Stroopkoekjes met kaas combineren

9 april 2014

ROTTERDAM - De Belgen staan bekend om hun heerlijke wafels en knapperige koekjes. Denk je aan Nederland, dan zie je mooie kazen. Jules Destrooper combineerde de twee specialiteiten en kwam met een aantal recepten.

De verrassende spanning tussen koekjes en kaas laat zien dat er veel meer combinaties mogelijk zijn tussen zoet en hartig dan je in eerste instantie denkt. Zo laten Foodpairing  analyses zien dat de Jules Destrooper amandelkoekjes goed combineren met gruyère kaas, zalm of kip.

Contrast zoet en hartig

De kunst is om smaken zo te combineren dat er een mooi contrast ontstaat tussen het zoete van koek en het hartige van kaas. Iemand dit dat goed kan is kaasspecialist Betty Koster van fromagerie L’Amuse. De ontwikkeling van nieuwe kazen en ultieme smaakcombinaties behoren tot haar dagelijks werk. Neem bijvoorbeeld haar recept ‘Virtuoso Chocoladekoekjes met geitenkaas’. “De  chocoladekoekjes van Jules Destrooper en geroosterde paprika hebben beide een diepe smaak die fraai combineert, daarbij past geitenkaas voor het frisse accent.’’

Met koekjes en kaas kun je eindeloos veel creaties maken. Niet alleen om van een heerlijk hapje te genieten, maar ook om het oog te strelen. Denk aan verkruimelde koekjes als sierlijke bodem of meerdere koeklaagjes in een gestapeld gerechtje, zoals een mini tompouce van roomkaas en biet. Koekjes blijken de ideale basis voor  bijzondere borrelhapjes.

Verkrijgbaar

Voor de horeca en de foodservice zijn er individueel verpakte koekjes verkrijgbaar via onder andere De Kweker, Makro en Hanos.

Virtuoso Chocoladekoekjes met geitenkaas

Dit recept is voor 12 à 15 hapjes Virtuoso-Chocoladekoekjes-met-geitenkaas-300x228

Dit heb je nodig

  • 1 rode paprika
  • 150 gram geitenkaas (rolletje)
  • 12-15 Jules Destrooper Belgian Chocolate Virtuoso

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op de hoogste stand.

Leg de paprika op het rooster in het midden van de oven en rooster deze tot het vel donkerbruin is.

Laat de paprika afkoelen in een bakje afgedekt met vershoudfolie. Na afkoeling kan de paprika ontveld worden. Snijd het rolletje geitenkaas in plakjes van een halve centimeter en halveer ze vervolgens. Snijd smalle reepjes van de ontvelde geroosterde paprika. Leg een stukje geitenkaas op een Jules Destrooper chocoladekoekje. Leg tenslotte een reepje ontvelde geroosterde paprika op de kaas.

Wist je dit?

Machère is een geschikte kaas voor dit recept. Dit is rauwmelks biologisch rolletje geitenkaas met een witschimmelcultuur. Gemaakt door Hanneke Kuppens, in Zevenhuizen , Groningen. De rolletjes wegen normaliter rond de 150 gram.

 

Tompouce van Jules Destrooper Amandelbroodkoekje

Dit recept is voor 1 tompouce Tompouce-Jules-Destrooper-Amandelbroodkoekje-300x184

Dit heb je nodig

  • 10 gram biet
  • 2 stuks Jules Destrooper Amandelbroodkoekje
  • 25 gram luchtige naturel roomkaas
  • 5 gram overjarige Beemster, geraspt

Zo maak je het

Breng de biet in een heel klein beetje water aan de kook, even laten trekken en vervolgens af laten koelen. Vermeng nu een theelepel nat van de biet met een theelepel roomkaas. Houd dit apart.

Besmeer een Jules Destrooper Amandelbroodkoekje met roomkaas. Strooi hierover de kaas en dek af met nog een Jules Destrooper Amandelbroodkoekje. Smeer nu de bovenkant in met het roze kaasmengsel en spuit tenslotte nog een klein reepje roomkaas ter garnering er bovenop.

 

Altijd op de hoogte blijven?