EQu heeft alle voordelen van suiker

17 april 2020
Nieuwe suikervervanger EQu (foto: Johan Rikken).

Suikervervanging in schepijs was nooit succesvol, maar nu is er EQu. Bakkerij- en ijsgrondstoffengroothandel Hefe van Haag presenteerde deze nieuwe suikervervanger tijdens hun ‘Gelato Days’, in februari. “We hebben eindelijk een product in handen dat vergelijkbaar is met suiker.”

Schepijs is wereldwijd populair als verfrissende en tongstrelende traktatie. Zoals bekend veroorzaakt het onmisbare ingrediënt suiker echter overgewicht en obesitas, met ziekten als diabetes tot gevolg. Minder suiker in producten is dan ook een belangrijke trend en een maatschappelijke verantwoordelijkheid van producenten, zeker in de ijs- en banketwereld.

Johan Rikken, manager IJs bij Hefe van Haag (Kempen, Duitsland), deed samen met een Oostenrijks bedrijf onderzoek naar suikerreductie in schepijs. “Want,” zegt Rikken, “dagelijks gebruiken we gemiddeld 110 gram suiker per dag. Dat is elke dag 60 gram meer dan we nodig hebben om onze energiehuishouding op gang te houden. Dat kan beter dachten wij, daarom gingen we op zoek naar nieuwe mogelijkheden.”

Eureka

Johan RIkken

Johan RIkken (foto: Johan Rikken)

Het eureka-moment kwam al snel: de nieuwe suikervervanger moest bestaan uit verschillende grondstoffen. “Maar het duurde anderhalf jaar voordat we de juiste balans hadden, want we wilden de eigenschappen van suiker exact nabootsen: dezelfde zoetkracht, smaak en structuur. En, voor ijs heel belangrijk, dezelfde vriespuntverlagende werking. Daardoor is het ijs in de winkel bij de gebruikelijke 12 graden onder nul schepbaar.”

Juist vanwege al die eigenschappen is suiker bij uitstek geschikt voor ijs. De uitdaging was dus om de onderlinge verhouding te vinden en tegelijkertijd het grote nadeel van suiker te elimineren, legt Rikken uit. “Met EQu, een heel precies uitgebalanceerd mengsel (blend) van natuurlijke grondstoffen, is dat uiteindelijk gelukt.”

Andere suikervervangers

Bestaande suikervervangers, vaak enkelvoudige zoet- of vulstoffen of combinaties van twee grondstoffen, werken niet optimaal in ijs. De ene heeft een andere vriespuntverlagende werking, waardoor je staat te hakken in de ijsbakken: “Je wilt je klanten geen ijsklontjes verkopen,” aldus Rikken. De andere heeft een rare bijsmaak en bij de derde ontbreekt de juiste viscositeit. “Want,” vertelt Rikken, “suiker is ook een viscositeitsverhoger, het geeft ijs, maar bijvoorbeeld ook banketproducten, precies de gewenste vloeibaarheid. Veel suikervervangers hebben bovendien hetzelfde nadeel als suiker: ze worden bij de spijsvertering evengoed omgezet in vetcellen.”

Dat geldt niet voor EQu, want maltodextrine-resistent, een van de bestanddelen, wordt in het spijsverteringskanaal niet omgezet in enkelvoudige suikers, waardoor het onveranderd de dikke darm passeert. “Dat is vooral goed nieuws voor diabetespatiënten,” aldus Rikken. “EQu bevat bovendien veel minder calorieën dan suiker.”

Proef op de som

Equ Johan Rikken

Vier smaakpanels kregen de opdracht te proeven welk ijsje met EQu was gemaakt, en daar kwam geen eenduidig antwoord op (foto: Johan Rikken).

Bij smaaktests bleek EQu niet te onderscheiden van suiker. Rikken: “Allereerst is het uitgeprobeerd door een Oostenrijkse boerenijsmaker die verantwoord ijs wilde maken. Hij verving alle suiker door EQu. De klanten vonden zijn ijs heerlijk. Na twee maanden heeft hij pas verteld dat er geen suiker in zit, waarop mensen heel verbaasd reageerden: dat hadden ze helemaal niet geproefd of gemerkt.”

Ook een aantal Nederlandse ijsbereiders heeft het nieuwe product uitgeprobeerd, en dat beviel goed. Vier smaakpanels kregen de opdracht te proeven welk ijsje met EQu was gemaakt, en daar kwam geen eenduidig antwoord op. “Voor ons het bewijs dat we eindelijk een product hebben dat vergelijkbaar is met suiker. Vandaar de naam, die is afgeleid van het Engelse woord ‘equal’.”

Stap voor stap

EQu is in principe breed inzetbaar. Om te beginnen komt het beschikbaar voor de ijs- en banketbranche. “We starten met vervanging van 30 procent suiker door EQu in schepijs. Dat is een eerste stap. Een marathon loop je tenslotte ook niet na een week trainen. De productie in Oostenrijk is nog redelijk bescheiden. Bovendien is suiker voorlopig nog de goedkoopste grondstof. Ons idee is dat we het gebruik daarvan geleidelijk afbouwen tot de gewenste balans.”

EQu Gelato
EQu is een natuurlijke suikervervanger met alle positieve eigenschappen van suiker en een tienmaal lager caloriegehalte, gemaakt van vier natuurlijke ingrediënten:

  1. maltose, een natuurlijke suikervervanger gemaakt van maïs;
  2. het veelgebruikte maltodextrine-resistent, een hoogwaardig koolhydraat en wateroplosbare ballaststof gemaakt van zetmeel (meestal van maïs of aardappel);
  3. inuline, uit de vezels van de cichoreiwortel; ook een natuurlijke ballaststof en bovendien een prebioticum;
  4. stevioglycocide (E960), een zoetstof gemaakt van de steviaplant: tot 300 maal zoeter dan suiker. Dit ingrediënt staat bekend om zijn bittere bijsmaak, maar in EQu is het zodanig verwerkt dat daar geen sprake van is.

Omdat langdurig testen nodig was om te komen tot de juiste blend, is EQu (samen met de Oostenrijkse producent) gepatenteerd.

Altijd op de hoogte blijven?