Jacques Vos de grote verbinder van de branche

Surpriseparty Jacques Vos

Jacques Vos stond aan de wieg van Vakblad IJs, schreef een tijd lang het voorwoord en levert elke editie een artikel voor de rubriek ‘Grondstof belicht’.

Vorige week kreeg mister Icecream Jacques Vos een heus verrassingsfeest voorgeschoteld. Een afscheid kun je het namelijk niet noemen aangezien iedereen verwacht dat Jacques zich wel met de branche zal blijven bemoeien. Maar nu hij eind oktober met pensioen gaat was het wel een mooi moment voor een feestje in het IJscentrum en een eerbetoon in Vakblad IJs.

Vraagbaak, docent, mister icecream, ombudsman, ijsencyclopedie

De ambachtelijke ijsbranche maakte de afgelopen decennia een enorme ontwikkeling door. Een sector die negatief in beeld was en worstelde met haar identiteit, groeide  uit tot een professionele en kwalitatief hoogstaande bedrijfstak. Een van de belangrijkste redenen voor deze groei is de kennis van het ambacht. En hierin speelde Jacques Vos op veel manieren een heel belangrijke rol.

Hij beet zich letterlijk vast in de materie van het ambachtelijk ijs maken. Met zijn enorme inzet vergaarde en verspreidde hij kennis en liefde voor het vak. Eind oktober gaat hij met zijn welverdiende pensioen, en dus betuigt Vakblad IJs! eer aan deze grote verbinder. Hij stond tenslotte ook aan de wieg van dit vakblad, ruim tien jaar geleden.

Van ongekende waarde

IJsvak 2020 team ijscentrum en vereniging ijsvak2020_foto Koos

Teun Loonen (links): “Ik merk op veel momenten en in allerlei gesprekken dat Jacques de hele branche heeft georganiseerd en verbonden” (foto: Koos Groenewold).

“Ik ken Jacques sinds de tijd dat hij samen met onder meer Maarten Colijn het IJscentrum opzette bij het Rijn IJssel college. Partners, ijsbereiders en de school hadden een stilzwijgende overeenkomst om het IJscentrum van de grond te krijgen en Jacques was de grote drijvende kracht die alle partijen bij elkaar bracht, vergaderingen voorzat, enzovoorts. Het bleef voor Jacques niet bij het les geven alleen. Hij realiseerde zich al heel snel dat het ambacht weer onder de aandacht van de consument diende te komen. Daarvoor was een vereniging nodig die hij mede heeft opgericht. En zo bleef Jacques dingen oppakken en organiseren, naast het IJscentrum en de vereniging ook de jaarlijkse vakbeurs en de vakwedstrijden. Met de stichting Ice4Africa ging hij zelfs de grenzen over.
Ik ben nu bijna een jaar voorzitter van de VAIJ en merk op veel momenten en in allerlei gesprekken dat Jacques de hele branche heeft georganiseerd en verbonden. Natuurlijk was er links en rechts ook wel eens wat commentaar en kritiek, onder meer rondom de wedstrijden. Want ijsbereiders zijn nogal fanatiek en kunnen niet zo goed tegen hun verlies. Maar Jacques wist dat altijd weer bij elkaar te brengen en door te zetten. De grote verbinder, zo zie ik hem. Ik ben heel blij dat ik al die jaren met Jacques samen heb mogen werken.
Ik waardeer Jacques voor alles wat hij voor de ijssector gedaan heeft, en als mens. Ik hoop dat hij nog lang samen met Irmy kan genieten van zijn pensioen. En natuurlijk hoop ik stiekem ook dat we nog steeds een beroep op hem kunnen doen af en toe. Want hij is van ongekende waarde voor de ijssector.

Met vriendelijke groet,
Teun Loonen
Voorzitter Vereniging Ambachtelijk IJscentrum

Jacques: wervende kracht achter Vakblad IJs!

Hilco en Jacques (foto Koos)

Hilco Wagenaar: “Jarenlang fungeerde Jacques als klankbord vanuit de redactiecommissie. Open, kritische, maar opbouwende overleggen waar ik met veel plezier aan terug denk”(foto: Koos Groenewold).

