Klassiek Frans

Franse taartjes

Na drie boeken over kleine zoete en hartige taartjes komt patissier Meike Schaling met een boek over Franse klassiekers genaamd Franse taartjes – Klein en groot. Van croissants, éclairs, macarons en brioches tot tarte tropézienne, Baba au Rhum en de klassieke Opéra-taart.

De auteur Meike Schaling volgde haar patisserie-opleiding in Parijs. Daar opende ze met succes haar eerste winkel Petit Gâteau. Een open bakkerij, in een buitenwijk van Parijs, waar ze ook bakspullen kon verkopen en les kon geven. In 2012 – op bezoek bij haar zus – vroeg ze zich af of Petit Gâteau ook in Amsterdam een succes zou zijn. Ze waagde de gok en opende in de Haarlemmerstraat haar eerste filiaal. Later kwam daar een tweede filiaal bij in de Foodhallen in Magna Plaza.

Petit Gâteau onderscheidt zich van andere bakkerijen door de kleine taartjes. Deze ontstonden bij toeval. “Ik maakte in Parijs al tartes, maar op een dag kwam ik bakringen tekort en vond ik een doos met kleine ringen. De eerste klant die de kleine taartjes die dag – allemaal! – kocht, noemde ze minimini’s. En zo zijn ze altijd blijven heten bij ons.” Meike besloot vanwege het succes van de kleine taartjes daar haar zaak omheen te bouwen en schreef er drie boeken over. Maar er zitten meer patisserieproducten in het assortiment van Petit Gateau zoals éclairs, madeleines en pain au chocolat. Dus na haar eerdere boeken werd het tijd voor een boek over deze Franse klassiekers.

Franse taartjes biedt een groot aantal recepten onderverdeeld in de categorieën pâte à croissants, brioche, pâte feuilletée, pâte à choux, macarons, petits gâteaux, tartes, cakes en grands gâteaux. Alle recepten zijn voorzien van duidelijke instructies. Dit boek is uiteraard gemaakt voor de thuisbakker die met Franse patisserie aan de slag wil, maar ook voor de wat minder ervaren professionele bakker biedt het boek nuttige tips. De meer ervaren bakker haalt er mogelijk inspiratie uit voor de combinaties van smaken en texturen. Bovendien deelt Meike naast de recepten ook de adressen van haar favoriete boulangeries en patisseries in Parijs. Een mooie toevoeging nu we weer steeds makkelijker op reis kunnen om inspiratie op te doen.

Tot slot moet de mooie vormgeving met de fraaie foto’s genoemd worden. In het voorwoord schrijft Meike dat ze altijd onder de indruk is als ze een patisserie in Parijs binnenstapt. Van de prachtige vitrines, gevuld met de lekkerste patisserie. Ze wil de lezer die dit boek openslaat hetzelfde gevoel geven. En ik kan niet anders zeggen: dat is gelukt!

Dossiers
Lees ook
De Hongerwinter - Ingrid de Zwarte

De Hongerwinter - Ingrid de Zwarte

De Hongerwinter van 1944-1945 is een beruchte periode in de Nederlandse geschiedenis. In haar boek De hongerwinter ziet historicus Ingrid de Zwarte was het niet als periode van passief lijden, maar juist van ongekende veerkracht.

Vakantieboek voor managers

Vakantieboek voor managers

Het Vakantieboek voor professionals en managers 2022 bevat de beste boeken en artikelen die het afgelopen jaar onder de aandacht kwamen van de redactie van uitgeverij Business Contact. "Dit zijn de pareltjes die we afgelopen jaar langs hebben zien komen op de uitgeverij."

Zeventig jaar Nederlandse eetcultuur

Zeventig jaar Nederlandse eetcultuur

Zeventig jaar Nederlandse eetcultuur is een heerlijk boek voor iedereen die van Nederlandse geschiedenis, eten en tijdschriften houdt. Ik val in alle categorieën, maar de eerste twee zijn het belangrijkst.