Peter van der Poel: vakman in hart en nieren

19 november 2014

SVH Meesterijsbereider Peter van der Poel is op 4 november na een kort ziekbed overleden in zijn woon- en geboorteplaats Hengelo. Van der Poel werd 64 jaar. Peter was naast een succesvol zakenman en fijnproever, een trotse vader van drie kinderen. Dit jaar zou hij veertig jaar zijn getrouwd met Hilde. Hij laat zoon Pieter, dochters Meike en Linde en twee kleinkinderen achter.

Zijn overlijden komt als een schok voor de hele ijssector. Velen wisten niet van zijn ziekte, een bewuste keuze van Peter en zijn familie. Een dag na de crematie, die in besloten kring plaatsvond, werd op zondag 9 november een herdenkingsdienst gehouden voor de meester, in de Waterstaatskerk in Hengelo. Een dienst die "precies als Peter" was: perfect en tot in de puntjes geregeld, vertellen aanwezigen. Na de dienst werd er schepijs geserveerd uit een antieke ijscokar.

Peter van der Poel wordt geboren op 12 oktober 1950 in Hengelo, als zoon van een bakker, die in de oorlogsjaren ijs toevoegt aan zijn assortiment. Later, wanneer Peter na een roerige periode besluit om in 1977 de zaak van zijn vader over te nemen, kiest de jonge ondernemer ervoor om het broodassortiment af te stoten en zich te richten op ijs. Met als doel: het bedrijf uitbreiden. “Ik wilde het bedrijf graag een maatje groter maken”, vertelt Peter in het boek Meesterlijk IJs.

Dat is gelukt. Wie Peter kende, weet dat hij geen genoegen nam met minder dan de hoofdprijs. Dat bevestigde IJsTOP-voorzitter en collega Theo Clevers ook nog eens tijdens de herdenkingsdienst. Het bedrijf Van der Poel IJs is één van de meest toonaangevende ijssalons van Nederland en is dit jaar voor de vierde keer bekroond tot IJssalon van het Jaar. Ook won Van der Poel, die in 2001 de SVH Meesterproef met succes aflegde, meerdere malen de Gouden IJsspatel, voor aardbeienijs, hazelnootijs en yoghurtijs. Bovendien zijn er meerdere bekers voor de Gouden IJscreatie in de wacht gesleept door team Van der Poel.

Peter van der Poel nam de laatste jaren - zij het met moeite - met het oog op zijn pensioen steeds meer afstand van de dagelijkse gang van zaken in de vestigingen Hengelo (Bornsestraat, die wordt gerund door zoon Pieter) en Enschede (Oude Markt, waar dochter Meike aan het roer staat). Een juweel van een ijssalon werd in maart dit jaar opgeleverd, aan het Willem Wilminkplein, vlak naast het station in Enschede. Deze ijssalon wordt gezamenlijk door Pieter en Meike gerund, maar vader tekende voor de styling. De zakenman had een enorm gevoel voor smaak en stelde een architect aan om zíjn ideeën van de 'mooiste ijssalon van Nederland' uit te werken.

Betrokken

Peter was niet alleen betrokken bij zijn eigen onderneming, maar ook bij de sector.  Jacques Vos laat weten dat hij voor het IJscentrum van veel waarde was als kritische examinator voor de cursussen IJsbereider en Gespecialiseerd IJsbereider. Ook werd van zijn expertise gebruikgemaakt in de ontwikkeling van het opleidingstraject naar Meesterijsbereider. Vijf jaar geleden was Peter één van de mensen in de denktank voor de ontwikkeling en invulling van de eerste edities van het vakblad IJs!.

Vanuit de IJsTOP:peter-van-der-poel-3-200x300

Peter is er niet meer. De laatste weken werd het al wat stiller rondom Peter. Intimi wisten wel wat er aan de hand was. Veel te vroeg heeft het onvermijdelijke nu ook hem getroffen. Allerlei woorden kunnen we erop loslaten, maar eigenlijk past ons alleen maar stilte omdat het nu allemaal zo zinloos is. Feit is dat we Peter, die een echte vakman was, hard zullen gaan missen. Zijn tomeloze inzet straalde niet alleen af op de Meesterijsbereiders maar zeker ook op zijn kinderen en personeel.

Peter zei nooit "nee" of "geen tijd" als er een beroep op hem werd gedaan. Of het nu was om buitenlandse gasten te ontvangen, rond te leiden of uitleg te geven over het hoe en waarom van het opzetten van een eigen bedrijf. Vanuit Vietnam en Rwanda kwamen er nu zelfs dankbetuigingen en condoleances binnen.

Peter, één van de SVH Meesterijsbereiders, was de motor achter zoveel dat een positieve richting aan de branche heeft gegeven. Peter kon ook stevig op de rem gaan staan als hij het uiteindelijke resultaat niet zo zag zitten. Door zijn diplomatieke laveren kon hij partijen bij elkaar brengen. We kunnen daar natuurlijk talloze voorbeelden van geven maar dat lijkt nu niet zo zinvol.

We hebben niet meer de kans gehad hem nog eens goed in de schijnwerpers te zetten. We zijn daarom blij dat hij met gepaste trots de laatste jaren een aantal hoofdprijzen in de wacht mocht slepen.

We zullen zijn vrolijke lach in onze herinnering bewaren en blijvend dankbaar zijn voor alle goede dingen die hij voor ons allen maar zeker ook als onmisbare steunpilaar voor Ice4Africa heeft gedaan. We wensen zijn vrouw en kinderen veel sterkte in de moeilijke tijd die voor hen ligt.  - Joep Biemans

In herinnering

Er is niemand in de ambachtelijke ijsbranche die Peter van der Poel niet kende. In de TC Tubantia verscheen vanmorgen een prachtig artikel over het leven van de ijsmaker, geschreven door Bert Janssen. Het artikel is bij uitzondering beschikbaar gesteld voor de lezers van vakblad IJs, download het hier:

Peter-van-der-Poel-Small-300x200 Van de redactie

Toen ik daags na de opening familie Van der Poel opzocht in de nieuwe zaak, sprankelden de ogen van Peter van trots. "Moet je nu kijken, dit is toch mooi, vind je niet?", zei hij. Het was hem gelukt. Een halfjaar eerder stootte hij me al aan tijdens de excursie van Meesterijsbereiders naar Bologna. "Ik ben nu met iets bezig - een pareltje wordt het. In mijn ogen de allermooiste zaak van Nederland." Hij had er duidelijk moeite mee om de zaken definitief over te dragen aan zijn kinderen, maar was maar wat trots op hen en had er alle vertrouwen in dat met hen Van der Poel IJs in goede handen was. Met 'zijn kinderen' zijn voor de ijssector met name Pieter en Meike de bekende namen, maar op dochter Linde, die in Bali woont, was hij zeker niet minder trots. Peter sprak vol lof over de tassenontwerpster en toonde met die bekende pretogen alle tassen op haar website. Voor mij had hij al een tas uitgezocht. "Jij bent meer het type voor deze tas", zei hij, toen hij een tas met een herfstlook toonde. "Jij moet geen felle, vrolijke kleuren hebben." Een man met smaak en charme, zo kende ik hem. Een man die doelen stelde, en geld noch moeite spaarde om ze te bereiken.  Ook vanuit de redactie van Eisma Businessmedia/vakblad IJs heel veel sterkte gewenst, aan familie, vrienden en collega's. - Clara Bloemhof

Lees het artikel over 'Van der Poel, IJssalon van het jaar 2014', dat in april 2014 is gepubliceerd in vakblad IJs!.:

Altijd op de hoogte blijven?