Trend DPA: 'Taarten minder complex'

12 maart 2015

ROSMALEN - Taarten hoeven niet meer te bestaan uit heel veel dunne laagjes. Een paar laagjes, waarbij dezelfde smaak enkele keren terugkomt, is nu de trend. Dat is de conclusie na de jurering van de taarten die onderdeel waren van de wedstrijd om de Dutch Pastry Award. De beoordeling vond plaats tijdens de bakkerijbeurs Bakkersvak, 8 maart in Rosmalen.

Vijf taarten, horend bij de vijf ingeleverde showstukken, werden beoordeeld op uiterlijk, interieur/snijdbaarheid en smaak. Smaak telde tweemaal zo zwaar als de overige kenmerken.

IMG_8372-Large-300x200 De taarten worden ook op snijdbaarheid beoordeeld, hier door Jeroen van Helvoirt en Tom van de Veen

Juryleden Tom van de Veen en Jeroen van Helvoirt beoordeelden de taarten op snijdbaarheid. De rest van de jury, bestaand uit Arthur Tuytel, Jan Willem Jansen, Carlo Midiri, Ramon Huigsloot, Jeroen van Helvoirt en Hans Heiloo, nam plaats aan de jurytafel om de vijf taarten met het thema science fiction te bekijken en te proeven. Terwijl een dame met een volledige taart voor het proeven langs de jury liep, presenteerde een andere gastvrouw de opengesneden taart, om het interieur zichtbaar te maken.

   
  • IMG_8403-Large-300x200 Interieur van de 'Avatar'-taart

Veel texturen, minder smaken en lagen

Hoewel de taarten en de smaken erg uiteenliepen, viel de jury één trend op. Hans Heiloo merkt op dat waar voorheen gold: hoe meer dunne laagjes in de taart, hoe beter, ziet hij nu dat de taart rustiger is opgebouwd, met minder lagen en met minder verschillende smaken. Maar: met wel verschillende texturen. "Het is niet meer een kwestie van laten zien welke technieken je allemaal in huis hebt, maar we zien dat patissiers nu bewust kiezen voor bepaalde technieken. Misschien zijn we daar veel te ver in doorgeslagen. We gaan weer simpeler denken."

De jurering van de Dutch Pastry Award vindt plaats op Bakkersvak in Rosmalen. Iedere deelnemer moest naast een showstuk 3 taarten aanleveren: twee om te proeven en één om bij het showstuk te presenteren. Die derde hoeft niet per se eetbaar te zijn.

Koffie en citrus

  • IMG_8444-Large-300x200 Interieur van de koffie-taart van Robin Hoedjes

Goud ging naar Robin Hoedjes, die de smaken koffie, citrus en mascarpone in zijn taart verwerkte. Zijn showstuk droeg de naam Obiron. Op een plexiglazen plaat was op een futuristische manier, als een soort moederbord, het interieur getekend met daaromheen alle ingrediënten die waren gebruikt. "Deze persoon (op dat moment was nog niet bekend wie de taart had gemaakt) heeft een duidelijke keuze gemaakt in de opbouw", stelde de jury.

IMG_8370-Large-300x200 Interieur van de taart van Jeroen Kemps.

Weinig lagen

De tweede plek was voor het showstuk + taart van Jeroen Kemps. Hij liet zich voor zijn creaties inspireren door Doctor Octopus, een slechterik uit de Spiderman-comics. Ook hij werkt met weinig laagjes, en varieert met warme en frisse smaken.

Frisse taart

  • IMG_8389-Large-300x200 Interieur taart van Rosanne Buitenhuis

De taart van Rosanne Buitenhuis, die met de derde plaats bekroond werd, werd geroemd om de vorm: een soort paddenstoel. "De smalle voet en de bolle taartvorm er bovenop, maakt glaceren van de taart heel lastig", stelt Arthur Tuytel. "Met deze taart is het heel goed gelukt, hij heeft een mooie dieprode glans." De smaken die Rosanne verwerkte in de taart, die ze Pomme Granate experience noemde, zijn granaatappel (glaçage, mousse en crèmeux), amandelbiscuit, kersencompote, amandelcrumble en een yoghurtcrème. De jury is te spreken over de verschillende texturen, maar is vooral verrast door de smaak. "We zien bij deze wedstrijd veel chocoladesmaken; deze frisse taart valt daartussen goed op", vindt Ramon Huigsloot.

 

Altijd op de hoogte blijven?