Innovatieprijs voor droogsysteem ijsknijpers

18 december 2014

Een systeem van Geppetto Eis dat door middel van perslucht een ijsknijper na het spoelen droogt, won begin december op de Italiaanse vakbeurs Mostra del Gelato (MIG) in Longarone de prijs voor meest innovatieve product op deze ijsvakbeurs. Het Duitse bedrijf nam hiervoor een oorkonde in ontvangst.

Op de stand van Geppetto Eis werd het systeem veelvuldig gedemonstreerd. Een ijsknijper wordt aan de rechterkant grondig gespoeld en vervolgens wordt de knijper aan de linkerkant droog geblazen door middel van perslucht.

  • geppetto-eis-droogsysteem-2-300x200 Stap 2: drogen

'Waken voor kruisbesmetting'

Wouter Slob van Slob Koudetechniek, ook aanwezig op de MIG, vindt het een innovatief idee, maar adviseert ijsbereiders die een derlijk systeem gebruiken te waken voor kruisbesmetting. "Je hebt voor zo'n systeem een luchtcompressor met een tank/buffervat voor de samengeperste lucht nodig. Als lucht samengeperst wordt, condenseert een gedeelte van de waterdamp die in de lucht zit. Dit water blijft grotendeels in de tank achter en is bacterie-gevoelig. Daarom moet de perslucht goed gefilterd worden en deze filters moeten regelmatig vervangen worden." De perslucht blaast het water van de ijsknijper af. "Fijn dat de waterdruppels op deze manier verdwijnen, maar een ijsknijper heeft wel een waterfilm nodig; een te droge ijsknijper geeft het probleem dat de ijsbol vast blijft kleven aan het metaal en lastig loslaat."

geppetto-eis-droogsysteem-5-300x200 De oorkonde van de MIG voor het meest innovatieve product.

 

Altijd op de hoogte blijven?