Een leven lang leren

Koos Klein

Zelf behaalde ik in 1972 mijn diploma ‘derde bediende’, in de jaren daarna mijn diploma’s bedienden. Voor mij was het patroondiploma halen een logische vervolgstap. In dat traject bestond een groot gedeelte van de groep uit oudere studenten, voornamelijk zoons van gevestigde bakkers die het bedrijf van hun ouders wilden overnemen.

Door Koos Klein

Ze waren in een eerder stadium van hun opleiding afgehaakt. Om de overname te kunnen realiseren, moesten ze voldoen aan de eisen van de ‘Vestigingswet Bedrijven’. En dus moesten ze alsnog naar school. Die vestigingseisen bestaan niet meer. In 1990 verviel de eis voor kredietwaardigheid; in 2001 vervielen ook de eisen voor wat betreft algemene ondernemersvaardigheden en vakbekwaamheid.

Bij mijn werk als bedrijfsadviseurs bij de Werkgroep ‘Voor de Bakker’ van het Productschap Akkerbouw werd ik vaak geconfronteerd met de nadelen die afschaffing van deze eisen tot gevolg hadden. De opbrengst van de toenmalige ‘meelheffing’ had tot doel om brancheversterkende maatregelen te realiseren. In dat kader heb ik dan ook vele pas gestarte, maar ook gevestigde ondernemers kunnen helpen met adviezen en verbeterplannen. De betere ondernemers weten dat het geld niet alleen op de werkvloer wordt verdiend, maar voorál met een goede organisatie van het bedrijf. Het IJscentrum biedt ondernemers nu de mogelijkheid om deze kennis alsnóg te verkrijgen. Was het tot 1990 de eerder genoemde ‘Vestigingswet Bedrijven’ die ondernemers daartoe verplichtte, nu is het de noodzaak om bedrijven een gezonde basis te kunnen geven.

Overnames begeleiden

De afgelopen twaalf jaar heb ik vele overnames mogen begeleiden en beginnende ondernemers geholpen met de opstart van hun bedrijf. Met gebruikmaking van de beste opleiding, namelijk de praktijk, worden ondernemers van de toekomst nu opgeleid in bedrijven. Alle kneepjes van het vak worden daar geleerd.

Is de ondernemer ook de geschikte persoon om de ondernemersvaardigheden over te brengen? Ik denk van wel. Als het de basis betreft, ligt hier dan ook een kans voor de branche. Voor vele potentiële ondernemers is ‘ondernemersvaardigheden’ zo’n onbekende term, dat ze de stap naar het zelfstandig ondernemerschap niet durven te maken. U als ondernemer kunt vanuit uw praktijk deze kandidaten goed voorlichten. Daarmee kan veel ‘koudwatervrees’ worden weggehaald. Aan de andere kant kan ook het belang van een goede organisatie benadrukt worden.

Kennis delen, is samen beter worden. Want onderschat ook niet de vaak bredere kennis van een leerling. Leren van elkaar kan voor u als ondernemer betekenen: nieuwe ideeën opdoen en misschien wel nieuwe markten aanboren.

Cursusaanbod

Een goede ontwikkeling is het cursusaanbod op het gebied van opleidingen IJs & Patisserie. Steeds meer ondernemers volgen, vaak samen met gemotiveerde medewerkers, een cursus bij het IJscentrum om zich te kunnen onderscheiden. Het IJscentrum biedt naast de cursus ijsbereider, ook de cursus IJssmaken vanuit de basis (15 maart) en de training Receptuur berekenen (22 maart).

De auteur, Koos Klein, is accountant bij Bouwer & Officier Accountants en Belastingadviseurs voor bakkers te Hazerswoude, tel. 071 – 34 19 000. Meer informatie: www.bouwer-officer.nl of via 06 – 20 364 698.
Lees ook
Uitstekende score IJscentrum bij eerste HACCP-inspectie

Uitstekende score IJscentrum bij eerste HACCP-inspectie

De eerste HACCP-inspectie op de nieuwe locatie van het IJscentrum, de Food Innovation Academy in Vlaardingen, zit erop. Op woensdag 27 mei deelden de cursisten aan de cursus IJsbereider het lokaal met een inspecteur van Houwers Groep. De ruimte werd onder de loep genomen, maar ook docent en cursisten moesten paraat staan voor vragen. Met een score van...

Ambachtelijk IJscentrum wijzigt coronaprotocol ijssalons per 1 juni

Ambachtelijk IJscentrum wijzigt coronaprotocol ijssalons per 1 juni

De coronamaatregelen voor de horeca worden vanaf 1 juni versoepeld. Daarom past Vereniging Ambachtelijk IJscentrum het bestaande protocol voor ijssalons aan naar de nieuwe voorwaarden. De basis die er al stond, is hiermee uitgebreid. “Dit protocol staat als een huis”, stelt voorzitter Teun Loonen namens de branchevereniging.

‘Experimenteer eens met eigen wafels of koekjes’

‘Experimenteer eens met eigen wafels of koekjes’

Meester Patissier Hidde de Brabander werkt bij het IJscentrum en doet niets liever dan verschillende disciplines combineren. Niet gek dus dat hij de ‘transportmiddelen’ van ijs eens onder de loep neemt. “Netto gezien is het namelijk zo’n 10 tot soms wel 50 procent van je hapje. Experimenteer daarom eens en maak daarmee je ijsje exclusiever."