Jaap Pleit volgt Eeuwe de Jong op als VAIJ-voorzitter

14 oktober 2014

WAGENINGEN - Het voorzitterschap van Eeuwe de Jong bij de Vereniging van Ambachtelijk IJsbereiders (VAIJ) is beëindigd. Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de VAIJ, op 13 oktober, overhandigde hij de voorzittershamer aan zijn opvolger Jaap Pleit Zappey. Dit na unanieme goedkeuring van de aanwezige leden op het voorstel om Pleit als voorzitter voor te dragen.

De Jong, eigenaar van De Jong's IJs in Gorredijk, is al sinds 1996 bestuurlijk actief in de ambachtelijk ijssector. Begonnen bij Vecoijs, dat in 2009 uitgroeide tot de VAIJ, werd hij in 2011 voorzitter van deze vereniging. Hij nam de voorzittersrol eerst tijdelijk over van Maarten Colijn, die vanwege gezondheidsredenen een stap terug moest doen. Begin 2012 nam De Jong de voorzitterstaken officieel op zich. Hiernaast hield hij de taken van penningmeester aan en was hij ook nog een poos secretaris. Die taak werd in 2013 overgenomen door Jacques Vos, manager van het IJscentrum.

De Jong (65) zocht al enige tijd naar een geschikte opvolger, die als voorman van de nieuwe 'VAIJ 2.0' zou kunnen dienen. Nu de organisatie, waarbij het IJscentrum is opgenomen in de VAIJ, rond is, was het moment gekomen om deze opvolger te introduceren aan de leden.

  • jaap-pleit-voorzitter-vaij-web-226x300 Jaap Pleit: "Zin in deze dynamische vereniging."

Nieuwe voorzitter

Jaap Pleit Zappey (61) is ijsliefhebber in hart en nieren en at naar eigen zeggen zijn eerste ijsje toen hij 3,5 jaar oud was. Met een achtergrond in de industriële sector, voornamelijk op communicatie- en marketinggebied (Danisco, Unilever) legt hij zich inmiddels al acht jaar toe op de kleinere industrie en de ambachtelijke ijssector. "Zodra ik met ijs ging werken, was er meteen een klik met het vak", blikt hij terug. "Wie eenmaal 'in het ijs gaat', gaat er nooit meer uit." Op het IJscentrum is hij docent bij de cursus Gespecialiseerd IJsbereider - Technologie en met zijn eigen onderneming Art of Concepting wordt hij ingeschakeld als adviseur en productontwikkelaar bij kleinere, industriële ijsbedrijven wereldwijd.

Dynamiek

Pleit heeft enorm veel zin in zijn taken als voorzitter en neemt de voorzittershamer met veel enthousiasme over van De Jong. "De komende tijd ga ik met zoveel mogelijk mensen in de sector praten: ijsbereiders en partners. Het mooie aan de VAIJ is, dat er een enorme beweging in zit. De dynamiek die er nu is, moeten we vast zien te houden. We leven in een wereld die snel verandert. Er zijn zoveel mogelijkheden als je bijvoorbeeld kijkt naar communicatie. De enige constante factor die we kennen, ís verandering. Dat moeten we zien om te zetten in verbetering."

toos-houwers-en-eeuwe-de-jong-242x300 Eeuwe de Jong bedankte Toos Houwers nog persoonlijk met een bos bloemen.

De Jong heeft nog niet al zijn taken neergelegd. In het voorjaar van 2015 zal hij als penningmeester nog verantwoording afleggen over de penningen van 2014 en ook blijft hij op de achtergrond nog betrokken bij de VAIJ. De Jong zegt te vertrekken bij een vereniging "die nog een heel mooie toekomst tegemoet gaat." Hij bedankte het bestuur voor de afgelopen jaren, waaronder Toos Houwers in het bijzonder. Zij ondersteunde hem het laatste jaar als vice-voorzitter, tijdens de transitie van de VAIJ naar de nieuwe vereniging.

In de volgende editie van vakblad IJs! (december 2014) meer over de nieuwe voorzitter Jaap Pleit Zappey.

Lees hier het afscheidswoord van Eeuwe de Jong, verschenen in de oktobereditie van vakblad IJs!:

Altijd op de hoogte blijven?