Expositie over 100 jaar Italiaans ijs in Nederland

4 december 2014

In het gemeentehuis van Longarone was tijdens de MIG een expositie ingericht met oude foto's van Italiaanse ijsbereiders in Nederland. De tentoonstelling is samengesteld door Daniela Tasca van Stichting Culturissima in Amsterdam. Zij verzamelde foto's uit de archieven van verschillende Italiaanse ijsfamilies, zoals de Talamini's, Ghiani's, Granucci's, Garrones en De Marco's. Ook werden enkele Nederlandse ijssalons in beeld gebracht, waaronder Huupkens IJs, Crusio en Van der Poel.

  • firenze-Small-300x200 Firenze

De organisatie van de tentoonstelling is in handen van de Nederlandse ambassade in Rome. Joost Klarenbeek en Aart Heering waren namens de ambassade aanwezig bij opening van de expositie. Heering: "De eerste Italiaanse ijsmakers kwamen ongeveer 100 jaar geleden naar Nederland. Zij hebben iets toegevoegd aan het Nederlandse straatbeeld dat iedereen kent en herkent. Het was toen iets exotisch: al die verschillende kleuren en smaken ijs. Deze tentoonstelling is een goed voorbeeld van dat immigratie ook goede dingen teweeg kan brengen." In Nederland zijn er anno nu nog ongeveer 80 ijszaken die door Italianen worden gerund.

  • tentoonstelling-granucci-200x300 De tante van Edi Granucci (Apeldoorn)

De tentoonstelling werd afgelopen zondag geopend. Onder andere Roberto Colletti, afkomstig uit Vodo di Cadore (vlakbij Longarone), hield een toespraak. Hij en Carlina De Lorenzo runnen Roberto Gelato in Utrecht. De familie De Lorenzo heeft naar verluidt de eerste ijssalon opgezet in Nederland, Venezia in Utrecht. Deze zaak is overgegaan van Guido De  Lorenzo op zijn zoon Italo en vervolgens aan dochter Romana, de zus van Carlina, overgedragen. Het complete interieur van deze ijssalon krijgt komend jaar een plaats in het Openluchtmuseum in Arnhem.

  • guido-de-lorenzo-Small-300x200 Guido de Lorenzo
  • Mogelijk wordt de fototentoonstelling naar Nederland gehaald. Wordt vervolgd!

Altijd op de hoogte blijven?