Nieuwe VAIJ feit; IJscentrum bestuurlijk opgeheven

14 oktober 2014

WAGENINGEN - De herziene statuten van de Vereniging van Ambachtelijk IJsbereiders (VAIJ) zijn goedgekeurd door de leden. Daarmee is de nieuwe VAIJ een feit. Omdat het IJscentrum in de nieuwe organisatiestructuur nu valt onder de centrale organisatie van de VAIJ, is het IJscentrum op bestuurlijk niveau opgeheven.

Dit werd duidelijk tijdens de Algemene Ledenvergadering van de VAIJ, maandag 13 oktober in Wageningen. Tijdens de algemene ledenvergadering werden de aanpassingen in de statuten mondeling toegelicht door oud-voorzitter Eeuwe de Jong, die zijn taken daarna overdroeg aan Jaap Pleit. Hierop waren geen bezwaren gegeven door de aanwezige leden. Ook de commerciële partners van de VAIJ, voorheen IJscentrum-partners, hadden geen bezwaren.

Eén van de statutaire aanpassingen is, dat er minimaal drie ijsbereiders en één afgevaardigde van het IJscentrum in het bestuur moeten zitten. Daarnaast zijn er twee afgevaardigden van de partners actief in het bestuur. Zij hebben geen stemrecht. De voorzitter dient onafhankelijk te zijn en hoeft geen VAIJ-lid te zijn. Ook hij/zij heeft geen stemrecht.

Werkgroepen

De VAIJ bestaat uit verschillende werkgroepen, te weten IJscentrum (vandaar de bestuurlijke opheffing hiervan), Innovatie, Communicatie, Wedstrijden en Bedrijfsvergelijking. De werkgroepen komen vrijwel overeen met de diverse werkgroepen die voorheen onder het IJscentrum vielen. Zo wordt de werkgroep Wedstrijden voortgezet onder toezicht van de VAIJ. De werkgroep Bedrijfsvergelijking valt onder toezicht van Willy Rooswinkel, die inmiddels drie VAIJ-Ondernemersclubs (VOC's) aanstuurt. De werkgroep Communicatie voorziet in een in- en externe communicatie naar VAIJ-leden (nieuwsbrief) en naar de consument (Mijn IJssalon). Ook valt het vakblad IJs! hieronder. De werkgroep Innovatie wordt nog nader ingevuld, een aantal mensen heeft zich hiervoor inmiddels aangemeld. Deze werkgroep zal zicht houden op de trends en deze vertalen naar de VAIJ-leden. Ook wordt er gedacht aan bijvoorbeeld studiereizen.

Bestuur

  • Het bestuur van de VAIJ bestaat nu uit de volgende leden:
  • Voorzitter: Jaap Pleit Zappey
  • Secretaris: Jacques Vos (IJscentrum)
  • Penningmeester: Eeuwe de Jong
  • Twee partners: Toos Houwers (Houwers Groep), Martin van Rossum (Valmar Benelux)
  • IJsbereiders: Wil Koppen (Huupkens IJs), Jan Nagelkerke (bakkerij / ijssalon Nagelkerke), Ron Holland (IJscafé Holland)
  • Communicatie: Clara Bloemhof (vakblad IJs!)

Nieuwe bestuursleden

Tijdens de algemene ledenvergadering zijn nog twee ijsbereiders toegetreden tot het VAIJ-bestuur. Dit zijn SVH Meesterijsbereiders Theo Clevers (Clevers IJs) en Wilbert Palm (IJssalon Bastani). Zij gaan zich onder meer bezighouden met innovatie.

Altijd op de hoogte blijven?