SVH en IJsTOP pakken Meestertraject samen op

10 juli 2014

ZOETERMEER – Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) en de vereniging van Meesterijsbereiders, IJsTOP, hebben de samenwerking hernieuwd door het traject voor de Meesterproef gezamenlijk op te pakken. Daarmee blijft het stempel ‘SVH’ voor Meesterijsbereider staan. Ieder jaar kunnen twee gegadigden zich aanmelden voor de Meesterproef. De eerste aanmeldingstermijn is 1 oktober.

Gedurende lange periode lag het project rondom Meesterijsbereiders door verschillende omstandigheden stil. Product- en bedrijfschappen werden opgeheven, SVH bevond zich in een reorganisatie en binnen IJsTOP vond een bestuurswisseling plaats. De laatste SVH Meesterijsbereider werd in juni 2013 geïnaugureerd, maar de laatste Meesterproef vond in 2012 plaats.

Veranderingen binnen SVH

Hanneke Westland, productontwikkelaar bij SVH en Secretaris SVH Meestertitels, geeft in het kort de organisatieverandering weer: “We waren een uitvoeringsorgaan: plannen moesten al anderhalf jaar van te voren klaarliggen. Dit maakte het lastig om flexibel te zijn. Nu, met een Raad van Toezicht en nieuw statutair directeur Ricardo Eshuis, kunnen we veel proactiever handelen.” SVH heeft een transparante organisatie weten te creëren, waar met veertien werknemers examens en leermiddelen de core business vormen. Meesterproeven, waaronder die voor SVH Meesterijsbereiders, maken daar deel van uit. De stichting draait volledig op eigen inkomsten. Westland is tevreden met de samenwerking met IJsTOP. “De Meestertitel is niet alleen van SVH. We hebben de hele branche nodig om de trajecten zo goed mogelijk neer te zetten.”

Quotum

ijstop-buis-Medium-300x200SVH heeft voor de verschillende disciplines een quotum gesteld: ieder jaar kunnen maximaal twee ijsbereiders zich aanmelden voor de Meesterproef. Meldt zich maar één of zelfs geen persoon aan, dan is er een halfjaar later, op 1 april weer een mogelijkheid. “We gaan niet koste wat het kost twee mensen werven. Dat levert geen kwaliteit op”, vinden zowel Westland als Theo Clevers, voorzitter van IJsTOP. Het quotum van twee kandidaten geldt eveneens voor Meestergastheren, Meesterschenkers en Meesterwijnmeesters. Voor Meesterkoks is het quotum gesteld op vier kandidaten per jaar.

Gezamenlijke inauguratie

Het is voor Theo Clevers en Hanneke Westland van belang dat er voor SVH Meesterijsbereiders net zoveel aandacht is als voor bijvoorbeeld Meesterkoks. Westland: "De kracht van de vijf Meestertitels bij elkaar zit hem in de samenhang: ze versterken elkaar en laten zien hoe hoog het niveau in de horecabranche is." Bea Warmink, communicatieadviseur binnen SVH, zorgt ervoor dat er in de nieuwsbrieven, op de website (www.svhmeestertitels.nl) en in andere uitingen een goede balans is tussen de vijf disciplines.

“IJs komt als laatste bij de maaltijd, maar het verdient zeker niet minder aandacht", vervolgt Clevers. "We willen met IJsTOP laten zien dat we een serieuze club zijn.” Daarom is de voorzitter blij dat de trajectdata van alle disciplines gelijk getrokken zijn. Meerdere Meesters zouden zo tegelijk geïnaugureerd kunnen worden, onder hetzelfde dak. “Inauguraties moet je groots aanpakken, met een groot evenement”, stelt Clevers. “Het is een prestatie waar je een Rutte of Bussemaker voor uit kunt nodigen. Een feestje met je vaste gasten en familie op het eigen bedrijf kan natuurlijk altijd ernaast, maar het inauguratiemoment moet de aandacht krijgen die het verdient.”

Locatie Meesterproef

svh-meesterijsbereider-2-Medium-300x200Inhoudelijk is de Meesterproef niet veel veranderd. Voorlopig wordt het eendaagse examen nog afgelegd in de eigen zaak, maar SVH onderzoekt in afstemming met de commissie Meesterproef SVH Meesterijsbereider de mogelijkheden om dit elders te laten plaatsvinden. “Een plek als het IJscentrum in Wageningen, waar de ijsbereider toegang heeft tot alle middelen, zou een mogelijkheid zijn”, stelt Westland. “Momenteel is het nog zo dat bereidingen die je normaal niet doet in je eigen ijskeuken, ook niet van je worden verwacht tijdens de meesterproef. Dat wordt in de toekomst wellicht anders.” Waar voorheen Carsten Klint als secretaris aanwezig was tijdens de meesterproef, zal nu Hanneke Westland het examen bijwonen. “Ik ga puur toezien op het proces. De vaktechnische beoordeling laat ik graag aan de examinatoren, de SVH Meesterijsbereiders, over.” De inauguraties zullen voortaan binnen twee maanden na het behalen van de Meesterproef plaatsvinden.

  • Verplichte basis

Het IJscentrum heeft samen met IJsTop een model ontwikkeld dat duidelijk maakt welke kennis en vaardigheden noodzakelijk zijn als basis voor de meesterproef.  Per cursus is uitgewerkt welke technieken en vaardigheden aan de orde komen. SVH heeft dit model omarmd en een aantal cursussen uit dit model verplicht gesteld voor de SVH Meestertitel.

Om  nog meer transparantie te realiseren, heeft het IJscentrum zich ten doel gesteld een beroepsstandaard te ontwikkelen voor de ambachtelijke ijsbranche. Een beroepsstandaard creëert duidelijkheid over de inhoud van het vak en zijn kritieke onderdelen op elk niveau. “Daarnaast wordt duidelijk wat wordt verstaan onder ‘excellent vakmanschap’, wat een uitstekend fundament legt voor een meestertitel”, zegt Jacques Vos, manager van het IJscentrum.  “Samenwerking van werkgevers, werknemers, onderwijs en beroepsverenigingen is hierbij essentieel, zodat ze dezelfde taal spreken en gezamenlijk werken aan de kwaliteit en professionalisering van het ambacht.  Excellent vakmanschap en de titel SVH Meesterijsbereider zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden.”

Aanmelden

IMG_7072-Medium-300x200Eén van de voorwaarden is dat de kandidaat-Meesterijsbereider minimaal de diploma’s IJsbereider en Gespecialiseerd IJsbereider (of een hieraan gelijkgesteld diploma) op zak moet hebben. Ook dient hij of zij te beschikken over enige patisseriekennis. Daarbij is het van belang dat de gegadigde 10 jaar praktijkervaring heeft. Wie het ziet zitten om dit jaar nog te gaan voor de titel SVH Meesterijsbereider, vindt meer informatie op www.svhmeestertitels.nl. “Doe je mee aan vakwedstrijden, toon dat ook vooral aan in het dossier”, tipt Westland.

Voor het hele pakket van meestertrajecten (naast Meesterijsbereiders ook Meesterschenkers, Meestergastheren, Wijnmeesters en Meesterkoks) stelt SVH 60.000 euro uit eigen middelen beschikbaar.

Altijd op de hoogte blijven?