Eerste IJstopper uitgereikt aan Eeuwe de Jong

12 februari 2015

UDEN – De eerste IJstopper, een beeldje dat door de meesterijsbereiders van IJsTOP in het leven is geroepen om een branchegenoot die zich heeft onderscheiden in de schijnwerper te zetten, is uitgereikt aan oud VAIJ-voorzitter Eeuwe de Jong. Dat gebeurde tijdens de IJsVak-Beurs op 3 en 4 februari in Uden. IJsTOP-voorzitter Theo Clevers reikte het beeldje - een ijsbereider met een spatel aan het werk bij een verticale ijsmachine - in het bijzijn van een tiental meesterijsbereiders aan het einde van de eerste beursdag uit aan De Jong.

In het zonnetje

“We willen je in het zonnetje zetten vanwege je grote verdienste voor de ijsbranche in het algemeen en voor de VAIJ specifiek”, begint Clevers zijn ode aan de duidelijk verbouwereerde De Jong. De IJsTOP-voorzitter prijst de ijsondernemer uit Gorredijk onder meer voor zijn rol in de samensmelting van het IJscentrum met de VAIJ.

Vecoijs

De Jong, eigenaar van De Jong’s IJs in Gorredijk, is al sinds 1996 bestuurlijk actief in de ambachtelijk ijssector. Begonnen bij Vecoijs, dat in 2009 uitgroeide tot de VAIJ, werd hij in 2011 voorzitter van deze vereniging. Hij nam de voorzittersrol eerst tijdelijk over van Maarten Colijn, die vanwege gezondheidsredenen een stap terug moest doen. Begin 2012 nam De Jong de voorzitterstaken officieel op zich. Hiernaast hield hij de taken van penningmeester aan en was hij ook nog een poos secretaris. Die taak werd in 2013 overgenomen door Jacques Vos, manager van het IJscentrum.

Stap terug

De Jong (65) zocht al enige tijd naar een geschikte opvolger, die als voorman van de nieuwe ‘VAIJ 2.0′ zou kunnen dienen. Dat gebeurde in oktober vorig jaar toen Jaap Pleit Zappey de voorzittershamer overnam. “Je kon eindelijk met een gerust hart een stapje terug doen om tijd te maken voor je kleinkinderen”, verwoordt Theo Clevers.

Verrast

Eeuwe de Jong toont zich duidelijk verrast met de huldiging. “Dit had ik écht niet verwacht. Ik sta eigenlijk een beetje met de mond vol tanden, en dat gebeurt me niet zo snel.” Als hij zich wat heeft herpakt, vertelt de oud-voorzitter dat hij trots is op de mooie, grote vereniging die hij achterlaat. “Alle ijsbereiders moeten zich thuis kunnen voelen bij de VAIJ; dat kan nu”, vindt hij. Hij erkent dat de samensmelting een ‘heel proces’ is geweest. “Ik hoop dat ik mijn steentje heb bij kunnen dragen. Dank jullie wel voor dit mooie gebaar!”, maakt hij een buiging naar de aanwezigen. Een groot applaus is zijn beloning.

Altijd op de hoogte blijven?