Talamini in finale Rabo duurzaamheidsaward Drechtsteden

18 november 2014

DORDRECHT - De productie-afdeling van Talamini-gelato bv in Dordrecht staat in de finale van de Rabo duurzaamheidsaward Drechtsteden. De productie-afdeling, 'Cucina del Gelato' is begin 2014 in gebruik genomen en kent een aantal duurzame oplossingen op het gebied van waterverbruik en energiebesparing van de koel- en vriescellen.

Waterbesparing

Zo wordt het koelwater, dat wordt gebruikt bij de ijsproductie, opgevangen en hergebruikt om te dienen als spoelwater voor de schoonmaak. Hierna worden al spullen mechanisch afgewassen. Door deze voorwas wordt voor de uiteindelijke desinfectie veel minder schoonmaak- en desinfectiemiddelen gebruikt. Hierdoor is de belasting voor het milieu met 70% teruggebracht omdat gebruikt wordt gemaakt van zogenoemde meetcellen die de troebelheid van het afwaswater meten.

Energiebesparing

De wanden van de koel- en vriescellen zijn extra dik uitgevoerd waardoor de kou beter in de vries- en koelcel blijft waardoor een energiebesparing van 40% wordt gecreëerd.

Talamini-gelato wil graag gebruik gaan maken van een waterpomp. Door grondwater op te pompen en deze te gebruiken voor de koeling van de ijsbereidingsapparatuur en dit water vervolgens te hergebruiken, ontstaat er een circulaire situatie waarbij geen water meer wordt verspild. Talamini heeft hierdoor een duurzame oplossing toegepast voor het verbruik van water en energiezuinig verbruik van elektriciteit ten behoeve van het koelen en vriezen.

Op donderdag 20 november wordt de winnaar van de Rabo Duurzaamheidsaward Drechtsteden bekendgemaakt. Naast Riccardo Talamini van Talamini-gelato zijn ook genomineerd: De Heerlijkheid van Papendrecht i.s.m. Imkerij & Educatie Ronald van Doesburg en eetwinkel H-EERLIJK.

Lees ook:

Talamini opent hypermoderne ijsbereidingskeuken

Altijd op de hoogte blijven?