Bert Waninge behaalt titel Meesterijsbereider

25 augustus 2015

Bert Waninge, Hoofdijsbereider bij IJssalon Van der Poel in Hengelo, is maandag 24 augustus geslaagd voor de Meesterproef SVH Meesterijsbereider. Het was drie jaar geleden dat voor het laatst een Meesterproef SVH Meesterijsbereider werd afgelegd.

De Meesterproef nam twee dagen in beslag, omdat het maken van ijsproducten een complex proces is dat niet binnen één dag kan worden uitgevoerd. De proef werd afgenomen door SVH Meesterijsbereiders Joep Biemans, Walter Goemans (Goemans IJscafé in Zaandam) en Jacqueline Hilders (IJscafé Da Benito in Haarlem), in aanwezigheid van Hanneke Westland (Secretaris SVH Meestertitels).

Vakman

De commissie kijkt terug op een mooie proef waaruit wederom bleek dat Bert Waninge een échte vakman is. "De opdracht die de commissie Waninge gaf, was zeker niet gemakkelijk, maar Bert heeft hem erg goed en creatief uitgevoerd. Er stond een prachtig buffet met als thema Trouwen", vertelt Walter Goemans.

  • IJssalon van het jaar 2014

Bert Waninge startte zijn carrière als patissier en chocolatier en maakte later de overstap naar het ijsvak. Sinds 2002 werkt hij bij IJssalon Van der Poel. Daar werkte hij jaren samen met SVH Meesterijsbereider Peter van der Poel, die eind vorig jaar overleed. Waninge: “Van hem heb ik veel mogen leren, zoals niet te snel tevreden zijn en blijven zoeken naar perfectie.” Waninge is de drijvende kracht achter een aantal mooie ijsprijzen zoals de IJssalon van het jaar 2014 en de Gouden IJscreatie 2014.

Innoveren

De SVH Meestertitel is voor Bert Waninge een kans om zijn kennis te delen, verbreden en verdiepen. Waninge: “Het bereiden van ijs is een vak van pure passie en toewijding om mensen blij te maken en een goed gevoel te geven. Deze passie en kennis over mijn vak deel ik graag met gasten, collega’s en iedereen die een voorliefde heeft voor lekker en eerlijk eten. Zo zorg je ervoor dat je blijft innoveren en evolueren. Dat is in ons vak heel belangrijk, want de ijsmarkt is heel trendgevoelig.”

  • SVH Meestertitels

SVH beheert namens de horecabranche sinds 1980 de vijf SVH Meestertitels (SVH Meesterkok, Wijnmeester, Meestergastheer, Meesterschenker en Meesterijsbereider). Het is de hoogste graad van vakbekwaamheid die iemand in de horeca kan behalen. SVH Meesters leveren een grote bijdrage aan het imago van het betreffende vak en stimuleren professionals om het beste uit zichzelf te halen. De Meestertitels zijn inmiddels een keurmerk geworden, een begrip dat niet meer is weg te denken.

Altijd op de hoogte blijven?