Boudewijn Nijmeijer maakt Lekkerste Bonbon

5 maart 2015

EREMBODEGEM – Boudewijn Nijmeijer van De Patissier in Rotterdam is winnaar geworden van de strijd om de titel Lekkerste Bonbon van Nederland. De finale van de vijfde editie van deze vakwedstrijd vond gisteren plaats in het chocoladecentrum van organisator Belcolade in Erembodegem (Bel.). Gerard Villaret Horcajo, patissier bij het Okura Hotel Amsterdam pakte het zilver. De derde plek was voor de 16-jarige Luuk Schaper, chocolatier bij De Berekuil in Ouderkerk a/d IJssel.

Scholieren

Bij de scholieren was het Ralisha van der Velden van het Summa College Patisserie in Eindhoven die zich mocht laten kronen tot de titel maker van de Lekkerste Bonbon van Nederland. Zij liet Rowen Juch (ID College, Gouda) en Camilla Hendriksen (Vakschool Wageningen) achter zich. Bij zowel de professionals als de scholieren namen er acht kandidaten deel aan de finale. Zij waren na de voorronde in januari bij Puratos in Zevenbergen geselecteerd. Een kleine vijftig chocolatiers meldden zich aan voor de wedstrijd: een record.

Zware dag

De vakjury bestond uit patissier Bart de Gans (voorzitter en winnaar van de vorige editie De lekkerste Bonbon van Nederland), patissier Jan Willem Janssen (voorzitter van het Nederlands Patisserie Team) en chocolatier Dominique Persoone (Meester Chocolatier en eigenaar van The Chocolate Line). Zij hadden een zware dag want het niveau bij zowel de professionals als de scholieren lag ongekend hoog. “We hebben verrassende, frisse smaakcombinaties mogen proeven en de toegepaste technieken waren van hoog niveau”, vertelt Dominique Persoone. “De deelnemers waren duidelijk goed voorbereid. Chapeau!”

Grote indruk

De Belgische topchocolatier roemt specifiek Ralisha van der Velden. Haar bonbon van witte chocolade (oranje afgespoten), met een interieur van onder meer een mango gelei en een crunch van praline gelatine, maakt grote indruk. “Een bonbon moet in mijn beleving bestaan uit een stukje vloeibaar, een zalfje en een crunch. Deze bonbon had dat allemaal. Onvoorstelbaar lekker!” Persoone stelt dat, gezien het ieder jaar toenemende niveau van de wedstrijd, het met de toekomst van Nederlandse chocolatiers wel goed zit.

Beoordeling

P1060756-Small-300x225De bonbons zijn beoordeeld op zes criteria: originaliteit, aantal en juistheid van gebruikte technieken, uiterlijk, structuur van het interieur en smaak. Het onderdeel smaak weegt het zwaarst. Dat leidde bij de professionals tot ongekende spanning. Boudewijn Nijmeijer moest bijna Gerard Villaret Horcajo voor zich dulden die met zijn Mondriaan-bonbon met een soort appeltaartsmaak vulling, heel hoge ogen gooide op het gebied van smaak. Doordat Nijmeijer op de andere onderdelen beter scoorde, mocht hij de titel toch mee naar huis nemen.

Prijs

Boudewijn Nijmeijer mag als prijs een masterclass bij Dominique Persoone volgen, samen met vier collega’s. Ralisha van der Velden mag deelnemen aan het International Student Reward Programma van Belcolade.

Altijd op de hoogte blijven?