Dobla wil Chocolate Experience in Ringers-fabriek

11 september 2014

ALKMAAR - Dobla heeft plannen voor de realisatie van een toeristische attractie rond chocolade in de voormalige Ringers Chocolade-fabriek in Alkmaar: Dobla Chocolate Experience. Ook wil de producent van chocolade decoraties in het complex het hoofdkantoor, een nieuw innovatiecentrum en een hoogstaande patisserieopleiding vestigen. Een productielijn waar vanaf cacaoboon tot eindproduct het proces van chocolademaken wordt getoond, completeert de plannen. In 2018 moeten de plannen zijn verwezenlijkt, mits de fabriek wordt gerestaureerd. Dat maakt Dobla-directeur Arthur Dontje bekend.

‘Fascinerende expeditie’

Dobla Chocolate Experience zou 22.000 bezoekers moeten trekken in het jaar na de opening. Op termijn mikt Dobla op 33.000 bezoekers per jaar. Dontje omschrijft de attractie als ‘een fascinerende expeditie rond geur en smaak van chocola’ waarbij de creatieve mogelijkheden rond dit product worden getoond. Bezoekers krijgen bij de ingang een lepel en vork en kunnen vele chocoladevarianten en smaakcombinaties uitproberen.’ Naar verwachting levert de attractie 30 tot 40 fte’s op.

Zotter

De Zotter Experience van chocoladeproducent Zotter in de Alpen van Oostenrijk staat model voor de attractie rond chocolade van Dobla. “Met eigenaar Josef Zotter deel ik eenzelfde passie voor chocolade. Hij wil meewerken met Dobla om een concept als het zijne ook in Alkmaar mogelijk te maken”, laat Dontje weten. Zo’n 200.000 chocolade fans bezoeken ieder jaar de Zotter Experience.

Sterk maken

Met de plannen van Dobla zou de helft van de Ringers-fabriek gevuld zijn: zo’n 7.000 vierkante meter. Het totale complex meet 14.000 vierkante meter. Dontje roept de gemeente Alkmaar en het bedrijfsleven op zich sterk te maken de rest van de fabriek ook gevuld te krijgen met andere ondernemingen die Dobla versterken. Dan is volledige restauratie van het gehele Ringers-complex haalbare kaart.

Groei

Door de groei die het in 1956 opgerichte Dobla doormaakt, ziet het bedrijf zich genoodzaakt om te kijken naar een grotere locatie. Het huidige onderkomen in Heerhugowaard, waar Dobla sinds 1991 is gehuisvest, is binnen enkele jaren te krap. Dobla heeft z’n roots in Alkmaar. Volgens Dontje heeft het familiebedrijf historische banden met de familie Ringers wat de mogelijke verhuizing naar de Ringers-fabriek een extra tintje geeft.

Bekijk hier een filmpje over de plannen van Dobla.

Altijd op de hoogte blijven?