3FM verkiest Clevers tot ‘IJscoman des Vaderlands’

13 augustus 2015

Bram van de Munckhof van IJssalon Clevers is door radiozender 3FM verkozen tot ‘IJscoman des Vaderlands’. Dat is woensdag 12 augustus in de radio-uitzending van Sander Hoogendoorn (Sanderdome) bekendgemaakt.

Het idee kwam van de dj als ludieke aanvulling op andere titels, zoals de Dichter en Denker des Vaderlands. “Waarom dan geen IJscoman des Vaderlands, die sturing en verkoeling biedt bij belangrijke landelijke gebeurtenissen?”, vroeg Hoogendoorn zich af.

In de race voor deze bijzondere titel waren drie ijsmakers: naast ijssalons Roberto Gelato in Utrecht en Clevers in Grubbenvorst (en meer locaties) maakte ook een waterijsjesproducent kans op de titel. De dames van MELT Icepops maken bijzondere 3D-waterijsjes in allerlei figuren.Knipsel3-300x174

Aan de drie kanshebbers was een thema meegegeven, waarop ze een ijscreatie moesten baseren. Dinsdag verschenen ze in de radiostudio en kregen één minuut de tijd om hun ontwerp toe te lichten én zichzelf te promoten. De jury bestond uit tv-kok Danny Jansen, luisteraar Geert en natuurlijk dj Sander zelf. Zij keurden, proefden en beoordeelden de diverse ijscreaties.

  • Winnaar-Clevers-2-300x238 Bram van de Munckhof met zijn Leeuwenijstaart

Leeuw-ijstaart met Lion-smaak

Bram van de Munckhof had rond het thema Dierendag een prachtige Leeuwentaart gemaakt. “De leeuw is de nationale trots van Nederland”, lichtte ijsmaker Bram toe. De taart was gemaakt van Lions-ijs (naar de bekende chocoladerepen) op een merengue bodem met een marsepeintopping en manen van chocolademousse. "We hebben deze leeuw de naam Cecile gegeven, naar de leeuw die onlangs bij een jachtpartij werd doodgeschoten."

Geldkist met geldboomijsjes

  • Melt-icepops-300x238 De dames van MELT Icepops met hun inzending

MELT Icepops is gespecialiseerd in waterijsjes en had als thema Prinsjesdag gekregen. Om een positief gevoel te creëren na de crisis hadden ze een geldkist met geldboomijsjes gemaakt. Er was gebruikgemaakt van zilverwater (voor meer weerstand) en sinaasappappelijs voor appeltjes van Oranje.

Elftal-ijs

IJssalon Roberto maakte rond het thema Eredivisie een grasmat van pistache-ijs met ballen in de kleuren van alle teams uit de Eredivisie. Door te graven in de bak met ijs, kwam je vanzelf jouw favoriete voetbalteam tegen. De 'scheidsrechter' in het midden was gemaakt van stracciatellaijs (zwart-wit).

  • Roberto-Carlina1-300x223 Carlina De Lorenzo met haar Eredivisie-ijs
  • Knipsel31-300x174 De jury proeft van de verschillende ijsjes

Winnaar

Dat Clevers de uiteindelijke winnaar werd, kwam door de hoeveelheid technieken die voor de taart waren gebruikt. “De smaak was bij alle drie top, maar dat mag je verwachten van ijsmakers”, aldus juryvoorzitter Danny Jansen. “Dus gingen we kijken naar andere criteria; de ideeën en technieken. Clevers had zich goed ingeleefd in het thema dier, de leeuw kon je direct herkennen.”

Bram reageerde superblij. “Gaaf, trots en blij! De beker komt in de ijssalon te staan.”

In een eerste reactie zei eigenaar Theo Clevers heel blij en vooral trots op Bram te zijn. “Hij is onze ijspatissier en maakt onze bijzondere creaties, zoals bijvoorbeeld bruidstaarten. Op Facebook hebben we meteen gezet dat het Lion-ijs de komende tijd in al onze salons verkrijgbaar is. We gaan er echt van genieten.”

  • De IJscoman des Vaderlands 2015 is geworden....Wat een historische dag vandaag! IJsmaker Bram van IJssalon Clevers is een jaar lang de IJscoman des Vaderlands! Hulde en proficiat!

    Posted by Sander Hoogendoorn on woensdag 12 augustus 2015

    Altijd op de hoogte blijven?