1e gaan terug naar het jaar 2009: het jaar waarin Vakblad IJs! het licht zag. Vanuit mijn toenmalige rol als hoofdredacteur van Bakkers in bedrijf waren er al linken naar de ambachtelijke ijssector. En zeker ook naar Jacques Vos. Ik interviewde Jacques over het 10-jarig bestaan van het IJscentrum. Tijdens dat interview schoof geheel spontaan Maarten Colijn aan, de kersverse voorzitter van de Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders (VAIJ) die toen net was opgericht. Ter plekke ontstond het idee voor een vakblad, waarbij Jacques als ‘theoretisch ijsboer’- zoals hij zichzelf wel noemt - meteen zijn medewerking toezegde.

(Artikel gaat verder onder de foto)

Eerste nummer Vakblad IJs_ foto?

Jacques Vos, Clara Bloemhof, Paul van Pelt en Caroline Kooij presenteren het eerste nummer van Vakblad IJS in 2009.

Mede door het lobbyen van Jacques onder de partners van het IJscentrum, ontstond er voldoende commerciële steun voor Vakblad IJs! dat in juli 2009 voor het eerst verscheen en nog steeds bestaat. Jarenlang fungeerde Jacques als klankbord vanuit de redactiecommissie die we vormden (samen met Paul van Pelt, Bakeplus en wijlen Riccardo Talamini, ijsbereider uit Dordrecht). Open, kritische, maar opbouwende overleggen waar ik met veel plezier aan terug denk. We zijn daardoor ook bevriend geraakt. Ik durf met recht te zeggen dat zonder Jacques, Vakblad IJs! er nooit was gekomen. Hulde!

Hilco Wagenaar
Communicatie- en Eventmanager
Royal Steensma

De ijs-ombudsman van Nederland

IJSvakwedsrtrijden 2016

Theo Clevers: “Jacques heeft altijd klaar gestaan voor de IJsVak-Wedstrijden. Mede door zijn inzet zijn ze uitgegroeid tot de meest belangrijke ijswedstrijden van Nederland.”

Ik leerde Jacques kennen op een IJsvak eind jaren ‘90. Wij deden toen als groep van Clevers al aan de wedstrijden mee en waren ook altijd aanwezig op de toen nog zeer populaire feestavond met diner. Op één van die avonden hebben we lang, heel lang, zitten napraten over ijs, opleidingen en natuurlijk veel andere dingen. Zo lang zelfs dat Irmy de vrouw van Jacques, toch maar eens polshoogte kwam nemen. Eind jaren ‘90 was er sprake van wildgroei in de branche. Dat was natuurlijk niet goed dus daar moest wat aan veranderen, met als gevolg dat in 1999 de eerste stappen werden gezet voor de oprichting van het IJscentrum in Wageningen. Een opleiding voor ijs waar Jacques tot op heden het boegbeeld van is. Er is veel gebeurd in al die jaren met als resultaat dat de kwaliteit binnen de ijsbranche echt gegroeid is.
Als voorzitter van het Gilde van Meesterijsbereiders kan ik zeggen dat de samenwerking met Jacques altijd op een hoog niveau heeft gestaan, kennis delen heeft ons veel gebracht. Altijd met als doel beter te worden in ons vak.
Jacques heeft altijd klaar gestaan voor de ijsvak-wedstrijden. Mede door zijn inzet zijn ze uitgegroeid tot de meest belangrijke ijswedstrijden van Nederland. Toen ik de voorzittersrol voor de wedstrijden mocht gaan vervullen, was ik dan ook erg blij dat Jacques ons niet in de steek liet. Sterker nog: zonder hem was het niet gelukt. Natuurlijk hoop ik dat we nog jaren van zijn kennis gebruik kunnen maken.
Al met al is Jacques voor mij de ijs-ombudsman van Nederland.
(En natuurlijk ook alle dank aan Irmy!)

Theo Clevers
voorzitter van het Gilde van Meesterijsbereiders

Mister Icecream

Cara en Jacques op tandem

Clara Bloemhof: “Jaques weet álles over ijs en het ijswereldje.”

