gek. Gastvrijheid kost niks.”

Tussen 1 april en 1 november is De Fontein zeven dagen per week geopend. In de zomermaanden verdubbelt het inwoneraantal van Westkapelle. In de winter is de snackbar vijf dagen per week open.

Logische routing

De vistaria, die afgelopen maart werd heropend na een grondige verbouwing, was pas een week open toen corona roet in het eten gooide. Pascal en Ramon waren net zo blij met het nieuwe interieur. Voor de derde keer vroegen ze Emondt KMI om mee te denken over de inrichting. De broers bezochten de showroom in Apeldoorn en bekeken verschillende snackbars door het hele land. Ramon: “Het is altijd een eind rijden vanuit Westkapelle, maar die bezoekjes hielpen bij het vormen van een visie op de inrichting.”

De Fontein biedt verschillende producten aan; voor klanten moet in één oogopslag duidelijk zijn waar ze terecht kunnen. De routing moet logisch zijn. Bij binnenkomst links kunnen mensen een ijsje halen. Rechts is het snack­gedeelte, waar mensen terecht kunnen voor een frietje met een kroket. In het hart van de zaak draait het om vis. In de meeste viszaken zagen de broers lage vitrines. Pascal en Ramon kozen juist voor een wat hogere vitrine waar ze hun vismenu’s, broodjes en pokebowls kunnen uitstallen. Emondt KMI adviseerde rechte toonbanken voor meer werkruimte achter de balie. “Dat was een goede tip”, concludeert Ramon, die ook alle koelkasten en vriezers liet vervangen door deze leverancier. De broers zijn erg tevreden met het resultaat.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers