Harry van der Zaag (toenmalig directeur Lentiz |Cursus & Consult, namens IJscentrum), Theo Clevers (voorzitter Gilde) en Teun Loonen (voorzitter branchevereniging) ondertekenden op 2 maart 2020 op Bakkersvak de intentieverklaring (foto: Koos Groenewold).

Begin maart was de oprichting van Stichting Nederlandse IJsbereidingssector, kortweg NL IJs, een feit. Een nieuw initiatief vanuit de branche om gezamenlijk sterk te staan. “De ijswereld kent een groeiend aantal spelers, maar blijft een compacte sector”, aldus Hidde de Brabander. “Als NL IJs willen we sámen de branche dragen.”

Door Linda van 't Land

NL IJs, zoals de Stichting Nederlandse IJsbereidingssector voortaan door het leven zal gaan, is opgericht door het IJscentrum, de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum en het Gilde van SVH Meesterijsbereiders. Anderhalf jaar geleden vonden de eerste gesprekken tussen deze initiatiefnemers plaats. “De opleiding tot ambachtelijk ijsbereider en de bijbehorende vereniging zijn van oudsher nauw aan elkaar verbonden geweest”, aldus Teun Loonen, bestuurslid van de stichting NL IJs. “Toen het IJscentrum vanuit het Rijn IJssel College in Wageningen naar Vlaardingen vertrok, werd deze samenwerking losgekoppeld. Dat vonden wij als sector niet wenselijk. Daarom hebben we de verschillende partijen nu toch weer aan elkaar geknoopt.”

Samen staan we sterker: die gedachte ligt aan de basis van de oprichting van NL IJs. “We willen alles voor het algeheel welzijn en de promotie van de ambachtelijke ijsbereidingssector onderbrengen in één stichting”, aldus Loonen.

Coronaprotocol

NL IJs_Teun Loonen_foto Koos

Teun Loonen (foto: Koos Groenewold)

Als voorbeeld noemt hij het opstellen van een coronaprotocol voor ijssalons afgelopen voorjaar. “Door de vele maatregelen rondom de uitbraak van COVID-19 en de snelheid waarmee de regels elkaar opvolgden, heerste er veel onduidelijkheid in de sector over wat er wel en niet mocht of mogelijk was. Door onze kennis en krachten te bundelen, lag er binnen afzienbare tijd een coronaprotocol op tafel, waarmee wij de ijsbereider konden ondersteunen in zijn ondernemerschap. Er zit zoveel kennis en ervaring in de sector: door de lijnen kort te houden en nauw samen te werken, kunnen wij snel inspelen op veranderingen in de maatschappij of op bijvoorbeeld wet- en regelgeving. Zó zien wij de werking van NL IJs voor ons: samen sterker dan alleen.”

NLIJS_logo klein

NL IJs heeft inmiddels een eigen logo gepresenteerd. De drie halve cirkels vormen een paraplu (of, om in zomerse termen te blijven: een parasol), die bestaat uit de drie partijen die NL IJs hebben opgericht: Vereniging Ambachtelijk IJscentrum, het Gilde van SVH Meesterijsbereiders en het IJscentrum.

Kennis doorgeven

NL IJs_Theo Clevers_foto Koos

Theo Clevers (foto: Koos Groenewold)

Theo Clevers, die ruim 35 jaar dagelijks met ambachtelijk ijs bezig is geweest binnen zijn eigen ijssalons en november jongstleden zijn bedrijf verkocht, heeft met ingang van 1 april de rol van voorzitter van NL IJs op zich genomen. Daarmee neemt hij het stokje over van Meesterijsbereider Luc Blok. “Ik wil onze prachtige sector nog lang niet verlaten, maar juist graag kennis delen en doorgeven”, verklaart hij deze stap. “Als ijsbereiders wilden we graag iets overkoepelends hebben: een plek waar iedereen terecht kan en waar we alles wat op het pad van ijs komt aan elkaar kunnen verbinden. Zie het als een soort sectorhuis of Huis van het IJs. Daarom hebben we als initiatiefnemers nu deze verbinding tot stand gebracht. Alle partners blijven ook op zichzelf bestaan en hun eigen activiteiten ontplooien. Maar waar dat mogelijk en wenselijk is, slaan we de handen ineen. Denk bijvoorbeeld aan het toespitsen van opleidingen vanuit de vraag van ondernemers, aan het delen van kennis vanuit de SVH Meesterijsbereiders of aan het versterken van het imago van de ambachtelijke ijsbranche. Samenwerken is het allerbelangrijkste! Maar dat moet wel gestructureerd worden.”

