Nieuwe energie

Koos Klein

Ongeveer zeven jaar geleden, nodigde een ondernemerspaar mij uit om over de toekomst van hun bedrijf te praten. Zij wilden dit binnen vijf jaar verkopen. Op zich heel verstandig om hierover tijdig na te denken. Naar aanleiding van ons gesprek besloten ze de rechtsvorm van het bedrijf te wijzigen. Hierdoor zou bij overdracht een behoorlijke belastingbesparing kunnen worden gerealiseerd.

Onlangs werd ik weer uitgenodigd door deze ondernemers. Ze wilden graag een vervolggesprek. Tot mijn grote vreugde zag de toekomst van het bedrijf er nu echter heel anders uit dan zeven jaar geleden. Door het volgen van een aantal workshops en cursussen hadden deze ondernemers het plezier in het vak weer hervonden. Ze hadden inmiddels zelfs een nieuw filiaal geopend.

Nieuwe werknemers

Deze ondernemer had de laatste jaren de gewoonte om op de eerste werkdag van een nieuw personeelslid te zeggen: ‘Zo en zo doen wij het hier, maar hoe zou jíj het doen?’. Deze benadering had hem zoveel nieuwe ideeën opgeleverd, dat hij weer plezier in het ondernemen had gekregen. Van verkoop op korte termijn was voorlopig geen sprake meer.

Overname

We hebben uitgebreid gesproken over een veel toegepaste overdrachtsvorm: de v.o.f. met een bepaalde overeengekomen duur, meestal een periode van vijf jaar. Een vorm die zowel voor de verkoper als voor de overnamekandidaat voordelen heeft. De verkopende partij weet dat de opvolger ‘in huis’ is, waardoor eventuele investeringen in het bedrijf gemakkelijker kunnen worden gedaan. De beoogde koper krijgt door middel van kennisoverdracht een opleiding in de praktijk. In de loop van de samenwerkingsperiode kan de ondernemer steeds meer taken overlaten aan zijn opvolger. Dit traject wordt door ons begeleid, waarbij ik dankbaar gebruik kan maken van mijn ervaring met starters en overnemers in de laatste dertig jaar. Het is altijd weer mooi te zien hoe medewerkers door deze praktijkervaringen worden gevormd tot ondernemers.

Vaardigheden

Dat het ook anders kan gaan, heb ik vorig jaar ervaren. Door de verkopende partij werd mij gevraagd de beoogde overnamekandidaten te beoordelen op ondernemersvaardigheden. Dit was mede van belang omdat er een achtergestelde lening van de verkopende partij nodig was om de overname te financieren. De overnamekandidaten en hun adviseur hadden echter alleen maar oog voor de hoogte van de overnamesom. Ondernemersvaardigheden zouden ze wel opdoen als ze eenmaal ondernemers waren, was het argument. U zult begrijpen dat er heel wat gepraat is voordat de kandidaten inzagen, dat goed voorbereid zijn de beste basis is voor een succesvolle start.

Starters

Naast overnamekandidaten zijn er ook die een geheel nieuw bedrijf willen starten. Deze aankomende ondernemers richten zich vaak eerst op een langdurige, vaktechnische opleiding. Velen van hen hebben een plan dat afwijkt van het reguliere aanbod. Om hun ideeën een grotere slagingskans te geven zijn we een samenwerkingsverband gestart, waarbinnen bedrijven - onder andere Bakeplus - op alle facetten deze ondernemers begeleiden. Zo werken we samen aan de toekomst van onze mooie ijsbranche.

De auteur, Koos Klein, is accountant bij Bouwer & Officier Accountants en Belastingadviseurs voor bakkers te Hazerswoude, tel. 071 – 34 19 000. Meer informatie: www.bouwer-officer.nl of via de app.
Meer over
Lees ook
Samensmelting leidt tot Frozen Brothers: specialist in ijsconcepten

Samensmelting leidt tot Frozen Brothers: specialist in ijsconcepten

Begin 2018 ging Slush Puppie Benelux BV -de conceptleverancier van Slush Puppie en frozen drinks Coca Cola en Fanta Frozen- samen met de leverancier van softijsmachines en schepijsvitrines: Ice Concepts Benelux BV (ICB). Het bedrijf kreeg de naam Frozen Brothers. Teun Loonen stond aan het roer bij ICB en Pieter Corstiaans gaf leiding aan Slush Puppie...

IJskeuken met melk van eigen koeien

IJskeuken met melk van eigen koeien

De Vaaij Ondernemers Club (VOC) heeft sinds vorig jaar een nieuwe studiegroep: speciaal gericht op boerderij- en zuivelbedrijven. Acht deelnemers zijn er nu, die inmiddels tweemaal bij elkaar zijn geweest. Een van de gastvrouwen was Hanneke Kleverkamp, die op de Rosahoeve in Raalte sinds vijf jaar haar eigen ijs draait – met melk van eigen koeien uiteraard....

Iconisch Belgisch IJsboerke komt in Nederlandse handen

Iconisch Belgisch IJsboerke komt in Nederlandse handen

Het iconische Belgische merk IJsboerke is overgegaan in Nederlandse handen, schrijft Gondola. Chocoladeproducent De Baronie, eigendom van miljonair Fons Walder, neemt het merk over voor een onbekend bedrag. IJsboerke "heeft het niet makkelijk op een zeer concurrentiële markt," zegt ceo Peter Janssen. Begin dit jaar kwam het bedrijf positief in het nieuws omdat...