Het eerste mailtje dat ik van Jacques ontving heb ik lang bewaard. Ik, als beginnend broekje op de redactie van Bakkers in bedrijf had een artikel geschreven over grondstoffen. Het was wel duidelijk wie van ons daar nog wel een en ander over kon leren. Jacques maakte dat ook zéér duidelijk. Tja, een artikel over ijs met onjuistheden: not on Jacques’ watch.
Later, toen Vakblad IJs! het licht zag, kreeg ik ineens veel te maken met ‘die strenge meneer van het IJscentrum’. En weet je, zo streng bleek hij helemaal niet te zijn. De band werd in de zes jaar dat we samenwerkten steeds hechter. Zo hecht dat ik het nodig vond om mijn besluit om de uitgeverij te verlaten, persoonlijk te melden. Dus ik op naar het Gooi. Wat een fijn gesprek was dát! En Jacques moest iets gezegd hebben in de trant van ‘Dat vraagt om poffertjes’, want voor ik het wist zaten we op de tandem op weg naar de poffertjeskraam. Dat onze band wederzijds is, bleek nog eens toen hij en Irmy op kwamen dagen tijdens mijn winkelopening, een halfjaar later. Tranen met tuiten natuurlijk.
Jacques is iemand die alles wat in zijn macht ligt, uitvoert. Hij weet álles over ijs en het
ijswereldje. En weet hij eens iets niet, dan weet hij bij wie je dan wél moet zijn. Hij is
ontzettend betrokken bij het IJscentrum, maar ook de organisatie van de wedstrijden, de
Vereniging Ambachtelijk IJscentrum, Stichting Ice 4 Africa en de vakbeurs konden op hem
rekenen. Die gedrevenheid zie je ook terug op persoonlijk vlak. De marathon van Parijs?
Tuurlijk. Hij zet door.
Jacques en Irmy: jullie zijn een topteam en ik ben blij voor Irmy dat je nu eindelijk wat vaker thuis bent. Dat je iets (ja iets, want natuurlijk blijf je als Mister Icecream betrokken) meer tijd voor júllie kunt nemen. Het IJscentrum krijgt dan wel een goede vervanger, maar een ‘ijspapa’ is onvervangbaar!

Dikke tuut,
Clara Bloemhof
freelance journalist

Vraagbaak

Lesgeven J Vos_foto Peter Staes

Willy Rooswinkel: “Jacques is tot de dag van vandaag een vraagbaak voor startende ondernemers” (foto: Peter Staes).

Ik ken Jacques Vos al véle jaren als een groot voorvechter van de branche ambachtelijke ijsbereider. Jacques is al jaren zeer betrokken bij het wel en wee van de ijsbereiders in Nederland, niet alleen door de opleidingen die hij verzorgt, maar ook uit alle nevenactiviteiten ten bate van de branche. En dat zijn er heel wat.
Hij was ook een van de initiatiefnemers bij de overgang/ombouw van de coöperatie van ambachtelijke ijsbereiders (Vecoijs) naar de Vereniging Ambachtelijke IJsbereiders (VAIJ) Zonder zijn tomeloze inzet en gedrevenheid was dit niet mogelijk geweest. Toen de vereniging een feit was, kon ook de aansluiting bij het Hoofd Bedrijfschap Ambachten(HBA) gestalte krijgen zodat de ambachtelijke ijsbereider ook die erkenning kreeg die er nodig was voor verdere uitbouw van de vereniging.
Jacques is tot de dag van vandaag niet alleen een vraagbaak voor startende ondernemers, ook de ‘afgestudeerde’ ondernemers weten zijn adviezen zeer te waarderen.
Ik durf rustig te stellen dat er zonder Jacques er geen IJscentrum van deze omvang tot stand was gekomen.

Willy Rooswinkel
Bestuurslid VAIJ

Meester zonder titel

IJsTopper

“Jacques is een van de drie IJstoppers. Die titel en het beeldje heeft hij meer dan verdiend.”

