IJs-Vak volwaardig deel van Bakkersvak

28 februari 2020 Ambachtelijk IJscentrum Angelique Bosman
Foto: Easyfairs

De ijssector is groeiende. Steeds meer bedrijven binnen het bakkersambacht richten zich ook op ijs. In de toekomst wordt het steeds belangrijker om samen te werken. En door vakbeurs IJs-Vak te onderscheiden, worden de eerste stappen richting die samenwerking gezet.  “IJs heeft altijd een rol gehad binnen het bakkersvak, maar sinds twee jaar heeft het ook een eigen identiteit op de beursvloer”, vertelt organisator Patrick Huijs van Easyfairs. “Vanaf dit jaar breiden we dat uit onder de naam IJs-Vak.”

Wie maakt het lekkerste kersenijs?

De 24 genomineerden in de wedstrijd om De Gouden IJsspatel zijn bekend. De voorronde vond op 27 en 28 januari plaats in de Evenementenhal Gorinchem. Maar liefst 49 ijsbereiders leverden hun wedstrijdijsje - kersensorbet - in bij de vakjury. Op maandag 2 maart mogen de finalisten het ijsje nog eens draaien. Dan live, op het wedstrijdpodium van IJs-Vak in de Evenementenhal Gorinchem.

De jurering op 28 januari verliep “zeer vlot”, meldt Teun Loonen, voorzitter van organisator Vereniging Ambachtelijk IJscentrum. Hij mocht naast andere vakgenoten en kersenexperts deelnemen in de jury. “Natuurlijk zijn er uitschieters, maar er waren zeker méér dan die 24 genomineerde ijsjes lekker.” De smaak van dit jaar is kersenijs op waterbasis: sorbet. De deelnemers waren vrij in het gebruik van variëgato’s of bijvoorbeeld stukjes kers. “Variëgato’s hebben we niet gezien, de meeste ijsbereiders speelden het op safe”, laat Loonen weten. “Wel zagen we een redelijk aantal ijsjes met stukjes kers erin. Ook varieerde een enkele ijsbereider met kaneel- of bitterkoekjessmaak.”

Beoordeling

Kersenijs_ijscentrum

Foto's: Ambachtelijk IJscentrum/Dennis Lemmen

Het kersenijs werd beoordeeld op kleur, structuur, mondgevoel en natuurlijk smaak. Waarbij smaak extra zwaar meetelde. De ranking wordt niet bekendgemaakt; de 24 finalisten ontvangen elk hetzelfde bericht. Op maandag 2 maart mogen de ijsbereiders het kersenijs live gaan draaien op het wedstrijdpodium van IJs-vak, in de Evenementenhal in Gorinchem. Dan begint de beoordeling weer bij nul - met een andere jury. De finalisten kúnnen dus nog aanpassingen doen aan hun kersenijs.

Na afloop van de wedstrijd De Gouden IJsspatel op 2 maart wordt de uitslag meteen bekendgemaakt. De top-3 wordt genomineerd voor IJssalon van het Jaar. Ook de top-3 van de wedstrijd De Gouden IJscreatie, op dinsdag 3 maart, ontvangt een nominatie. De titel IJssalon van het Jaar 2020 wordt medio juni bekendgemaakt.

De finalisten in willekeurige volgorde:
• Auke Jager, IJsmakerij Schep in Nieuwegein
• Tamim Azemy, IJscafé Hart van Wijchen in Wijchen
• Paul Wilderink, De IJssalon Paul WIlderink in Haaksbergen
• Michel Prinsen, Multi-ijs in Purmerend
• Claudio Tabbers, Claudio’s IJssalon in Apeldoorn
• Marco Di Roberto, IJssalon Kees in Geldrop
• Antoon van den Hombergh, IJssalon De Zeuten Inval in Velden
• Jeroen Pohlmann, Wijs, ambachtelijk ijs in Gendt
• Bernadette Jaarsveld, IJssalon La Venezia in De Lutte
• Ron Holland, Huize Holland in Uden
• Timon de Geus, Martino IJs in Rhenen
• Arjan Nijenhuis, Nijenhuis IJs in Lemele
• Lorènz de Groot, Lorenzo IJssalon in Utrecht
• Sanne Smit, IJs bij Pinoccio in Heiloo
• Niek Bogers, Scoop Ice-cream in Etten-Leur
• Maria Kaizer, Casa di Maria in Assen
• Peter ter Laak, Van der Poel ijs in Hengelo
• Wil Koppen, Huupkens IJssalons in Weert
• Mariëlle Meulendijks, ’t IJshofje in Meijel
• Kees Baars, IJssalon IJsie Prima in Callantsoog
• Joep Minten, Lo Solé in Sevenum
• Steff Janssen, IJssalon Florence in Nederweert
• Anne de Glint, Het IJscafé in Nunspeet
• Rianne van der Helm, Rianne’s Boerderij IJs in Niehove

 

IJs-route op de Bakkersvak

Bakkers in bedrijf 2-2020

Foto: Easyfairs

Niet alleen op IJs-Vak kunnen ijsspecialisten hun hart ophalen: ook op de beursvloer van Bakkersvak staan bedrijven met interessante producten en innovaties voor de ijssector. Om eenvoudig en snel een zo compleet mogelijk beeld van deze sector te krijgen, kun je tijdens de beursdagen de speciale ijs-route bewandelen. De aangesloten stands zijn duidelijk onderscheiden met het IJs-Vak logo.

Zondag 1 maart
Het vakmanschap van het Gilde van SVH Meesterijsbereiders

Op de eerste beursdag vinden er twee wedstrijden plaats. Het publiek mag bepalen wie het  lekkerste Meesterlijke ijsje maakt. De andere wedstrijd is een live battle tussen de SVH Meesterijsbereiders, met een student aan hun zijde. Met de inhoud van een Mystery Box moet een sorbet- of roomijsje gemaakt worden.

Maandag 2 maart
Gouden IJsspatel

De Gouden IJsspatel staat vol in het teken van het lekkerste sorbet kersenijs. Dit jaar vond voor het eerst een voorronde plaats. Op 28 januari heeft de vakjury in totaal bepaald welke 24 ijsjes het lekkerst waren (zie kader Finalisten). De genomineerden draaien tijdens IJs-Vak  nogmaals hun kersenijs. Ditmaal op het wedstrijdpodium, live, voor een groot publiek.

Dinsdag 3 maart
Gouden IJscreatie

Nieuw op IJs-Vak: De Gouden IJscreatie. Tijdens deze spannende wedstrijd moeten deelnemers in slechts 6 minuten tijd vier identieke ijscreaties maken. En dat onder toeziend oog van zowel het publiek als een jury. De jury bestaat uit een zichtjury, een blinde jury en een praktijkjury. Niet alleen de creatie, maar ook de deelnemers zelf worden beoordeeld.

Praktische informatie

Bakkersvak 3_2020 Easyfairs

Foto: Easyfairs

Bakkersvak en IJs-vak
Evenementenhal Gorinchem
zondag 1, maandag 2 en dinsdag 3 maart 
Openingstijden: 10.00 tot 17.00 uur

Om de beurs te bezoeken, moeten bezoekers zich vooraf inschrijven via de website met een code. Deze code ontvangen bezoekers van de organisatie of van een exposant. Bezoekers die zich niet vooraf hebben ingeschreven, betalen 25 euro entree op de beursdag zelf.

Altijd op de hoogte blijven?