Studenten en IJscentrum werken aan functioneel ijsje

14 januari 2015

MAASTRICHT - Vier studenten aan de universiteit van Maastricht hebben een pitch gewonnen met het project 'ontwikkelen van functioneel ijs'. De studenten aan de master Health Food Innovation Management hebben het idee om een eiwitverrijkt ijs te ontwikkelen dat gericht is op oncologiepatiënten.

De masterstudenten Cindy van Bommel, Ellis Gehlen, Chi Yan Chim en Melissa Chung richten zich met name op patiënten die hoofd- en halstumoren, longtumoren en hematologische tumoren hebben. Bepaalde typen tumoren en/of behandelingen hiervan kunnen nadelige gevolgen hebben ten aanzien van de eetlust. De vaak vernomen klachten zoals smaakverandering, gebrek aan eetlust, ontsteking van het mondslijmvlies, misselijkheid kan een onwenselijke gewichtsdaling tot gevolg hebben. Hiertoe pakten de studenten het idee op om een eiwitverrijkt ijsje te ontwikkelen, dat deze patiënten de nodige kracht geeft.

Samenwerking met IJscentrum

Het IJscentrum is benaderd voor samenwerking om een prototype van het product te ontwikkelen. IJscentrum-manager Jacques Vos en vaktechnisch docent Jaap Pleit Zappey hebben hiermee ingestemd en zullen het project voorzien van de nodige expertise op het gebied van ambachtelijk ijs. Het verrijken van het ijs met eiwitten heeft namelijk gevolgen voor de textuur en mogelijk de smaak van het ijs. De uitdaging is dus om de romige en zachte textuur te behouden en de smaak te optimaliseren.

In een volgende editie van vakblad IJs! zal in de rubriek Grondstof Belicht nader worden ingegaan op functioneel ijs, zoals dit met eiwitten verrijkte ijs.

 

Altijd op de hoogte blijven?