Overwinteren na het coronaseizoen

Leon Kees

Onzekerheid is troef in 2020. Gelukkig hebben we wel kunnen profiteren van een zomer met overwegend goed weer, een geluk bij een ongeluk. Je kunt dat natuurlijk van twee kanten bekijken: wat had ik omgezet als er geen corona was geweest, maar de benadering ‘hoe veel verder was de omzet weggezakt met ook nog een slechte zomer’ lijkt beter te helpen.

Helaas is het nog niet het moment om echt ver vooruit te kijken en eerlijk gezegd verwacht ik ook niet dat we dat deze winter al zullen kunnen doen. Terugkijken kan wel. Zoals altijd zullen we allemaal ergens in de winter 2020-2021 de balans opmaken en ik hoop dat het voor de meesten nog enigszins meevalt. Hoe dan ook, we zullen allemaal ‘het nieuwe normaal’ voor ons eigen bedrijf moeten bepalen en onze bedrijfsvoering er op moeten afstemmen. Een snelle inventarisatie onder VOC-leden leerde ons al dat voor sommigen de coronacrisis vrijwel of helemaal niet zichtbaar is in de cijfers, voor anderen loopt in elk geval de omzetschade in de tientallen procenten en wordt de winter misschien wel langer dan ooit.

Hoe onzeker en stressvol het nu misschien nog lijkt, over een aantal jaren zul je hoe dan ook terugkijken op 2020 als een seizoen, waarin je veel geleerd hebt. De onzekerheid en stress van nu gaan het snelst over als je je richt op de dingen die je juist in positieve zin verrast hebben in deze crisis: Wat je aandacht geeft groeit! Ik denk aan collega’s die zijn gaan leveren aan supermarkten, de enorme toename van online bestellen en thuisbezorgen en zeker ook onze gasten die blij waren dat de zaken in ijssalons van het begin af aan goed geregeld waren.

Ik hoop dan ook dat we als ijsbranche het positieve gevoel dat zo bij ons mooie product past ook in deze moeilijke periode kunnen vasthouden: een ijssalon is de plek om in elke situatie even onbezorgd te kunnen genieten. Als we met z’n allen iets bewezen hebben in 2020 is het dat wel. En daarmee kunnen we trots de winter in.

Tot ziens op Ice this Day! Leuk als je ook voor die dag bedenkt wat jouw positieve opbrengst van 2020 is, waarmee je je collega’s kunt inspireren.

Leon Kees is gepassioneerd ijsbereider en eigenaar van IJssalon Kees in Geldrop. De ijssalon bestaat al sinds 1950, toen zijn opa begon met het maken en verkopen van ijs in zijn bakkerswinkel tegenover de kerk van Zesgehuchten. In vakblad IJs! schrijft Leon over wat hem bezighoudt in de wereld van ijs.

Dossiers
Lees ook
Chef-kok ontwikkelt ijscalculator Ice Solution

Chef-kok ontwikkelt ijscalculator Ice Solution

Herman Cooijmans, chef kok en eigenaar van Restaurant EDEN* in Valkenswaard, ontwikkelde de afgelopen jaren een ijscalculator. Deze app genereert voor elke gewenste smaak een ijsrecept. “Zo kan ik gekke ingrediënten en smaakstoffen toevoegen.”

Belgische ijsondernemers starten nieuwe uitdaging in foodtruck

Belgische ijsondernemers starten nieuwe uitdaging in foodtruck

De Belgische ijsondernemers Rob Thys en Wendy Leliaert starten met een nieuwe uitdaging. Woensdag 29 juni openden zij in Zonhoven hun nieuwe ijstruck De Smaakbom.

Nieuwe special IJscentrum: Alcohol in ijs

Nieuwe special IJscentrum: Alcohol in ijs

Het IJscentrum heeft een nieuwe special: Alcohol in ijs. SVH Meesterijsbereider Bas van Haaren geeft deze cursus voor de eerste keer op 29 augustus . Hij deelt met de deelnemers zijn kennis over alcohol in ijs.