Positie(f)

24 september 2020 Teun Loonen (Voorzitter Ambachtelijk IJscentrum) Ambachtelijk IJscentrum

Natuurlijk speelt het mooie weer daarin een rol. En steken de media de foodsector graag een hart onder de riem in coronatijd. Maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat een en ander samenhangt met de manier waarop de branche zichzelf op de kaart zet. Onze positie verbetert! Ambachtelijk ijs is ongekend populair. Aangewakkerd door de coronatrammelant, maar vooral: aangedreven door supergemotiveerde ondernemers. Natuurlijk hopen we met zijn allen dat het nieuwe coronavirus snel zijn biezen pakt. Maar als ik één positieve bevinding mag doen, is het dat ik zie dat consumenten snakken naar een verwenmoment. Wekenlang waren de deuren van de ijssalons (en hun terrassen) gesloten voor publiek. Wekenlang werd die impuls om éven een lekkere ijscoupe te halen, onderdrukt. En nu mógen ze weer. Binnen de mogelijkheden van het RIVM, maar toch.

Wat me vooral vrolijk stemt, is dat de een na de andere ijsbereider die in het nieuws komt, lid is van onze vereniging. En dat die ondernemers elke keer weer de namen van hun branchevereniging en het IJscentrum laten vallen. Dank daarvoor! Ook weten de journalisten mij als voorzitter goed te vinden. Mede door al die promotie heeft in ieder geval een flink aantal ambachtelijke ijsondernemers de coronaschade binnen de perken weten te houden.

Op 15 september organiseren we Ice this Day. Een inspiratiedag die in het teken staat van omzetmakers. Hoe kunnen we nóg meer uit 2020 halen? Wat kun je doen met andere producten, zoals chocolade en ja, zelfs oliebollen? Zaken die het hele jaar (al dan niet uit nood) openblijven, halen hier hun inspiratie voor het najaar op. En voor als je toch een winterstop houdt: social media-deskundige Elja Daae praat je helemaal bij over in beeld blijven met Instagram. We hebben promotioneel gezien een goede zomer gehad. Nu is het zaak om onder de aandacht van de consument te blijven.

 

Intussen is de jurering van IJssalon van het Jaar gestart. Een bijzondere editie van deze verkiezing. Een bewogen jaar voor iedere ijsbereider, maar zeker ook voor de genomineerden. Ik durf nu al wel te voorspellen dat we een geweldige winnaar gaan krijgen. De uitreiking van de titel IJssalon van het Jaar 2020 vindt plaats op IJsvak 2021.

 

Uw brancheorganisatie is dag in dag uit in de weer om ambachtelijk ijs op de kaart te houden. We doen er alles aan om te zorgen dat niemand om onze mooie branche heen kan.

We doen dit niet alleen voor onze leden, maar voor de hele sector. Doet u met ons mee?

 

Altijd op de hoogte blijven?