Meesterlijk recept: gekarameliseerde witte chocolade

12 juni 2014

SVH Meesterijsbereider Luc Blok van Luciano IJssalon in Wassenaar komt deze keer met een eenvoudig, maar bijzonder recept: gekarameliseerde witte chocolade.

Inspiratie uit de VS

Je hebt ijsbereiders en ijsbereiders. Je kunt als ijsbereider een recept hebben en daar de rest van je ijsbereiderscarrière mee voortleven of je kunt jezelf proberen jaarlijks verbeteren. Ikzelf loop iedere boekenwinkel binnen om te kijken of er een leuk boekje staat waar ik iets uit kan halen. Of het nu ijs of patisserie is (en soms zelfs de hartige keuken), altijd ben ik op zoek. Nu heb ik iets gevonden in de VS waar waarschijnlijk nog nooit iemand van gehoord heeft; gekarameliseerde witte chocolade! Dit in combinatie met een recept van gepralineerde noten van een collega-meesterijsbereider. Ik denk niet dat er een lekkerder ijsje bestaat.

Recept

Voor de gecarameliseerde witte chocolade

  • 240 gram witte chocolade

Bereiding

  • Doe 240 gram gehakte, witte chocolade 30 minuten in een stalen bekken in de oven op 150 graden. Schrik niet als je denkt dat het aanbrandt. Dit donkerbruin verkleuren hoort!
  • Laat afkoelen. Giet er vervolgens 5 liter van je net gepasteuriseerde mix er warm op.
  • Zeef dit.

Gepralineerde notenhazelnoten-300x193

  • 300 gram hazelnoten
  • 200 gram walnoten
  • 200 gram pistachenoten
  • 1 ei
  • 100 gram suiker

5 gram kaneel

  • Bereidingmeesterijsbereiders_lucblok_w860_h550-211x300
  • Meng de suiker en kaneel
  • Sla het ei los
  • Meng de noten met het ei en daarna met de suiker.
  • Bak 15 minuten op 180 graden.
  • Laat de noten afkoelen en breek ze los.
  • Draai het ijs af, als het klaar is spatel de noten er door.
  • Beetje noten over de ijsbak.
  • en genieten!

Altijd op de hoogte blijven?