NIZO's softijsje bevat geen vet

13 januari 2015

WAGENINGEN - Het is NIZO food research gelukt om een romig smakend softijs te maken dat geen vet bevat en ook nog eens 25% minder suiker bevat. Dit softijs heeft slechts 99 kcal per 100 gram ijs. Gewoon softijs heeft vaak meer dan 160 kcal per 100 gram. Op het Innovatie Lab op Horecava, van 12 tot en met 15 januari in de Amsterdam RAI, wordt het softijs voor het eerst aan de bezoekers voorgesteld.

Zuiveleiwitten

In dit softijs worden de natuurlijke eigenschappen van zuiveleiwitten benut, zodat deze de romige smaak van vet  en de body van suiker overnemen. NIZO’s Protein Centre onderzoekt al meer dan 60 jaar eiwitten. De focus ligt op het creëren van gezondere voedingsmiddelen met als basis zowel plantaardige als dierlijke eiwitten. NIZO doorgrondt de complexe interactie van textuur en smaak bij eiwitten en begrijpt de functionaliteit van eiwitten. Zo is NIZO in staat om met natuurlijke eiwitten vet (vaak is dit ook verzadigd vet) en suiker in producten te verlagen met behoud van smaak, mondgevoel en consumentwaardering.

Koos Oosterhaven, Business Development Manager bij NIZO, licht toe: “Onze eiwittechnologie biedt veel kansen voor de voedingsmiddelenindustrie om producten op een natuurlijke manier gezonder te maken. Dit softijs is slechts één voorbeeld van onze eiwitinnovaties. Ook op andere voedingsmiddelen kan deze technologie worden toegepast en we willen dit graag met de industrie verder uitwerken.”

Aangeboden aan grote partijen

  • fred-van-de-velde-met-nizo-ijs-300x200 Werkgroepleider Eiwitfunctionaliteit Fred van de Velde met het Nizo low calorie softijs

Als suikervervanger is gekozen voor een plantaardige suiker, maar Oosterhaven en collega Fred van de Velde, die het project aanstuurde, geven niet prijs om welk suikeralternatief het gaat. "Stevia is het in ieder geval niet", geeft Van de Velde aan tijdens een gesprek op Horecava. Het ijsje dat met deze technologie tot stand is gekomen wordt momenteel door NIZO aangeboden aan diverse grote partijen, in de hoop dat zij het ijsje gaan vermarkten. "Onze taak is alleen onderzoek", stelt Oosterhaven. "Zo werken we momenteel ook aan het omzetten van plantaardige eiwitten in vezels. Deze vezels hebben een interessante structuur en zouden verwerkt kunnen worden in vleesvervangers."

Altijd op de hoogte blijven?