Opbrengst golftoernooi Almkreek voor Ice4Africa

4 mei 2015

De opbrengst van het benefiet golftoernooi op Golfpark Almkreek gaat dit keer naar Ice4Africa. Meester-ijsbereider Joep Biemans, een van de leden van de golfclub, is met Theo Clevers (ijssalon Clevers in Grubbenvorst) en Marijke van den Veerdonk (’Gambo Computers at school’) de oprichter van stichting Saints Ice4Africa.

Het benefiet golftoernooi op Golfpark Almkreek in Almkerk wordt op 23 mei gehouden. Teams van vier personen kunnen zich inschrijven, via Joep Biemans (joepbiemans@hotmail.com). Leden betalen € 50, niet leden € 75. Van dit geld gaat € 30 naar het goede doel, het overige geld is voor een bijdrage aan lunch, buffet en greenfee (niet-leden).

Ieder team mag ook zelf een goed doel uitkiezen. Het winnende team wint aan het einde van de dag € 500 voor het door hen gekozen goede doel. Bij inschrijving van 18 teams gaat ongeveer € 1.500 naar Ice4Africa.

Ice4Africa

Stichting Ice4Africa is in 2010 opgericht om Zuid-Afrikaanse kinderen met een gehoorstoornis een toekomst te kunnen bieden als ijsbereider. In St. Martin de Porres School in Port Shepstone, worden dove kinderen van 3 tot 17 jaar geholpen bij het leren van een vak. Ook kunnen ze er de opleiding Small Business volgen om later een eigen bedrijf op te zetten en zo een reële kans op de arbeidsmarkt te krijgen.

Inmiddels zijn zo’n 40 studenten opgeleid tot ambachtelijk ijsbereider. “We leren ze een vak én geven ze de kans om een eigen bedrijf te runnen”, vertelt Biemans. Omdat in Zuid-Afrika de ambachtelijke ijssector nog onderontwikkeld is, zijn er volop commerciële mogelijkheden aanwezig voor ijsverkoop. De school in Zuid-Afrika is een officiële dependance van Het IJscentrum in Wageningen.

Nieuwe zeecontainer

Vanaf eind 2010 kan het programma van de cursus Ambachtelijk IJsbereider worden gevolgd. Dit is de officiële door de Stichting Vakopleiding Horeca SVH branche-erkende opleiding van het IJscentrum in Wageningen. Al het opleidingsmateriaal is inmiddels in het Engels vertaald en omgezet naar een digitale leeromgeving. De opleiding wordt straks ook afgesloten met het officiële SHV-examen, dat wordt afgenomen door Biemans.

In 2010 is binnen de school een 70 vierkante meter grote ijsbereidingskeuken voorbereid, met tegels, stroom en water aan- en afvoer. In Nederland staat nu alweer een nieuwe zeecontainer klaar die steeds verder gevuld raakt met (ijs)machines en inventaris, zoals weegschalen en vitrines. Alle benodigdheden worden binnenkort voor de tweede keer verscheept naar Port Shepstone. Tevens wordt een train-de-trainer programma gestart, waarbij geslaagden hun kennis als gediplomeerd trainer weer verder delen.

Meer hulp nodig

Om het project tot een jarenlang succes te maken, is meer hulp nodig. Zo ontbreken nog enkele cruciale onderdelen en materialen, maar ook op het financiële vlak blijft extra hulp van sponsoren bijzonder welkom. Mensen die goed bruikbare (ijs)machines, keukeninventaris of andere zaken hebben die nodig zijn voor het bereiden van ijs of het inrichten van een ijssalon, kunnen direct intekenen op de actuele inventarislijst, op de website.

Altijd op de hoogte blijven?