Jacques Vos heeft waarschijnlijk ijs door zijn aderen stromen in plaats van bloed. Hoeveel Jacques voor het IJscentrum, nee voor de hele ijsbranche heeft gedaan, daar zijn wij trots op. Nou, genoeg veren gestoken, het is tenslotte zoals hij zelf altijd zegt ‘gewoon Jacques die het beste voor heeft met de branche’. Jacques is misschien wel een Meesterijsbereider zonder Meestertitel. Deze man kun je gerust de vriend van ons als SVH Meesterijsbereiders noemen. Als de Meesters een workshop volgen van een Franse meester werd Jacques uitgenodigd om erbij te zijn, als we bij Aardbeienland alles gingen leren over dit prachtige fruit, Jacques erbij. Waarom? Gewoon omdat Jacques alles altijd wilde leren en weten en zo iemand omarm je natuurlijk.
Of het nu het schrijven van een aangepast ijsrecept is of zelfs een heel nieuw recept voor aardappel-ijs, het maakt Jacques niets uit. Het mede-organiseren van de IJsvak, de ijswedstrijden, in een jury deelnemen als het over ijs gaat of zelfs het uitreiken van ijs-prijzen, alles kon je aan hem vragen. Altijd stond Jacques voor je klaar. Wij als vereniging van Meesterijsbereiders zijn er daarom ook heel trots op dat Jacques een van de drie IJstoppers is, waarvoor hij een beeldje ontving van een ijsbereider achter een bok-ijsvriezer. Deze heeft hij meer dan verdiend. Ook het door de SVH Meesterijsbereiders geschreven boek mocht hij als eerste in ontvangst nemen.
Wij gaan zeker nog geen afscheid nemen van Jacques, want wij denken namelijk dat hij ook nog geen afscheid van ons, lees het ijsvak, gaat nemen.
Dank voor de prettige samenwerking mijnheer Vos en tot volgend jaar op de IJsvak of bij een van onze workshops.

Luc Blok
secretaris van het Gilde van Meesterijsbereiders

Lopende ijsencyclopedie

Jacques Vos en Hidde de Brabander IJscentrum_foto Koos

Hidde de Brabander: “Het is een onbeschrijflijk grote eer om de functie als manager van het IJscentrum over te mogen nemen van Jacques” (foto: Koos Groenewold).

Het is inmiddels alweer 16 jaar geleden dat ik voor het eerst het IJscentrum binnenstapte, toen nog gevestigd in Wageningen. Wat mij direct opviel, was de enorme vriendelijkheid en gastvrijheid van Jacques. Wat ik toen nog niet wist, was de hoeveelheid kennis die ik van deze man zou mogen ontvangen. Een lopende ijsencyclopedie, maar dan niet gevangen in een harde, kartonnen kaft, maar in de vorm van een man die altijd kennis en kunde op nummer één heeft gezet. Nooit zijn eigen persoon, maar juist de liefde voor het ijsambacht staat bij Jacques altijd op de eerste plaats. Het is dan ook een onbeschrijflijk grote eer om de functie als manager van het IJscentrum, over te mogen nemen van hem. Hierbij kan ik, net als vele mensen om mij heen, niet anders dan een groot voorbeeld nemen aan “meneer Vos”. De ijsbranche zoals die er nu staat, is gevormd door deze man. In directe zin door zijn lessen en zittingen in verschillende besturen, maar ook indirect door alle toewijding die hij erin heeft gestopt. Mijn dank is oneindig.

Hidde de Brabander
manager IJscentrum

Dossiers
Lees ook
Sigep verplaatst naar maart 2021

Sigep verplaatst naar maart 2021

Sigep is de grootste ijsbeurs ter wereld. Maar de laatste jaren gaan bezoekers niet meer alleen voor ijs naar Rimini, maar ook voor brood, banket, chocolade en koffie. Deze beurs stond gepland voor januari 2021, maar vanwege de coronacrisis heeft de organisatie besloten om de beurs te verplaatsen naar maart 2021. Met zowel een fysieke als een digitale...

Ambachtelijke ijsbranche geschokt over uitzending Keuringsdienst van Waarde

Ambachtelijke ijsbranche geschokt over uitzending Keuringsdienst van Waarde

Vol verbazing keken ambachtelijke ijsbereiders naar de uitzending van Keuringsdienst van Waarde over ‘IJssalonijs’, het fabrieksijs dat in de schappen van de supermarkt ligt onder de noemer ‘ambachtelijk’. Waar vooraf gehoopt werd op het maken van een duidelijk onderscheid tussen het ijs van de retailgigant en een schepijsje van een ambachtelijke ijssalon,...

IJs - Marleen Visser

IJs - Marleen Visser

IJs heeft dertig van de meest verrukkelijke en verrassende ijsrecepten van de zomer voor je verzameld. Te maken met óf zonder ijsmachine en geschikt voor beginnende en ervaren ijsmakers.