Inzoomen op trends en technologie met Arco Kruik

Ijscentrum_Arco Kruik

Foto: IJscentrum

Nieuw lesmateriaal, een nieuwe docent en een bredere kijk op technologie. Met de vernieuwde cursus Gespecialiseerd IJsbereider - Technologie is IJscentrum klaar voor 2020. De cursus voor gevorderde ijsbereiders start op 26 maart. Naast manager Jacques Vos staat een nieuw, maar bekend gezicht, voor de klas: SVH Meesterijsbereider Arco Kruik.

Weet je al hoe je ambachtelijk ijs maakt, maar zou je ook willen weten wat grondstoffen precies doen in je ijs? Welke technologie daarachter steekt? Wie zich na de cursus IJsbereider verder wil specialiseren, kan bij het IJscentrum in Vlaardingen terecht voor de cursus Gespecialiseerd IJsbereider. Deze opleiding bestaat uit twee delen: Vaktechniek en Technologie.

De docenten aan het IJscentrum hebben de deelcursus Gespecialiseerd IJsbereider - Technologie onder de loep genomen. “In een tijd waarin trends als vegan en allergeenvrije producten een steeds grotere rol spelen, ontkom je er niet aan hier ook je lesmateriaal op aan te passen”, stelt IJscentrum-manager Jacques Vos. Gezocht werd naar een docent met ervaring in de ijsbranche. Eén met kennis van uiteraard recepturen en technologie, maar ook van trends.

Bezoek IJscentrum op IJs-vak

IJscentrum staat samen met Vereniging Ambachtelijk IJscentrum op IJs-vak, van 1 tot en met 3 maart in Evenementenhal Gorinchem. We vertellen je graag over ons cursusaanbod, onze plannen en de acties die worden georganiseerd rondom de Europese Dag van het IJs op 24 maart. Op deze dag staat de ijssmaak yoghurt-aardbei centraal.

Bekend gezicht

IJscentrum_curus gespecialiseerd ijsbereider_1

Foto: IJscentrum

De juiste persoon voor deze job werd algauw gevonden. Arco Kruik, SVH Meesterijsbereider en werkzaam op de afdeling New Business Development Ice-cream bij Frieslandcampina. Hoewel hij nog nooit heeft gedoceerd bij IJscentrum, is het een bekend gezicht voor iedereen die eens heeft deelgenomen aan de IJsVak-wedstrijden. Jarenlang was Kruik jurylid tijdens de wedstrijden om De Gouden IJsspatel en De Gouden IJscreatie; acht jaar lang zelfs als juryvoorzitter.

Kruik heeft een staat van dienst die teruggaat tot 1985. Al op zijn veertiende verkocht hij ijs met de ijskar van zijn vader, die dertig jaar het ijsbedrijf Kruikijs runde. “Ik heb veel technologische kennis opgedaan in zowel de ambachtelijke als industriële ijssector”, motiveert Kruik zijn nieuwe aanstelling. Zeventien jaar lang ontwikkelde hij ijs, in binnen- en buitenland. Het diploma ‘IJsspecialist’, zoals dat toen nog heette, behaalde Kruik in 1989. De meestertitel mocht hij in 1991 aan zijn naam toevoegen. Over zijn betrokkenheid bij het IJscentrum is hij stellig: “Als SVH Meesterijsbereider lijkt dit me niet meer dan logisch.”

Lactosevrij en vegan

IJscentrum_curus gespecialiseerd ijsbereider_2

Foto: IJscentrum

“Als je meer kennis wilt krijgen over bestaande en nieuwe ingrediënten in het ijs, dan is deze cursus een echte aanrader”, belooft de docent. “We zoomen in op trends als lactosevrij en vegan ijs. De cursisten beoordelen recepturen op een aantal factoren, om er vervolgens zelf verbeteringen aan toe te passen. Ik ben van mening dat het zelf samenstellen van ijsrecepturen bijdraagt aan een optimale beleving. De cursus Gespecialiseerd IJsbereider - Technologie biedt een bredere kijk op de technologie van ijs en de functie die de ingrediënten hierin spelen. Na deze cursus kun je zelf aan de slag om jouw eigen ijs te personaliseren en nieuwe ijssoorten te ontwikkelen.”

Kruik heeft zin in zijn nieuwe uitdaging als IJscentrum-docent. “Ik zit al ruim dertig jaar in het vak en vind het belangrijk om mijn kennis over te dragen aan de nieuwe generatie. Als Meesterijsbereider, maar zeker ook persoonlijk.”

Vier cursusdagen

IJscentrum_curus gespecialiseerd ijsbereider_3

Foto: IJscentrum

De cursus Gespecialiseerd IJsbereider - Technologie start op 26 maart. De overige lesdagen zijn op 2, 9 en 16 april. Elke lesdag bestaat uit 50 procent praktijk en 50 procent theorie. Docenten Jacques Vos en Arco Kruik verzorgen elk twee lesdagen. Het examen vindt plaats op 12 mei. De locatie is IJscentrum, Food Innovation Academy in Vlaardingen. Met deelcertificaten uit de cursussen Technologie en Vaktechniek ontvangt de cursist het diploma Gespecialiseerd IJsbereider. Dé opstap (en de enige weg) naar de titel SVH Meesterijsbereider. Voor meer informatie en aanmelden, kijk op de vernieuwde website

Dossiers
Lees ook
Nieuwe special IJscentrum: Alcohol in ijs

Nieuwe special IJscentrum: Alcohol in ijs

Het IJscentrum heeft een nieuwe special: Alcohol in ijs. SVH Meesterijsbereider Bas van Haaren geeft deze cursus voor de eerste keer op 29 augustus . Hij deelt met de deelnemers zijn kennis over alcohol in ijs.

Nieuwe ronde STAP-subsidie voor branche-erkende trainingen en opleidingen

Nieuwe ronde STAP-subsidie voor branche-erkende trainingen en opleidingen

Op 1 juli aanstaande start opnieuw een aanvraagronde voor de STAP-subsidie: een individuele subsidie van maximaal duizend euro, die is bedoeld voor scholing en ontwikkeling. Diverse trainingen en opleidingen van Bakery Institute, Foodbase en HAS Hogeschool komen op dat moment voor de STAP-subsidie in aanmerking.

Pure inspiratie vinden

Pure inspiratie vinden

Het is misschien wel een van de meest gestelde vragen die ik tijdens een interview over het vak krijg: wat zijn de trends die voor dit jaar of komend jaren gelden? Braaf geef ik altijd een antwoord, al weet ik vaak ook niet wat het precies allemaal gaat worden. Met een beetje mazzel heb ik het achteraf nog bij het rechte eind gehad.