Cijfers en facts

9 juli 2014

De eerste drie maanden zijn voorbij en nu kan de balans echt worden opgemaakt. Staan we er positief voor? En hoe heeft de praktijk zich ontwikkeld ten opzichte van het ondernemersplan? Allemaal vragen waar we nu enigszins onderbouwde antwoorden op kunnen geven.

Staan we er positief voor?

Mijn eerste gevoel als ik over deze vraag nadenk, is gemengd. We hebben niet de voorspelde omzet gehaald, maar ik heb zelf de kosten nauwlettend in de gaten gehouden en minimaal 14 uur per dag gewerkt. Conclusie: als we na 3 maanden de balans op maken, staan we er wel degelijk positief voor. Maar hoe is dit gelukt? Enerzijds een inkooppercentage onder de 15 procent en anderzijds een strakke personeelsplanning.

Hoe?

Om ervoor te zorgen dat de inkoop onder de 15 procent blijft, is het belangrijk dat er een goede samenwerking tussen grondstoffenleverancier en de inkoper bestaat. Naast de rol van grossier heeft de leverancier ook nog de rol om mij wakker te schudden wanneer we uit de maat dreigen te lopen. Hierbij wil ik een groot compliment maken naar Bakeplus omdat zij deze rol met verve vervullen. Daarnaast kom je heel ver door iedere week een rondje versmarkt, boerderijwinkel en Sligro te doen. Naast de talloze ideeën die je opdoet, ontwikkel je ook nog een gevoel voor prijs en productbeschikbaarheid in de seizoenen.

Planning

Om een strakke personeelsplanning te maken, is het belangrijk dat je je baseert op feiten. Hierbij heb ik de omzet/verkopen per uur genomen. Door deze structureel in te voeren in een Excel-document krijg je ongelofelijk veel informatie die je de bewegingen per uur, per dag, per week en per maand weergeven. Zo ben ik er snel achter gekomen tijdens welke uren een dubbele bezetting nodig is en welke uren ik alleen aankan. Voor iedereen die interesse hierin heeft, kan contact opnemen via ons e-mailadres.

Als ik terugkijk op de eerste 3 maanden, dan heb ik één ding zeker geleerd. Veel omzet is zeker niet de enige bepalde en dat is dat veel omzet zeker niet de enige bepalende succesfactor is.

 

  • Next stop: Primeur voor Maastricht!

Altijd op de hoogte blijven?