Europa viert Dag van het Ambachtelijk IJs

24 maart 2015

24 maart werd drie jaar geleden uitgeroepen tot de Europese Dag van het Ambachtelijk IJs. Hoewel we daar in Nederland nog niet veel van merken, wordt er elders in dit continent volop aandacht aan besteed.

Enige dag opgedragen aan levensmiddel

Een dag die in het teken staat van ambachtelijk ijs is eigenlijk heel speciaal. Nog niet eerder wijdde het Europees Parlement een dag speciaal aan een levensmiddel. Reden genoeg om als ijsbereider ook uit te pakken tijdens deze dag, die valt in de Week van het Ambachtelijk IJs zoals die jaarlijks bij de start van de lente wordt gevierd in Nederland.

Jaarlijks staat er ook een ijssmaak centraal tijdens de Europese Dag van het Ambachtelijk IJs. Dit jaar werd, na overleg tussen de verschillende landelijke ijsbereidersverenigingen, gekozen voor Sachertorte, een Oostenrijks chocoladedessert.

Steeds populairder in Duitsland

Al staat 24 maart nog lang niet overal op de kaart in Europa - het idee is ontstaan in de regio Cadore, waar ook de Mostra del Gelato Internazionale (MIG) plaatsvindt - toch zijn er op diverse plaatsen initiatieven ontwikkeld. In Duitsland krijgt de internationale dag van het ijs steeds meer aandacht, maar ook in Praag wordt de dag gevierd.

Misschien iets voor volgend jaar? Of doen Nederlandse ijsbereiders al iets met de Europese Dag van het Ambachtelijk IJs? Laat het ons weten!

Altijd op de hoogte blijven?