Boschma's IJs stopt na 80 jaar

22 augustus 2014

Jan-en-Henny-Boschma-voor-pand-300x200STEENWIJK - Jan en Henny Boschma zetten een punt achter de ijssalon die zij samen al 35 jaar runnen in Steenwijk. De zaak Boschma's IJs bestaat al 80 jaar, waarvan Jan Boschma de laatste 45 jaar aan het roer stond. Het echtpaar, dat naast de ijssalon een handel in antiek en curiosa ('Even Strunen') runt, wordt het werk te zwaar. Na lang wikken en wegen besluiten zij om de antiekhandel voort te zetten. De ijssalon is nog tot en met 14 september open.

  • Mengijs-driekleurenijs-300x200 Het beroemde 'mengijs'

Boschma's ijs is een bekende naam in Steenwijk. Beroemd is het echtpaar geworden met het 'mengijs': een bak gevuld met  drie kleuren ijs. "Dat krijg je nergens anders", zegt Jan Boschma. "Mensen vinden het erg jammer dat we er mee stoppen. Maar na al die jaren wordt het topseizoen ons nu echt te zwaar." Het wordt voor het echtpaar tijd om ook in de zomer te kunnen genieten van wat vrije tijd, vinden zij. Ook benutten ze de zomer voor het inkopen van handel. Mogelijkheid tot opvolging of overname is er helaas niet. De antiek- en curiosazaak van Boschma bevindt zich in hetzelfde pand (met een eigen voordeur). Het gedeelte van de ijssalon wordt nu bij de winkel getrokken.

Verkoop inventaris

De ijsvitrine (2005, 24-baks Tecfrigo, Grangala 24), twee ijsmachines (Corema 1200), de softijsmachine (Nissei Na3348 Giant Combi, 2012), de ijsbakfietsen en de mobiele ijskar (AIXAM) worden verkocht. Ook de ijsfabriek met grote bovenwoning en dakterras gaat in de verkoop. Voor informatie hierover, neem contact op met Jan Boschma, tel. 06 53 66 85 40.

Met de ijskar staat Boschma nog op enkele evenementen, waaronder het bloemencorso in Frederiksoord (13-14 september) en op het evenement Kopje Cultuur op 12-14 september in Steenwijk.

Boschma's IJs is één van de eerste zaken die werd uitgelicht in vakblad IJs! (editie 2, december 2009). Een gedeelte van het artikel:

Overwinteren met antiek, oliebollen en chocola

‘Het is een heel frappante handel’

Midden op de Woldpromenade in Steenwijk staat een bijzonder pand. Rechts siert ‘Boschma IJs’ de gevel, links staat er ‘Even Strunen’. Beide zaken zijn van Jan en Henny Boschma. Na het pand in de wintermaanden lange tijd te hebben verhuurd aan andere bedrijven, zagen ze in 1998 kans om hun werk – de ijssalon – te combineren met Jans hobby: handel in antiek en curiosa. IJsverkoop en antiekhandel verenigd onder één dak.

boschma-even-strunen-300x165 Van alles is er te vinden: van Mariabeelden en Tiffanylampen tot wanddecoratie, oude spaarpotten en grutterswaar. Jan Boschma draait ’s ochtends ijs in de ijsfabriek aan de Scholestraat 18 in Steenwijk, ’s middags opent hij zijn nostalgisch winkeltje Even Strunen. Henny doet de ijsverkoop.

Opa Jan Bezembinder startte in de jaren ’30 een ijsfabriek aan de Scholestraat 3 in Steenwijk. Zijn schoonzoon, een Boschma, nam de zaak over en verhuisde de fabriek naar nummer 18. In 1979 stapte zoon Jan Boschma in het bedrijf en nam drie jaar later met echtgenote Henny de handel officieel over. Ze kochten een pand op de hoek van de Woldpromenade en startten er een ijssalon. “Het waren prachtige jaren”, blikt Henny terug. “Jarenlang lang bezette de ijssalon het hele pand. We boden 26 smaken ijs, maakten 36 verschillende coupes én hadden ijsgebakjes, softijs, koffiesoorten en poffertjes voor de regenachtige dagen. Daarnaast hadden we twee standwagens in de stad en een kleine twintig ijskarren. We stonden ermee in de wijde omgeving van Steenwijk, van Dwingeloo tot Urk: hard werken, maar we deden het met plezier.”

VraagEven-Strunen-300x200

’s Winters ging de ijssalon dicht en werd het pand verhuurd aan andere ondernemers, die van november tot februari de ruimte naar eigen inzicht invulden. Zo heeft er een stunthal, een lampenwinkel, sieradenhandel en een kerstwinkel in gezeten. Dat ging goed tot er in 1998 geen huurder werd gevonden. Jan Boschma had als hobby al een handeltje opgezet in tweedehands spullen in de oude schuur tegenover de ijsfabriek. “Het is zonde om het pand in de winter helemaal te sluiten, dus ik verplaatste mijn handel in dat seizoen naar de ijssalon. Het ijsinterieur werd opgeslagen. Zo werd het pand dat ’s zomers Boschma’s IJs was, in de winterperiode omgedoopt tot antiek- en curiosazaak ‘Even Strunen’.” Boschma vervolgt: “In de zomer kwamen de mensen met de vraag waar dat leuke winkeltje was gebleven. Klanten wilden graag beíde winkels zien. Vanaf 2001 besloten we te stoppen met alle coupes en extra’s en alleen nog door te gaan met handijs. Een wandje werd in het midden geplaatst en de zaak werd opgedeeld in een ijssalon én nostalgiewinkeltje. Medio september wordt de wand ertussenuit gehaald en maakt de salon plaats voor een complete antiekzaak. Daar is niet veel moeite voor nodig; de ijsvitrine verhuizen we naar de fabriek en op het aanrecht komt een blad, waarop de spulletjes tentoongesteld worden.”

IJstruckAixam-mobiel-Boschma-ijs-zijkant-300x200

In de ijssalon hebben bezoekers keus uit 24 smaken, waarvan het ‘mengijs’ de opvallendste is. “Dit driekleuren ijs in aardbei, banaan en pistache is al jaren bekend in de wijde omgeving en is typisch Boschma-ijs. Maar ook citroen, chocolade, bloedsinaasappel, watermeloen, stracciatella en pistache zijn hardlopers.” Eén ijskiosk, een aantal ijsbakfietsen en de excentrieke AIXAM Mega-ijstruck (foto) zijn nog in Steenwijk en omgeving te vinden.

Jan: “We zijn al dertig jaar getrouwd en vullen elkaar goed aan. We hebben ieder ons eigen ding. IJs is ons werk, de winkel is onze hobby.” Het echtpaar vindt wel dat deze manier van werken niet voor iedereen is weggelegd. “Je moet er hart voor hebben”, stelt Jan en hij besluit: “Het is een heel frappante handel.”

[gallery link="file" ids="6907,6905,6904,6899,6898,6897,6896,6895,6894,6893,6910,6909,6908,6906,6902"]

Altijd op de hoogte blijven?