Europese samenwerking

Als voorbeeld noemt Clevers de Europese Dag van het Ambachtelijk IJs. “Het is een Europees initiatief, waarbij we als Nederlandse ijsbereiders heel graag willen aanhaken. Op 24 maart wordt deze dag in veel Europese landen gevierd en aangegrepen als start van het ambachtelijke ijsseizoen. Daar hoort onze Nederlandse sector ook bij. Qua smaken en kwaliteit doen we niet onder voor onze buitenlandse collega’s. Wij willen als stichting onze mooie, sterke ijsbranche goed vertegenwoordigen: in Nederland, maar zeker ook over de grens. We zijn er namelijk razend trots op!”

Loonen en Clevers benadrukken dat de individuele ijsbereider op korte termijn wellicht nog niet zoveel zal merken van de oprichting van NL IJs. “Met name partijen die ons financieel kunnen ondersteunen, gaan als eerste van ons horen”, lacht Loonen. “Door ons als operationele partners binnen de ijssector te verenigen, hebben we één aanspreekpunt gecreëerd voor het werven van fondsen en het vinden van partners.”

Bestuur NL IJs

Voorzitter van het bestuur van NL IJs is Theo Clevers (Gilde van SVH Meesterijsbereiders). Het penningmeesterschap wordt door Martin van Rossum (oud-penningmeester Vereniging Ambachtelijk IJscentrum) ingevuld. Daarnaast zitten Teun Loonen (Vereniging Ambachtelijk IJscentrum), Luc Blok (Gilde van SVH Meesterijsbereiders) en Hidde de Brabander (IJscentrum) in het bestuur.

Partners

Hidde de Brabander_foto Oscar van der Wijk

Hidde de Brabander (foto: Oscar van der Wijk)

Partners zijn wat Hidde de Brabander, manager van het IJscentrum in Vlaardingen, betreft iets anders dan sponsoren. “Een sponsor is voor mij iemand bij wie je je hand ophoudt voor geld of goederen in ruil voor een bord langs het voetbalveld”, aldus De Brabander. “Dat is niet wat wij als NL IJs zoeken. Wij streven naar partners: partijen die elkaar over en weer helpen, net zoals in een persoonlijke relatie. We zoeken geen eenrichtingsverkeer, maar heel duidelijk een interactieve samenwerking met allerlei partijen binnen de sector.”

Ook in deze verbinding is samenwerken wat De Brabander betreft het toverwoord. “Samenwerken gaat vele malen langer mee dan je hand ophouden. Bovendien inspireer en stimuleer je elkaar wanneer je samen optrekt. Als leveranciers van machines en grondstoffen, als onderwijsinstellingen en kenniscentra moeten wij gezamenlijk de ijsbranche dragen. Daarom gaat NL IJs open en eerlijk met alle partijen het gesprek aan: Wat leeft er bij jullie? Wat verwachten jullie? Wat kun jij bijdragen aan de sector? En wat heb je daarvoor van ons nodig? Als partner verbind je je niet langer aan één van de afzonderlijke partijen onder onze parasol, maar aan de branche in zijn geheel.”

Kansen voor NL IJs

De intentieverklaring voor de oprichting van Stichting Nederlandse IJsbereidingssector werd getekend op het podium van IJs-vak in 2020. Precies een jaar later is de officiële oprichting een feit.
Voorzitter Clevers ziet een en al kansen voor NL IJs: “Er is zoveel te doen in de ijsbranche en er duiken zoveel trends op. Denk bijvoorbeeld aan een vegan of aan een suikervrij assortiment. Het zijn allemaal consumentenvragen waarop we als sector moeten inspelen. Hoe mooi is het wanneer we dat gezamenlijk kunnen oppakken? Voor ons als initiatiefnemers is het niet meer dan vanzelfsprekend. Wij streven naar optimale promotie van de ambachtelijke ijsbranche en naar de connectie met relevante partners, in binnen- én buitenland. Met NL IJs gaan we een zonnige en smakelijke toekomst tegemoet!”

Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de verdere (digitale) invulling van de activiteiten van NL IJs. Partijen die zich bezighouden met ambachtelijk ijs, op welke wijze dan ook, zijn welkom om zich aan te sluiten bij de Stichting Nederlandse IJsbereidingssector. Interesse? Neem contact op met Theo Clevers via communicatie@ijscentrum.nl

 

Altijd op de hoogte blijven?