Toegevoegde waarde van etikettering

11 september 2020 EasyEtiket Vakblad IJs

Het is lekker weer, de mensen gaan er weer op uit en komen graag bij u een ijsje halen. Alleen in deze bijzondere tijden willen ze ook vaker thuis genieten van culinaire lekkernijen. U krijgt dan ook steeds vaker de vraag of uw ijs ook in grotere porties kan worden aangekocht voor thuis. Daarnaast wilt u misschien ook graag de groothandel gaan bedienen. Ook dan zult u grotere porties moeten aanleveren in bijvoorbeeld bakken van vijf liter. Maar wist u dat het verplicht is om deze voorverpakte bakken met ijs te voorzien van een etiket dat voldoet aan wet- en regelgeving?

U zult wellicht denken, waarom dien ik deze informatie op te leveren? In feite kunnen wij twee antwoorden geven. Het eerste antwoord is simpelweg omdat u dient te voldoen aan de Europese wetgeving rondom informatievoorziening van levensmiddelen. Het tweede antwoord is wat ons betreft de echte reden waarom dit nodig is, namelijk: om uw klant beter te kunnen voorzien van informatie over uw producten.

De huidige consument wil informatie over voedingsmiddelen. Het is al lang geen hype meer, het wordt normaal. Voor een consument die allergisch is voor een bepaalde stof, is de informatie zelfs van levensbelang. Maar ook de niet-allergische consument wil geïnformeerd worden, bijvoorbeeld over het aantal suikers en vetten in het product, over de kcal/100gram, maar ook of er bijvoorbeeld E-nummers in het product zijn verwerkt. Achterblijven in informatievoorziening is dus geen optie meer.

Zo maakt u een goed etiket

Als mkb’er heeft u geen kwaliteitsafdeling waar u op terug kunt vallen. Een etiket maken, hoe doet u dat? Uiteraard zijn er programma’s waarmee dit best eenvoudig is, EasyEtiket is daar een goed voorbeeld van. Gaat u toch zelf een etiket in elkaar zetten, let dan op het volgende:

  • Allergenen moeten opvallend worden vermeld: de allergene stoffen in de ingrediëntenlijst van voorverpakte producten moeten worden geaccentueerd. Voorbeelden hiervan zijn: afwijkende achtergrondkleur, onderstrepen of vet afdrukken.
  • Voedingswaarde vermelding is voor alle levensmiddelen verplicht, op een enkele uitzondering na.
  • Uw volledige adres, ook als sprake is van een BV, dient op het etiket te worden vermeld. De verantwoordelijkheidsverdeling is verduidelijkt: diegene wiens naam op de verpakking staat, of de importeur bij import uit derde landen, is verantwoordelijk voor de juiste informatie.

Naast bovengenoemde regels, zijn er nog een aantal regels omtrent opstelling van het etiket. Bijvoorbeeld de lettergrootte, het vermelden van “datum van invriezen” en “land van oorsprong”. U merkt al, de regelgeving omtrent etikettering is best uitgebreid, dus wilt u het direct goed doen, vraag dan om advies.

Toegevoegde waarde

Wij als EasyEtiket ervaren bij de bedrijven die hun klant op zorgvuldige wijze informeren over allergenen en voedingswaarden, dat er waardering komt vanaf de klantzijde. Deze ziet aan de uitwerking dat u zich echt heeft moeten inspannen om dit ‘voor elkaar te krijgen’, zogezegd. De klant heeft daar wat aan, erkent het nut van de informatie. Wat brengt dat nu op? Worden de aankopen meer? Op het moment zelf geloven wij niet dat dit het geval zal zijn. Wel dat de klant juist naar u toekomt, hij/zij komt terug – de herhalingsaankopen. En praat met andere mensen hierover. Kortom u creëert een positief ‘rondpratende’ klant. Eenieder is het erover eens dat daar geen folder tegenop kan, toch?

Easy Etiket_logo

Altijd op de hoogte blijven?