Italianen smullen van Nederlands ijs

13 juli 2015

AMSTERDAM - "Zeer goed."  Niet alleen de winnende Kool Kotowa Experience van Vincent van den Bosch (Tummers) kon de goedkeuring van de voornamelijk uit Italianen bestaande vakjury tijdens de vakwedstrijd op het Gelato Festival dragen, maar ook de bijzondere ijssmaken van de andere Nederlandse ijsbereiders vielen in de smaak, verklaarde festivaldirecteur Antonio Mezzalira.

jacques1-1024x768 Jacques Vos en de Italiaanse ijsmeester Vetulio Bondi.

 

Op de tweede plaats eindigde Jacques Vos van het IJscentrum met het ‘Aardappelijs van Van Gogh’, dat werd ontwikkeld voor het Van Gogh-jaar. Vos kreeg tevens een eervolle melding voor de inspiratie die uitging van zijn ijssmaak.

Het aardappelijs is een combinatie van ijs van gewone en van paarse aardappelen. De twee soorten ijs hebben door verschillen in zetmeel een verschillende smaaksensatie. Het paarse ijs proef je meteen, bij het witte ijs duurt dat even, legt hij uit. Er zijn voor het ijs alleen natuurlijke grondstoffen gebruikt zonder hulpstoffen als stabilisatoren of bindmiddel. Het ijs bestaat uit melk, room, suiker, eierdooier en aardappelpuree, dat op smaak is gebracht met een klontje boter en een snufje zout. Door het ijs zit een brunoise van in druivenpitolie gebakken aardappel en het ijs is gedecoreerd met een chipje, maar die komt gewoon uit een zak.

  • kees1-1024x768 Kees Raat

Bier en peren

Kees Raat van de Amsterdamse ijssalon Metropolitan behaalde de derde plaats met Funky Falcon Beer Pear Sorbet, sorbetijs op basis van Falcon bier met verse peer.

  • jan1-1024x768 Jan Nagelkerke

De overige deelnemers waren Jan Nagelkerke van IJssalon Nagelkerke in Oudenbosch en Nuria Perez Villafañe van Patagonias uit Amstelveen. Nagelkerke presenteerde de jury merengue-ijs op basis van room, butterscotch pure chocolade en merengue. "We hebben ook een bakkerij en daar verkopen we merengue. Soms waren die gebroken en daarom zijn we dat als ijs gaan verkopen", vertelt Nagelkerke. "Het is nu onze best verkochte smaak. Ik geloof dat het dé smaak van 2016 wordt." De merengue is met een groot aantal smaken te combineren.

  • nuria-patagonias-1024x768 Nuria Perez Villafañe

Perez Villafañe van Patagonias had in haar ijssmaak Gusto Patagonias eveneens merengue verwerkt. Ze vertelde de jury dat ze passie heeft voor food, smaak en kwaliteit en in Gusto Patagonias flan, dulce de leche en kleine stukjes merengue heeft samengebracht. Bij haar ijssalon in Amstelveen is Gusto Patagonias de meest verkochte smaak.

Altijd op de hoogte blijven?