Inschrijving IJsVak-Wedstrijden geopend

21 november 2014

WAGENINGEN - De inschrijving voor deelname aan de Gouden IJsspatel, de Gouden IJscreatie en de IJssalon van het Jaar is vrijdag 21 november van start gegaan. Bij de IJsVak-Wedstrijden, in januari en februari 2015, staat yoghurtijs centraal. Tijdens de briefing op donderdagmiddag 20 november, werd dan ook uitgebreid op yoghurt ingegaan.

De camera's klikten veelvuldig toen de recepturen van 5 verschillende soorten yoghurt geprojecteerd werden tijdens de briefingsmiddag in het IJscentrum in Wageningen. "Ze komen ook de op website hoor", zei Jacques Vos van het IJscentrum tegen de fotograferende ijsbereiders, die duidelijk maakten alles te willen weten van de speciale smaak van de wedstrijdsmaak.

De 5 smaken waren: Zweeds yoghurtijs met magere yoghurt en minder dan 70 kcal per 100 gram, Nederlands yoghurtijs met volle yoghurt, Biogarde yoghurtijs, Amerikaanse frozen yoghurt met levende yoghurtbacteriën en ijs met yoghurtsmaak (een kant-en-klaar yoghurtpreparaat) en kokosolie. Ze konden ook worden geproefd.

Gouden Spatel

De IJsVak-Wedstrijd om de Gouden Spatel wordt gehouden op 15 en 16 januari in het IJscentrum in Wageningen. IJsbereiders moeten het yoghurtijs op 15 januari ter plaatse te draaien. Ze dienen een mix van 3 tot 4,5 liter aan te leveren, in schone verpakking en bij maximaal 7 graden Celsius. De mix moet worden afgedraaid in 2 bakken van 2,5 liter en gaat dan 10 minuten in de shockfreezer. Het ijs wordt de hele nacht opgeslagen op -14 graden Celsius en wordt een dag later bij diezelfde temperatuur beoordeeld tijdens een openbare jurering. De jurering vindt blind plaats, de juryleden weten niet van welke deelnemer het ijs afkomstig is.

  • proeven-yoghurtijs-244x300 De 5 soorten yoghurtijs konden bij de briefing ook worden geproefd,
  •  

De jury geeft cijfers voor hygiënische werkwijze, smaak, kleur en structuur. Het cijfer voor smaak telt dubbel. De beste 12 worden nogmaals beoordeeld, waarna de twee scores worden gemiddeld. De beste 3 worden nog een keer met elkaar vergeleken om de uiteindelijke plaats in de top-3 vast te stellen.

Gouden IJscreatie

De wedstrijd om de mooiste en lekkerste ijscreatie, de Gouden IJscreatie, vindt plaats tijdens de IJsVak-Beurs in Markant Uden. De deelnemers dienen in 6 minuten 4 identieke ijscreaties te maken met minimaal 3 zelfgemaakte ijssmaken, waaronder yoghurtijs. Het mag zowel gedraaid, als stilstaand gevroren ijs zijn. De kostprijs is maximaal 2,35 euro

Er mogen maximaal 2 samengestelde halffabricaten gebruikt worden, maar vooraf garneren of portioneren op het presentatiemateriaal is verboden.De jury beoordeelt  op uiterlijk en creativiteit, op praktische haalbaarheid, op presentatie en op smaakcombinatie. De score voor uiterlijk en creativiteit telt dubbel, de score voor smaakcombinatie telt 4 keer mee.

Aan het einde van de wedstrijddag worden de winnaars van de Gouden IJscreatie en van de Gouden IJsspatel bekendgemaakt. Ook is dan de Vakman/Vakvrouw 2015 bekroond. Die award is voor de ijsbereider die persoonlijk aan zowel de IJscreatie als aan de Spatel heeft deelgenomen en daarbij de hoogste score heeft behaald.

Bovendien worden de 5 genomineerden voor de IJssalon van het Jaar 2015 bekendgemaakt. Dat zijn de ijssalons die als beste gepresteerd hebben bij beide wedstrijden én die hebben aangegeven daarvoor in aanmerking te willen komen. De genomineerden worden vervolgens in maart bezocht door een mystery guest en krijgen bovendien een hygiënecontrole. Bij de opening van het ijsseizoen in de Week van het IJs wordt bekend welke ijssalon de titel mag voeren.

Aanmelden voor de IJsVak-Wedstrijden kan tot 7 januari 2015.

Tijdens de briefingsmiddag in Wageningen gaf wedstrijdsecretaris Jacques Vos uitleg over de wedstrijden. Jaap Pleit, voorzitter van de VAIJ, ging dieper in op yoghurtijs. Meer over de briefingsmiddag  is te lezen in de komende editie van vakblad IJs!

 

Altijd op de hoogte blijven?