Is uw zakelijke relatie goed geregeld?

22 maart 2022 Bouwer & Officier

Een persoonlijke relatie vastleggen en wat dit betekent, is vaak wel bekend. Maar geldt dit ook voor een zakelijke relatie?

In onze branche komt een man-vrouwfirma vaak voor. Juridisch gesproken is er dan sprake van een vennootschap onder firma (vof).

Een zakelijke relatie aangaan in de vorm van een vof is wat dat betreft te vergelijken met trouwen: we beginnen eraan met de beste bedoelingen. Helaas zien wij dat bij een vof nogal eens wordt vergeten om de relatie zakelijk vast te leggen.

In een vof-akte worden niet alleen de onderlinge afspraken geregeld, maar ook wat dient te gebeuren als het zakelijk huwelijk op de klippen loopt.

Fiscaal aantrekkelijk

De vof is nog steeds een aantrekkelijke samenwerkingsvorm tussen zakenpartners. Fiscaal gezien is het vaak het meest aantrekkelijk om in een vof te starten vanwege belastingvoordelen als de mkb-vrijstelling, de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek.

Uiteraard moet het punt van de aansprakelijkheid wel goed worden belicht, omdat de partners in een vof immers hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de schulden van de vof. In een bv-constructie is de aansprakelijkheid in principe beperkt, omdat u niet in privé kan worden aangesproken voor de schulden van de bv.

De valkuil: vof is snel te regelen

De valkuil bij de oprichting van een vof is vaak dat het lekker eenvoudig is: de inschrijving bij de Kamer van Koophandel is snel geregeld en een bezoek aan de notaris is niet noodzakelijk. In de praktijk zien wij dan helaas nogal eens dat een vof-akte ontbreekt onder het motto ‘dat komt later wel’.
Als de zakelijke relatie bekoelt en een van de partners eruit wil stappen, leidt dit niet zelden tot misverstanden en meningsverschillen.

Waardepaling is cruciaal

In een goede vof-akte is beschreven dat de andere partner de zaak mag voortzetten als de ene eruit stapt, waarbij het onverhoopt overlijden ook wordt meegenomen. De financiële afwikkeling wordt dan eveneens beschreven. De waardebepaling van de zaak is dan cruciaal. De methode van waardering kan worden vastgelegd in de vof-akte. Ook wordt opgenomen hoe de betaling van de uitkoop plaatsvindt.
Tevens kunnen afspraken worden gemaakt over hoe te handelen als een van de partners arbeidsongeschikt raakt. Als dit langdurig is, kan de afspraak worden gemaakt dat de betreffende partner eruit stapt.

Het is verstandig dat de partners van elkaar weten dat het risico van arbeidsongeschiktheid is verzekerd. Een overlijdensrisicoverzekering op elkaars leven kan gewenst zijn als de waarde van de zaak behoorlijk oploopt om zo een afkoop bij overlijden te kunnen financieren.

Wij wensen u dan ook een goede vastlegging van uw onderlinge afspraken.

Michel Duijm
Accountant bij Bouwer & Officier Accountants en Belastingadviseurs voor bakkers te Hazerswoude.
Tel.: 071-3419000. Meer info: bouwer-officier.nl

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?