Gouden IJsspatel: beoordelingscriteria

8 december 2014

De wedstrijd om de Gouden Spatel wordt gehouden op 15 januari 2015 in het IJscentrum in Wageningen. IJsbereiders moeten de wedstrijdsmaak, yoghurtijs, op die dag ter plaatse te draaien. De deelnemers dienen een mix van 3 tot 4,5 liter aan te leveren, in schone verpakking en bij maximaal 7 graden Celsius. De mix moet worden afgedraaid in twee bakken van 2,5 liter en gaat dan tien minuten in de shockfreezer.

Jurering

Het ijs wordt de hele nacht opgeslagen op -14 graden Celsius en wordt een dag later, op 16 januari, bij diezelfde temperatuur beoordeeld tijdens een openbare jurering. De jurering vindt blind plaats; de juryleden weten niet van welke deelnemer het ijs afkomstig is.

Beoordeling

De jury geeft cijfers voor hygiënische werkwijze, smaak, kleur en structuur, waarbij het cijfer voor smaak dubbel telt. Bij hygiëne wordt zowel gelet op de persoonlijke hygiëne (kleding en uiterlijke verzorging) als op werkplekhygiëne. Daarbij gelden de normen van de Hygiënecode voor de ambachtelijke ijsbereider.

De twaalf ijsbereiders met het hoogste gemiddelde worden nogmaals beoordeeld, waarna de twee scores opnieuw worden gemiddeld. De beste drie worden daarna nog een keer met elkaar vergeleken om de uiteindelijke plaats in de top-3 vast te stellen.

Inschrijven voor de Gouden IJsspatel kan tot 7 januari, via www.ijsvakwedstrijden.nl.

Altijd op de hoogte blijven?