Wil Koppen: ‘Ik ontplofte van binnen!’

25 maart 2015

WEERT – Hoewel de champagne klaar stond, durfden Wil en Gerty Koppen van Huupkens IJs in Weert nauwelijks te dromen van de titel IJssalon van het Jaar. Twee keer eerder waren ze genomineerd, maar het lukte steeds nét niet. Gistermiddag om 16.15 uur trok burgemeester Jos Heijmans van de gemeente Weert in een afgeladen ijssalon de naam ‘Huupkens’ wél uit de envelop met de winnende ijssalon. “Ik ontplofte van binnen!”, probeert Wil Koppen daags na de uitslag zijn emoties onder woorden te brengen. “Deze titel is de kers op de ijstaart voor ons.”

Al apetrots

Eigenlijk waren ze al apetrots, Wil en Gerty Koppen en Frank Ceelen, eigenaar van Huupkens IJs in Heythuysen. Voor het derde jaar achtereen in de top-5: wie doet je dat na? Toch begonnen de zenuwen gistermiddag aardig op te lopen toen de klok richting het moment tikte dat de uitslag bekend zou worden gemaakt. “De eerste gasten begonnen rond 15.00 uur binnen te druppelen”, haalt Wil Koppen de uren voor de prijsuitslag terug. “Je voelt dat er een apotheose aan zat te komen na een lange weg die we met z’n allen hebben bewandeld.” De ijsbereider doelt op de eerdere nominaties in 2013 en 2014, het feit dat Frank Ceelen tijdens IJsvak 2015 werd uitgeroepen tot Vakman van het Jaar en het winnen van de titel ‘Gezelligste winkel van Weert’ op 16 maart. “Toch durfden we niet te hopen op de titel. Dat hebben we eerder gedaan en toen was de teleurstelling best wel groot.”

Topsalons

Vakman-van-het-Jaar-Frank-Ceelen-Huupkens-IJs-Small-200x300 Frank Ceelen, van Huupkens IJs in Heythuysen, werd door zijn hoge score in de deelname aan de Gouden IJsspatel (wedstrijd om het lekkerste yoghurtijs) en de Gouden IJscreatie ook nog eens bekroond tot Vakman van het Jaar 2015.

Rustig blijven, was dus het devies voor Koppen en zijn team. Toch was er stiekem een goed voorgevoel. “We hebben het ontzettend goed gedaan op IJsvak 2015”, wijst Koppen op de tweede plek die werd behaald bij de Gouden IJscreatie en de zesde stek bij de Gouden IJsspatel. Een finaleplek was de beloning. De beoordeling van de salon in Weert op hygiëne, klantvriendelijkheid en communicatie in het bedrijf, moest de doorslag geven ten opzichte van de overige genomineerden: IJscafé Holland, IJssalon Heinink, IJssalon Florence en IJssalon De Hoop. “Allemaal topsalons”, vindt Koppen. “Het zit ‘m dan écht in de details. Alles moét dan even meezitten. Twee keer lukte ons dat net niet, nu wel. We zeiden het al eerder: drie keer is scheepsrecht!”

Tijdens de speech van de burgemeester dachten we: 'Schiet nou toch op, man!'

Spanning

De ijsbereider vertelt zijn verhaal met schorre stem en herleeft de emotie van de uitreiking. “Vlak voor de burgemeester de winnende salon bekendmaakte, hield hij nog een speech. Mijn vrouw Gerty en ik hádden het niet meer. ‘Schiet nou toch op,man!’, dachten we. Gerty sprong er bijna van op en neer. Toen onze naam werd genoemd, viel alle spanning van ons af en voel je je euforisch!” Wil en Gerty, Frank Ceelen en al het personeel gingen finaal uit hun dak. En de beker die hoort bij de titel, overhandigd door voorzitter Jaap Pleit en bestuurslid Jan Nagelkerke van de Vereniging van Ambachtelijk IJsbereiders (VAIJ) wordt door Koppen hoog boven het hoofd geheven: “Yes! Een extra beloning voor al het werk dat we hier met z’n allen verzetten”, omschrijft hij de winst.

Stuiteren van superlatieven

  • IJsvak-003-Medium-300x200 Gouden IJscreatie, 2e prijs: Zomerbloesem

Tot in de late uurtjes wordt er gefeest. Champagnekurken ploppen, toasts klinken. Later in bed kunnen Wil en Gerty de slaap nog lang niet vatten. De juryverslagen worden er bijgepakt. “Alleen maar superlatieven stonden er te lezen”, vertelt Koppen. “We stuiterden er van, toen we dat lazen!” Het belangrijkste van de IJsVak-Wedstrijden – die jaarlijks worden georganiseerd door de VAIJ in samenwerking met de commerciële partners van de VAIJ – vindt Koppen echter dat hij en zijn team worden geprikkeld hun vak nóg beter uit te oefenen. “Dáárom doen we mee.”

Bruiloft

De gebeurtenissen die volgen na het bekendmaken van de uitslag, kan Koppen pas net weer een beetje voor de geest krijgen. “Het voelt net als je bruiloft: er komt zoveel over je heen, dat je pas de volgende dag beseft wat er allemaal is gebeurd. Flitsende fototoestellen, zoemende camera’s, de lokale pers die van alles wil weten: je wordt even geleefd…”

Gas

Een draaiboek voor het winnen van een eventuele titel met daaraan gekoppelde acties, hebben Wil en Gerty nog niet. “Dat durfden we niet. Maar we geven nu vol gas. Zo volgt er binnenkort een groot feest voor ons personeel, familie en vrienden. Verder proberen we op de nationale televisie te komen om mensen enthousiast te maken voor ambachtelijk ijs. En natuurlijk gaan ook onze gasten merken dat ze een ijsje kopen in de beste ijssalon van Nederland! Hoe? Dat merken ze vanzelf.”

 

Altijd op de hoogte blijven?