Foodtrends 2015: ambachtelijk eten

18 december 2014

Consumenten zijn gevoelig voor unieke smaken en eten met een authentiek verhaal. Dat is één van de trends die FoodService Instituut Nederland (FSIN) constateert. Het kennisinstituut publiceerde acht trends vanuit Amerika waarvan wordt verwacht dat deze ook voor Nederland gelden.

  • Overal ambachtelijk eten: ook in de keuken

We kennen allemaal het ambachtelijke bier dat nieuwe smaken, meer omzet en bovenal levendigheid naar de biermarkt wist te brengen. In 2015 zien we deze trend overslaan naar andere productcategorieën. Consumenten zijn gevoelig voor unieke smaken en eten met een authentiek verhaal. Het gaat om eten dat smaakt en eruit ziet als homemade, maar wel in het vriesvak van de lokale supermarkt ligt.

  • Snackende ouderen

Snacken groeit bij alle leeftijdsgroepen. Naast dat het lekker en makkelijk is, blijkt uit onderzoek dat er een extra reden is om te snacken. Snacken door 65+-ers kan namelijk een positieve invloed op hun gezondheid hebben. Het zou voor hen bijdragen aan een langer leven met een hogere levenskwaliteit. Deze groep consumenten is traditioneel gezien opgegroeid met drie maaltijden per dag en zijn minder gewend te snacken. Toch keren zij zich steeds verder af van de oude gewoonte en kiezen voor een ‘grazend’ bestaan. Maar dan wel op een nieuwe manier: snacks met veel proteïne, vezels, hele granen, noten en gezonde oliën zijn makkelijk en populair. Ze ondersteunen ons bottenstelsel en helpen te vechten tegen andere ziektes.

  • 24/7 boodschappen doen: niet alleen in de stad

In Amerika is online boodschappen doen al veel groter dan in Nederland. Alle grote aanbieders vechten om consumentenaandacht. Deze trend gaat steeds meer richting 24/7 shoppen. En niet elk bedrijf hoeft zelf de infrastructuur te hebben om het eten nog dezelfde dag bij de consument te hebben. Overkoepelende spelers kunnen dit doen. Het ‘same-day-delivery’-systeem is geen luxe die alleen in de stad te vinden is. Komend jaar zullen we zien dat het bezorgsysteem steeds verder wordt uitgebreid naar de randsteden en zelfs het platteland.

  • Alles gerookt

Denk hierbij niet alleen aan ham. Gerookt eten is in alle segmenten in opkomst. Groentes, boter en zelfs cocktails worden tegenwoordig gerookt om bijzondere smaken toe te voegen. Ook thuiskoks experimenteren hiermee.

Gefermenteerd eten

christian-weij-fermenteren-Medium-300x233 Tijdens de Food Inspiration Days eerder dit jaar demonstreerde chef-kok Christian Weij al de kunst van fermenteren.

Consumenten proberen hun verteringsstelsel een gezondheidboost te geven. Zo komen er steeds meer glutenvrije en probiotoca-producten op de markt. Juist daarom worden in 2015 gefermenteerde producten belangrijk. Consumenten weten steeds beter welke producten goed voor ze zijn en waarom. Gefermenteerd eten is goed voor mensen met risico op type-2 diabetes, goed voor het immuunsysteem en het helpt ons lichaam om alle voedingsstoffen op te nemen uit het eten dat we nuttigen.

  • Generatie Z: elke dag chefs

Generatie Z is de generatie die is geboren vanaf 1995 tot nu. Deze generatie wil vooral simpel en gezond eten. Ze gebruiken liever het gasfornuis dan de in Amerika alom geaccepteerde magnetron. Ook gebruiken ze graag verse ingrediënten. In 2015 zullen er meer simpele ideeën en innovaties het eten van alledag op weten te leuken.

Labels worden irrelevant

Consumenten willen steeds beter weten wat ze eten. Daarom lijkt de titel van dit stukje ook een mismatch. Maar de informatievoorziening overgenomen door nieuwe keukenapparatuur. Apparaten leveren al die informatie van de producten die je gebruikt door simpelweg de barcode van een product te scannen. Het apparaat of de app levert je daarna de exacte voedingswaarde van het eten.

  • Supermarkten worden plekken om te socializen

Supermarkten moeten consumenten een reden geven om terug te blijven komen. Sommige ketens doen dit al en transformeren in een experience. In 2015 zullen we zien dat supermarkten hier steeds meer mee gaan doen. Ze worden dus veel meer dan enkel voedselverkopers.

Altijd op de hoogte blijven?