Met deze tips bespaar je energie in je ijssalon

29 november 2022 Bianca Roemaat
Foto: Unsplash

Of je zaak nu gesloten of open is in de winter, door de stijgende energie-, water- en grondstofprijzen moet je als ijssalonhouder op zoek naar besparingstips. Het loont om te investeren in energiezuinige oplossingen en apparaten.

Steeds meer ijsbereiders zijn bewust bezig met energiemanagement ten aanzien van hun apparatuur. Het is een hot item, zo bemerkt Wouter Slob, voormalig eigenaar van Slob Koudetechniek. “Als je investeert in energiezuinige koel- en vriesapparatuur verdien je dat nog veel sneller terug dan voorheen.”

Dikkere isolatiewanden
Als voorbeeld noemt hij een vrieskast met dikkere isolatiewanden van 12 tot 14 centimeter in plaats van 8 centimeter. Daarmee heb je 1,5 keer meer isolatie en houd je de vriestemperatuur nog beter binnen de kast. Slob schat in dat je daarmee wel 50 procent bespaart.

Vriescellamellen
Een andere, redelijk eenvoudig toe te passen tip is de aanschaf van vriescel- of koelcellamellen. Daarmee beperk je de hoeveelheid kou die ontsnapt als je deur opent en sluit. Voor zo’n 300 tot 400 euro schaf je die lamellen aan. “Als je zo’n tien keer per dag die deur gebruikt, bespaar je een paar honderd euro per jaar. Deze investering verdien je nu in drie in plaats van twaalf maanden terug.”

Slim apparaat

Bij De IJsbaas in Margraten maken ze alles zelf: van ijs tot crumble. Jaarrond draaien de machines om voor de ijswinkel en afnemers in de horeca te produceren. Sinds eigenaresse Sanne Welman de ‘homewizard P 1’ gebruikt, heeft ze meer inzicht in het energieverbruik per bedrijfsproces. Je hangt het slimme apparaat in je meterkast, voert je contractprijzen in en via de bijbehorende app zie hoeveel geld een bepaald proces kost. “Tijd is geld dus je kunt deze informatie meenemen in je kostprijsberekening en aanpassingen doen in het productieproces. Wij plannen nu effectiever; we produceren bijvoorbeeld meer in een keer.” 

Een centraal koelsysteem
Door de vries- en koelapparaten in een centraal koelsysteem onder te brengen (in plaats van een eigen koelaggregaat per individueel apparaat), kun je 30 procent energiezuiniger werken. “De centrale capaciteit geregelde compressor gaat dan – net als bij een cv-ketel – op modulaire wijze aan: deze levert dan exact de benodigde capaciteit op de koude vraag. Het koelsysteem werkt zo veel efficiënter en energiezuiniger.”
Veel ijsbereiders hebben nog ‘koudwatervrees’ om alle machines aan elkaar te koppelen. Ze zijn bang dat ze kwetsbaar zijn bij een storing in het koelsysteem.

Slob begrijpt de angst maar dat is niet nodig. “In de ruim 30 jaar dat ik koel- en vriesapparatuur verkoop, heb ik nog nooit meegemaakt dat een ijssalon tijdelijk moest sluiten door stroomuitval. Dit is een zeer betrouwbaar systeem.”

7 tips voor je schepijsvitrine

  1. Reinig wekelijks de condensor in de vitrine of bij uitbouw buiten.
  2. Sluit de achterkant van je vitrine in rustige tijden.
  3. Maak je vitrine elke avond leeg en zet hem uit. Zo heb je ‘s nachts geen stroomverbruik. Zet ook de ontdooicyclus volledig uit.
  4. Gebruik je vitrine niet als ‘opslagplaats’ voor je ijs. Kies voor de vrieskast. Dat is naar verhouding energiezuiniger.
  5. Stel de ontdooicyclus op de juiste manier af: pas deze aan de weersomstandigheden aan. Zorg dat de verdamper ten alle tijden vrij van ijs of rijp is.
  6. Controleer regelmatig het koelsysteem.
  7. Overweeg een (pozzetti)-systeem aan te schaffen. Dit gebruikt slechts 20 procent van de energie van een open vitrine.

Bron: VAIJ (Vereniging Ambachtelijk IJscentrum)

Warmte terugwinnen
Nog een optie is het terugwinnen van warmte uit je watergekoelde apparaten en tevens het waterverbruik tot nul terugbrengen. Daarvoor heb je een gesloten waterleidingsysteem nodig. Het water dat je na het schoonmaken van je machines wegspoelt in het riool, is 40 graden Celsius.

Door deze warmte/energie met de warmtepomp optimaal te benutten en hier warm en koud water van te maken, bespaar je en water en energie. Voor het koudwatercircuit is een buffervat nodig van minimaal 500 liter en maximaal 2500 liter, om het warme water op te slaan een vat van 300 liter.

Slechts een vijftiental ijssalonhouders heeft een dergelijke warmteterugwininstallatie. Het betreft vooral de grotere zaken. “Je hebt er ruimte voor nodig en het vergt een forse investering van duizenden euro’s”, weet Slob. Was de terugverdientijd eerst zo’n acht tot tien jaar, nu is dat zo’n drie tot vier jaar.

Voor de toekomst voorziet de apparatuurdeskundige wel meer potentie voor deze toepassing. Zeker als er subsidiemogelijkheden voor zouden komen. Een ding staat vast: de energieprijzen zullen niet meer fors zakken. Investeren in energiezuinigheid loont. “Ondernemen is vooruitzien.” 

Dit is een artikel uit Vakblad IJs 60. Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Sluit dan abonnement af en ontvang vier keer per jaar Vakblad IJs.

Ja, ik neem een abonnement

Altijd op de hoogte blijven?