Apeldoorn maakt zich op voor eerste IJstest

1 september 2014

APELDOORN - De eerste editie van de Apeldoornse IJstest vindt morgen vanaf 16:00 uur plaats in het Stadscafé. De IJstest is een initiatief van de twee Apeldoornse ijsliefhebbers Ton Wulferink en Dennis Wooning. Wat als een klein idee ontstond groeide uit naar wat inmiddels een event van formaat genoemd mag worden.

"Er komt heel wat bij kijken", laat Wulferink een dag voor de smaaktest weten. "Maar alles staat op de rit. Het ijs is ingeleverd en vanmiddag plaatsen we het in de vitrine, zodat het morgen geproefd kan worden door de jury."

Samen met een vak- en publieksjury wordt bepaald wie het lekkerste ijs van Apeldoorn verkoopt. De deelnemende ijssalons zijn:

  • IJssalon van Swoll, Asselsestraat
  • IJskaffee de Kei, Ugchelseweg
  • IJssalon Gemelli, Arnhemseweg
  • IJssalon Charly, Asselsestraat
  • IJssalon Soomerz, Marktplein

Claudio's IJssalon doet deze editie niet mee, zo laat de organisatie op Facebook weten. Dit wordt erover gezegd: "Om te zorgen dat we op een onverwacht moment het ijs kunnen gaan ophalen is het zo dat we het ijs enige tijd moeten bewaren tot de dag van het evenement. Omdat Claudio's ijssalon hun ijs getest wil zien zoals het ook vers in de salon wordt verkocht hebben ze besloten dit jaar niet mee te doen." Voor de volgende editie, die er volgens Wulferink zeker komt, wordt gekeken naar een oplossing hiervoor.

De smaken die onder de loep worden genomen, zijn vanille, hazelnoot en citroen.

De vak- en publieksjury krijgt op 2 september het ijs per smaak en per nummer uitgedeeld in neutrale bakjes. De vakjury zal het ijs beoordelen op smaak, structuur en mondgevoel. In de vakjury zullen plaatsnemen:

  • David Levie, culinair verslaggever en journalist van de Stentor
  • Nanette Booij alias @ZaligZoet, Apeldoornse, foodie en schrijfster
  • Marcel Ooijer, Apeldoorner en smaakspecialist J.S. Polak Koninklijke Specerijenmaalderij
  • Virginie Korteling, Apeldoornse en eigenaresse van en kok bij Plaisir Gourmand
  • Folkher Langejans, gastdocent op het ijscentrum in Wageningen en adviseur bij Valmar Benelux ijsbereidingsapparatuur

Winnaar naar ijsseminar

De publieksjury, geselecteerd via de social media (facebook en twitter), oordeelt voornamelijk op smaak. Beide jury's geven uiteindelijk het geteste ijs punten als gezamenlijk oordeel. Alleen plaats 1, 2 en 3 worden bekendgemaakt. Voor de winnaar is een leuke prijs beschikbaar gesteld door grondstof- en disposablesleverancier Laan Heiloo en leverancier van ijsbereidingsapparatuur Valmar Benelux. De winnaar mag namelijk kosteloos het ijsseminar bijwonen, dat eind oktober plaatsvindt en dat georganiseerd wordt door deze twee partijen.

Daarnaast ontvangen de ijssalons een eindrapport van de ijstest en de bevindingen van een professionele mystery guest die alle ijssalons vooraf bezocht heeft. De IJstest staat onder toezicht van de Notarissen van Naam en de Apeldoornse burger. Alle publiek is dus van harte welkom!

Lees ook:

Apeldoornse ijstest na Foursquare-battle

Altijd op de hoogte blijven?