Om de bedrijfsopvolging te faciliteren, heeft de overheid een aantal maatregelen in het leven geroepen om deze ook fiscaal gunstig te laten verlopen. Zowel voor de inkomstenbelasting als voor de schenk- en erfbelasting zijn er aanzienlijke voordelen te behalen door zowel uitstel als afstel van belastingen. Met deze regelingen wordt voorkomen dat op zich succesvolle ondernemingen door belastingheffingen bij overdracht om zeep dreigen te worden geholpen. De vrijstellingen gelden zowel voor IBondernemers (Eénmanszaak/VOF) als BV-ondernemers.

Door Michel Duijm

Bij schenking van vermogen moet er normaliter worden afgerekend voor de schenkbelasting. Indien er ondernemingsvermogen wordt geschonken, dan bestaat de mogelijkheid om tot een bedrag van circa € 1.060.000 vrijstelling te krijgen voor deze belasting. Indien het ondernemingsvermogen boven dit bedrag uitkomt, geldt een vrijstelling van 83% en bovendien uitstelmogelijkheden voor de resterende 17%.

Om misbruik te voorkomen zijn er wel een aantal eisen gesteld om gebruik te mogen maken van deze regeling:

  • De bezitseis zegt dat degene die schenkt de onderneming minimaal 5 jaar in zijn bezit moet hebben. Bij overlijden geldt daarentegen een termijn van 1 jaar.
  • De voorzettingseis stelt dat degene die de onderneming voorzet dit ook minimaal 5 jaar moet doen. Gebeurt dit niet, dan zal de vrijstelling vervallen en dient er alsnog te worden afgerekend.

Inkomstenbelasting

Voor IB-ondernemers (Eénmanszaak/VOF) bestaat er de mogelijkheid om de onderneming geruisloos door te schuiven. Dit kan alleen aan een medeondernemer (VOF), maar ook aan een medewerker (kunnen dus ook de kinderen zijn) die minimaal gedurende 3 jaar in de onderneming hebben gewerkt. In feite is hier sprake van uitstel van belasting; eventuele fiscale claims (bijvoorbeeld stille reserves in het onroerend goed) gaan over naar de opvolger. Bij ziekte en arbeidsongeschiktheid, maar ook bij overlijden geldt de driejaarstermijn niet en kan er direct gebruik worden gemaakt van de doorschuiffaciliteit.

Voor de BV-ondernemer geldt ter voorkoming van de AB-heffing (25% heffing in de inkomstenbelasting bij vervreemding van zijn aandelen) dat hij de aandelen in zijn onderneming moet overdragen aan iemand die al 3 jaar in dienst is van de BV. Eigenlijk dezelfde eis als bij een IB-ondernemer. Ook hier geldt de uitzondering op de drie jaarstermijn bij ziekte, arbeidsongeschiktheid en overlijden.

Conclusie

De mogelijkheden voor fiscaalvriendelijke bedrijfsoverdracht zijn interessant. Gelet op de eisen die eraan worden gesteld, is het van belang dat er tijdig wordt gestart met de voorbereidingen om dit conform uw planning uit te voeren. Vooral de hiervoor genoemde termijnen van 3 en 5 jaar zijn hard. Als er sprake is van onroerend goed, dan moet hier ook goed naar worden gekeken en mogelijk moeten er nog zaken worden geregeld. Afstemming met uw accountant, de notaris en de fiscus is in dit traject een must om problemen achteraf te voorkomen.

De auteur, Michel Duijm, is accountant bij Bouwer & Officier Accountants en Belastingadviseurs voor bakkers te Hazerswoude, tel. 071 – 34 19 000. Meer informatie: www.bouwer-officer.nl of via 06 – 20 364 698.

Altijd op de hoogte blijven?